Policie + Sobotka + Babiš

Je výsledek parlamentní vyšetřovací komise o reorganizaci policie šaškárna, jak to tvrdí Andrej Babiš? Jaké jsou její výsledky? Protikorupční?

Vloni došlo k náhlé rekonstrukci policie, která zjevně byla překotná a nepřipravená. Proto jsme si položili otázku, kdo a proč ji vyvolal. Jejím zjevným výsledkem bylo ukončení činnosti ÚOOZ a odchod Roberta Šlachty, který od policie odejít nechtěl. Parlamentní komise vyjádřila přesvědčení, že odchod Roberta Šlachty od policie nebyl cílem reorganizace.

Někteří kmotři na jaře 2016 vyjádřili svůj strach z Roberta Šlachty, ale parlamentní komise neprokázala, že by politici nebo zákulisní kmotři iniciovali rekonstrukci policie. Rekonstrukci údajně vyprojektoval a spustil Zdeněk Laube (pověřený prezidentem Tuhým), který po rekonstrukci opustil policii také a přistál v náruči ministra vnitra Milana Chovance. Rekonstrukce se nelíbila vrchnímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi a ministru vnitra Robertu Pelikánovi, kteří se s tím netajili.

Již v červnu 2016 došlo k vzájemnému obviňování Babiše a Sobotky, že Babiš chtěl ovládnout policii a že Sobotka prostřednictvím Chovance policii znovu ovládnul.

Jak to bylo do té doby, nám před několika lety sdělil zachycený rozhovor Kristýny Kočí (Věci veřejné) s Petrem Tluchořem (ODS). Justici již ovládáme, ještě musíme ovládnout policii. A z ministerstva spravedlnosti vyletěl ministr Radek John. Přesto se premiér Petr Nečas pokusil stabilizovat justici jmenováním Pavla Zemana nejvyšším státním zástupcem. Stabilizace pražského zastupitelství už však nebyl tak snadná, protože premiér byl donucen nahradit úspěšného ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila Pavlem Blažkem. Naštěstí udělat rekonstrukci pražského zastupitelství se ještě povedlo než došlo k demisi vlády.

Policie se vymanila z vlivu politiků vznikem ÚOOZ pod vedením Roberta Šlachty prý tím, že informace o vyšetřování kauz se k politikům nedostaly pozastavením toků informací z rozpracovaných případů k policejnímu prezidiu. To údajně bylo příčinou, proč mohl ÚOOZ svobodně vyšetřovat i špičkové politiky.

To, co se stalo v červnu 2016, nazval Michal Klíma slovy „normalizace policie“. My, co si pamatujeme význam slova „normalizace“ po nástupu Gustáva Husáka, si dokážeme přestavit, co se stalo s naší policií. Jeví se to tak, že je opět podřízena politikům, nyní politikům sociální demokracie. A to je také nejspíš důvod, proč Andrej Babiš se svým ANO tak vehementně znovu vystupuje proti reorganizaci policie a proč nazývá výsledek parlamentní vyšetřovací komise šaškárnou.

Andrej Babiš to, co se děje, označuje za prokorupční aktivitu a odklon vlády od protikorupčního programu. Zejména upozorňuje na závěrečný návrh parlamentní vyšetřovací komise, ve kterém je doporučení na okleštění pravomocí státních zástupců.

Zdá se, že tento rok do voleb bude v Česku pěkně rušno.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Bohumír Šimek | sobota 4.2.2017 23:28 | karma článku: 24,58 | přečteno: 623x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Politika a politikaření

17.5.2024 v 11:23 | Karma: 13,75

Bohumír Šimek

Ruská sekyra štěpí Česko

10.5.2024 v 21:13 | Karma: 31,06

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 21,46

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,55

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 39,01