Kam mizí naše peníze na naše zdraví?

Volně vyjímám myšlenky z článku MUDr. Jiřího Štětiny, poslance Parlamentu ČR za Úsvit přímé demokracie.

Všichni víme, že zrušením poplatků v nemocnici došlo ke snížení finančních prostředků na zdravotní péči řádově v miliardách a že kvalita zdravotní péče zákonitě musí jít dolů, pokud se tyto ztráty nevyváží.

Ale zároveň se dovídáme o rezervách zdravotních pojišťoven řádově v desítkách miliard korun. K čemu se v pojišťovnách v době konjunktury zadržuje finanční reserva, když naše zdravotnictví hladoví? K čemu si pak všichni platíme zdravotní daň? Kam se ztrácejí naše peníze na naše zdraví? Kdo hospodaří s těmi miliardami uloženými v pojišťovnách, když nejdou do zdravotnictví? Kam se vsákne současná finanční rezerva pojišťoven více než na jeden měsíc? Proč tedy VZP prodlužuje splatnost faktur nad běžných čtrnáct dní? Kam dle ředitele IZIPu Jiřího Paška mizí každoročně 40-50 miliard korun z peněz, které jsme zaplatili na svoje zdraví? Ty tomu věříš, že je rozkradou lékaři? Proč bylo na přelomu roku do zdravotních pojišťoven nalito 6 miliard korun, když pojišťovny vykazují přebytky v desítkách miliard korun?

 

Poslanec MUDr. Jiří Štětina si klade otázku, zda naše peníze na naše zdraví nemizí ve vysokých poplatcích při jejich transferech v bankách. Nebo je snad pravda, co si šuškají vrabci na střeše, že z našich peněz na naše zdraví je financována politická strana? Proč tam dozorovali v dozorčí radě Šnajdr, Šťastný, Julínek a další?

 

Poslanec MUDr. Jiří Štětina se dále navíc podivuje nad tím, že státní správa odsouhlasila pojistný plán VZP, i když jako jediná pojišťovna nenaplňuje platnou právní úpravou stanovený objem rezervního fondu, a že odpovědným orgánům státní správy uniklo, že v pojistném plánu VZP výdaje převyšují příjmy. Tomu také nerozumím.

 

Na závěr si poslanec MUDr. Jiří Štětina klade otázku, zda v krizi je celé české zdravotnictví nebo jen některá zdravotní pojišťovna a jen některá zdravotnická zařízení. A vybízí odpovědné orgány k úplné a seriózní odpovědi na tyto otázky kolem financování našeho zdravotnictví.

 

V posledním odstavci mi vadí, že poslanec MUDr. Jiří Štětina zůstává v kolejích levičáckého sociálního inženýrství ODS a TOP 09, nepřemýšlí o zdravotnictví v přirozených vztazích, svobodě lékaře léčit podle potřeb svého pacienta a osobní odpovědnosti pacienta za proplacení zdravotní péče. Ale třeba nám i odpovědné strany prokáží, že ani v socialistickém zdravotnictví se tolik krást nemusí.

 

http://www.tribune.cz/clanek/33240

Autor: Bohumír Šimek | středa 25.6.2014 10:18 | karma článku: 19,63 | přečteno: 1235x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Volby jako lakmusový papírek

13.6.2024 v 14:00 | Karma: 15,20

Bohumír Šimek

Právo veta v EU

2.6.2024 v 0:13 | Karma: 20,66

Bohumír Šimek

Co volíš?

30.5.2024 v 13:02 | Karma: 14,81

Bohumír Šimek

Petrohradský trolling

25.5.2024 v 11:50 | Karma: 20,69