Pravda a lež

Politické špičky vyučené v komunistické servilitě Sovětskému svazu jsou nebezpečné pro naši svobodu a demokracii. Ale mnohem nebezpečnější je trolling! 

Co je to trolling? Semenění desinformací, polopravd a lží do společnosti přes nejrůznější internetové diskuse. V Rusku jsou za tímto účelem vytvořeny ústavy se stovkami zaměstnanců s nadprůměrnými platy. (RESPEKT 43/2016: str.38-42) Tito trollové pracují v mnoha jazycích. Zapojují se do nejrůznějších diskusí a trollí nejrůznější lži a rozbíjí nejrůznější diskuse. Proč to dělají? Je to jedna z metod vedení války ve světě.

Abychom pochopili ruský trolling, je třeba si uvědomit, že Sovětský svaz vedly špičky KGB. Rusko, jako nástupce Sovětského svazu, je také vedeno důstojníkem KGB Vladimírem Vladimírovičem Putinem. Je také třeba si uvědomit, že Rusové vnímají celou východní Evropu stále za své území zájmů. A tak samozřejmě jejich agenti pracují nejen u nás, ale v celé Evropě. A nejspíš i v celém světě.

Moderní válka nezačíná ani konvenčními ani jadernými zbraněmi, ale paralýzou myšlení společnosti. K tomu slouží internetové stránky s neprůhlednou vlastnickou strukturou, které často nejsou řízeny v té které zemi, kde je prováděn útok. U nás pracují desítky internetových stránek se skrytou vlastnickou strukturou ovládaných z ruských zdrojů. A bezostyšně semení do společnosti nedůvěru k politikům naší země, nedůvěru k politikům Evropské unie, nedůvěru ke spojencům a nedůvěru k souručenství NATO. Mluví do vnitřní politiky státu i do prezidentských voleb. V současnosti v USA. Trump by si s Putinem rozuměl. Trochu mi připomíná Miloše Zemana.

K tomu se přidávají dobrovolníci z napadené země a stávají se prodlouženou rukou operujících agentů. Tito agenti pronikají až do nejvyšších pater politiky a do médií. U nás jde o narušení evropské integrace, což jsem vnímal negativně v postojích Václava Klause a jeho ODS, o narušení obranné aliance NATO, o které jde našim komunistům stále, a o narušení židovsko-křesťanských evropských tradic. Dále jde o narušení vztahu občanů k vládnoucím politikům, vrážení klínu mezi vládu a lid, mezi intelektuály a prosté lidi a narušování meziobčanského dialogu. Cílem je zjevně desintegrace státních funkcí a následné dobrovolné odevzdání se do rukou mocnosti. Navíc, jakkoliv je to neuvěřitelné, se některým občanům stýská po totalitě.

Druhou destruktivní silou v této oblasti je již zmíněný trolling. Postupné narušování smysluplných internetových diskusí a sypáním jedu do myšlení diskutérů. U nás to začalo dehonestací Václava Havla a všech, kteří usilovali a usilují o kvalitní přeměnu naší společnosti ve svobodné demokratické společenství občanů. Setkáváme se s tím i v diskusích blogů na iDnes, kdy diskutující odvádějí pozornost od napsaného textu, nebo sypou nepravdivé a těžko ověřitelné informace či zjevně pravdivé informace prohlašují za lži.

Vzhledem k tomu, že u nás kolujícím desinformacím věří až polovina naší společnosti, je nejvyšší čas klást si otázku, jak tyto desinformace a trolení můžeme poznat. Je dobré si uvědomit, že tyto desinformace ztrácejí typickou komunistickou či bolševickou dikci, kterou známe z komunistické éry, podle níž byly rozpoznatelné. Dnes se musíme orientovat jinak.

Pravda je vždy spojena s láskou a úctou k druhému člověku. Lež bývá spojena se závistí a nenávistí, s neúctou k druhému člověku. To vnímám jako dobré vodítko. Desinformace a lži vedou skoro vždy k nenávisti druhého člověka vyburcováváním závisti a jiných negativních vlastností, můžeme říci hříchů, které zatemňují rozum. Ostatně kde se vzalo v českém národě takové pohrdání člověkem, který tolik lpěl na pravdě a úctě k ostatním. Cílem desinformací a lží je rozdělení občanské společnosti. A bohužel, někteří naši politici jsou v tom přímo geniální.

Podle jedné zprávy na ČT těmto desinformacím podléhá až 50% populace, která věří, že politika je nezbytně špinavá věc, což vede k politické pasivitě naší společnosti. To vidíme i na přístupu občanů k volbám a na neochotě účastnit se politiky. Naše politika potřebuje svobodomyslné, čestné a pravdomluvné občany. Ty bychom měli volit, pokud chceme skutečnou změnu společnosti k lepšímu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Bohumír Šimek | sobota 29.10.2016 2:21 | karma článku: 20,26 | přečteno: 874x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Petrohradský trolling

25.5.2024 v 11:50 | Karma: 19,05

Bohumír Šimek

Politika a politikaření

17.5.2024 v 11:23 | Karma: 14,03

Bohumír Šimek

Ruská sekyra štěpí Česko

10.5.2024 v 21:13 | Karma: 31,06

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 21,46

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,55