O lidství

Komunisti usilovali o vyprázdnění kostelů čtyřicet let a nepovedlo se jim to. Nutili lidi, aby „svobodně“ přestali chodit do kostela. Andreji Babišovi se to podařilo během několika vteřin.

Pravda, pomohl mu koronavirus. Ten komunisti neměli k dispozici. A tak si pomohli vyhazováním ze zaměstnání, odpíráním vysokoškolského vzdělávání a vysmívání se věřícím. Ale o tom nechci psát.

V souvislosti se všeobecnou karanténou, která nás uzavřela v našich domech a bytech, jsem si uvědomil, jak je to nebezpečné pro staré lidi. Hrozí jim pyžamová kultura. Vstanou, mezi lidi nesmí, tak proč by se oblékali?

Jenže právě ta hygiena a oblékání patří k našemu lidství a k naší kultuře. Právě ta hygiena a oblékání je součástí našeho lidství. Pyžamová kultura člověka degraduje. Ve všední dny si obléknu montérky a pracuji na zahradě nebo v lese. V neděli si obléknu oblek a na internetu si pustím mši svatou. Mám pocit přímé účasti. Vytváříme tak sice pouze virtuální společenství, ale duchovně jsme propojeni s knězem a ostatními věřícími.

Tím jsem si uvědomil, jak důležité je pro seniory, zachovávat si svoje lidství a zůstat v současném omezení vnitřně svobodný, zůstat člověkem. Omezili náš pohyb, nemůžeme tak intenzivně pěstovat vnější mezilidské vztahy, ale o to víc můžeme kultivovat své vztahy s nejbližšími.

Jsem přesvědčen, že při pohybu v rouškách na veřejnosti, je další omezování zbytečné. Dokonce dvoumetrový odstup je v rouškách zbytečný. Ale nařízení se musí respektovat, i když hradní Pán s našimi politiky je nedodržují. Quod licet Jovi, non licet bovi! Jen si nedovedu představit realizaci současného příkazu, že při bohoslužbě smí být jen patnáct osob.

Snažím se představit si, jak u vchodu do katedrály svatého Víta bude stát kostelník a odpočítávat lidi, kteří smí být na bohoslužbě. Pan arcibiskup, varhaník, třetí člověk, čtvrtý...patnáctý. A dost! Je to humorné, a je to nesmysl! Jako vždy, když omezujeme svobodu člověka podle levicového inženýrství.

Přes všechna omezení musíme zůstat lidmi! Svobodnými, kulturními osobnostmi!

P.S. Ad informandum pro všechny, kteří vystrašeni vládou mne obviňovali, že chci, aby se u nás navýšila úmrtí na koronavirózu. V Otázkách Václava Moravce nám ředitel fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík sdělil statistické údaje, podle kterých je smrtnost chřipky více než sedmkrát vyšší u chřipky než u koronavirové infekce, a nakažlivost na spalničky je u nás nejméně devětkrát vyšší než u koronaviru a na spalničky je také mnohem vyšší úmrtnost ve srovnání s koronavirem. Úmrtnost se díky koronaviru nezvýšila.  Úmrtnost se zvýšila pouze při selhání zdravotní péče, čemuž naši politici úspěšně zabránili.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohumír Šimek | neděle 26.4.2020 22:33 | karma článku: 14,82 | přečteno: 366x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Ruská sekyra štěpí Česko

10.5.2024 v 21:13 | Karma: 31,06

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 21,46

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,55

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 39,01

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,24