Lékaři stávkují v zájmu pacientů

Politici přesvědčují občany, že práce lékaře je posláním, že lékař má pracovat s radostí ze služby bližnímu a neměl by usilovat o adekvátní zaplacení své práce.

A tak od počátku změn v naší společnosti se práce lékaře stala z hlediska odměny Popelkou. Lékař neměl právo dosáhnout za svoji práci na průměrnou mzdu. Dnes už mi to nikdo nebude věřit, ale když se mi narodil synek, neměl jsem ani na nový kočárek, takže se musel vozit v kočárku staženém z půdy, ve kterém jsem se již kdysi vozil sám.

 

Ani dnes není stav financování lékařů o mnoho lepší, pár korun přidají, aby po čase opět pár korun vzali. (A to zatím pomíjím ďábelský systém odměňování, ve kterém je schopný lékař pokutován za to, že pracuje.) A tak bez ohledu na směrnice Evropské unie musí lékaři nadměrně sloužit, aby dosáhli odpovídajících platů. Protože je to v rozporu s legislativou EU, mívají lékaři dvě evidenční čísla, pod kterými jsou vypláceni jako dvě různé osoby. Tímto přetížením jsou na životě ohroženi lékaři. Ale i pacienti. Třebas kolapsem lékaře v průběhu operace.

 

Ale ještě je jeden vážný důvod ochrany pacientů, který jsme si dosud neuvědomili a nepopsali. Proč si prosadili soudci platy ve výši trojnásobku průměrné mzdy? Aby nebyli úplatní a nesoudili podle výše úplatků. Lékařům to upíráme a nutíme je sloužit do úplného vyhoření. To představuje několik různých rizik pro pacienty.

 

Vyberme si jedeno z nich. Pauperizace lékařů vede k nutnosti lékaře shánět si obživu pololegální až nelegální cestou. Bohužel, nejslabším článkem zdravotnictví je pacient, který je tímto ohrožen. A lékař je vystaven mnohonásobnému tlaku, aby za provizi nutil své pacienty kupovat naprosto zbytečné iluzivní „léky“ vychválené reklamou na nejrůznějších místech.

 

Některé z těchto „léků“ byly, a možná že i dosud jsou, dokonce hrazeny VZP. Záleží na dovednosti lobingu a korupčně uloženým melounům na správné místo. Díky pauperizaci zdravotníků, byli vtaženi lékaři a někdy i sestry do těchto podivných hrátek instalovaných zde našimi politiky. A není z toho cesta ven.

 

Ona by tedy cesta ven z tohoto bahna byla, ale všichni ji odmítají. Píši již o tom řadu let. Cesta je jediná: Pacient musí být osobně odpovědný za proplacení zdravotní péče.

Autor: Bohumír Šimek | pátek 1.3.2013 8:57 | karma článku: 7,27 | přečteno: 371x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Politika a politikaření

17.5.2024 v 11:23 | Karma: 10,09

Bohumír Šimek

Ruská sekyra štěpí Česko

10.5.2024 v 21:13 | Karma: 31,06

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 21,46

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,55

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 39,01