Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Křesťanství a islám

Evropa se stydí za svoje křesťanské kořeny a islámu se bojí. Evropa věří, že jako hedonismus porazil křesťanství, že porazí také islám. Porazí? Neporazí!

Náboženství je především určitý společný život. Buď budeme ctít druhého člověka, jako svébytnou osobu, budeme ctít pravdu a upřímnost, ctít svobodu druhého člověka, ctít spravedlnost, ctít vzájemnou službu a respektovat Boha, kterého neznáme a který nám zůstává skryt, respektovat stvořené a ctít vzájemné vztahy nebo dáme přednost skvělým bonmotům relativizujícím pravdu, připouštějícím závist a nenávist, pohrdneme křesťanskou kulturou a otevřeme dveře novému náboženství, které vyplní duchovní prostory, které jsme vyprázdnili.

Bůh se ti stal cizí? A to je důvod, proč pohrdat lidmi věřícími v Ježíšova Boha? Jsi lepší tím, že jsi ztratil cestu k Bohu? A to ani si nedokážeš vážit pravdy? Nedokážeš si vážit druhého člověka? Nedokážeš si vážit svobody druhého člověka? Nedokážeš si vážit spravedlnosti? Tolik se ve své pýše nadouváš, že nedokážeš se navrátit mezi věřící jako rovný s rovným? Pak připravuješ svým dětem prostor pro jiný náboženský společný život.

Boha vnímám jako pevný bod ve vesmíru. Bez pevného bodu se nehneš. Budeš kam vítr, tam plášť. Mohamed do tebe šťouchne a ty poletíš jako neukotvený stan postavený na písku, budeš rozfoukán jako domeček z karet. A vůbec nezáleží na tom, zda Boha vnímáš jako imaginární či reálný bod tvého života.

Naše společnost je po Listopadu budována na virtuálních falešných sloupech sociálního inženýrství. Není stavěna na reálných, svobodných a přirozených mezilidských vztazích vzájemné služby, vzájemné pomoci. Nestojí na pevných vazbách mezi lidmi. Vše se drolí a rozpadá. Množí se ti, co očekávají létání pečených holubů přímo do huby. Nikoliv ulovit, upéct a sníst. On to někdo udělá za nás. Ale za jakou cenu! Za degradaci člověka!

Negativní, nepřátelské vztahy se množí. Je nás na světě moc. Přirozená sounáležitost se vytrácí. Ono jí nikdy nebylo přehršel. Ale odedávna tu byli kněží, kteří tu lidskou sounáležitost pěstovali. Zpočátku kmenovou, národní, rasovou... A vrchol byl v celosvětové sounáležitosti. Všichni jsme bratři a sestry, protože máme jednoho společného Otce, který stvořil tento svět, který stvořil člověka.

Nikoliv! My máme pocit, že se navzájem nepotřebujeme. Nikdy dříve jsme se tak dobře neměli. Žijeme si jak prasata v žitě. Všichni? Co je nám do těch druhých. Sobeckost však vzbuzuje nepřátelství, závist, nenávist a vytváří rizika pro naši budoucnost. Po tisíciletí jsme byli umravňováni v zájmu přežití člověka. Dnes jsme se proti tomu vzbouřili.

Vzbouřili jsme se proti křesťanskému náboženství. Proč? Protože středověké nánosy jsou pro nás nepřijatelné. Očistit Ježíše od středověkých kudrlinek by bylo náročné. Odvrhneme je i s křesťanským stylem života, s křesťanskou kulturou, s křesťanskou morálkou. Máme pocit, že jsme silnější než Bůh. Opravdu? Pýcha předchází pád! Pohrdáme Bohem Ježíše Krista a pod jakým jménem téhož Boha přijmeme?

Podle středověkého proroctví je Svatý Otec František posledním papežem římskokatolické církve. Co bude dál?

Autor: Bohumír Šimek | čtvrtek 27.12.2018 21:35 | karma článku: 23,37 | přečteno: 993x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

Proč odmítáš vládu zvolenou ve svobodných, demokratických volbách? Stýská se ti po komunistech, po jejich fízlech poškozujících normální, solidní, pracovité české občany?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,24 | Přečteno: 2470x | Politika

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

Na rozdíl od totalitního státu, jako je Rusko, máte v liberálně demokratickém státě možnost a právo protestovat a stávkovat, ale vaše reálné protesty začínají mít velmi divný pach. Kým se necháváte organizovat?

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,12 | Přečteno: 3594x | Politika

Bohumír Šimek

Zemědělci, pozor!

Na stávku a protesty máte v liberální demokracii právo. Naše společnost je nebezpečně rozdělená, a tak byste měli rozlišovat, zda vás k tomu vybízejí vaše zemědělské organizace nebo destruktoři státu.

19.2.2024 v 16:07 | Karma: 23,80 | Přečteno: 691x | Politika

Bohumír Šimek

Co s tím Eurem?

Náš pan prezident generál Petr Pavel na Nový rok píchnul do vosího hnízda a v koalici se rozpoutala válka. Proč? Nabízím vám svoje subjektivní vysvětlení, ale nenutím nikoho, aby tomu věřil.

16.2.2024 v 13:44 | Karma: 15,83 | Přečteno: 499x | Politika

Bohumír Šimek

Chci mír!

Všichni chceme mít! Nás občanů a politiků jsou dvě sorty. Někteří z nás udělají vše rozumné pro to, aby byl mír v Evropě zachován. Jiní se spokojí jen s vykřikováním prázdných hesel!

26.1.2024 v 17:45 | Karma: 25,96 | Přečteno: 729x | Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 639
  • Celková karma 28,01
  • Průměrná čtenost 1077x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!