Co je válečná medicína?

Vstup do zdravotní péče není přes praktického lékaře, ale přes třidiče, který rozhoduje, kdo bude ošetřen přednostně, kdo počká a kdo již léčen nebude. Po dobu války bývá pravda nahrazena lží.

Počty pozitivních pacientů rostou, počty hospitalizovaných rostou, počty v ARO péči rostou, počty mrtvých rostou, nemocnice jsou již téměř přeplněné, lůžka nejsou, lékaři nejsou, sestry nejsou. V boji s koronavirem jsme v Evropě nejhorší! Co nás čeká?

Dle vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného jsme na hraně únosnosti našeho zdravotnictví, kdy nám hrozí válečná medicína s nezbytností selekce pacientů, kterou nazýváme triáž.

Je stále předčasné mluvit o válečné medicíně? Téměř všechna lůžka jsou obsazena koronavirem. Jiná onemocnění nemají místo, kde bychom je léčili. Všechna onemocnění, která nehrozí poškozením pacienta, zakázal ministr zdravotnictví léčit v nemocnicích. Co s akutními stavy, se srdečními infarkty, mozkovými mrtvicemi...? Když jsou jednotlivá odborná oddělení předělána na léčbu koronaviru? Nějak to jít musí! A nějak to zatím jde. Jak dlouho?

Za uplynulý rok se snížil počet infarktů o jednu desetinu. Méně jich určitě nebylo! Část se jich vyléčila bez asistence lékaře. Ale část i zemřela bez doprovodu lékaře.

Patříme mezi nejhorší v Evropě a ve světě v počtu mrtvých! A občané vládě nevěří, zavřené hospody nefungují, ale funguje mnohem více „hospod“, o kterých stát neví. Roušky a respirátory mnozí odmítají nosit s Václavem Klausem v čele. A já se nedivím, protože nepřinášejí žádnou výhodu. A mohly by! S nimi by mohly fungovat nejrůznější obchůdky a mnohé služby. Celoplošné nařízení a bezhlavá poslušnost to boří! Vláda je tlačena k prezenční výuce žáků, i když v současnosti je to velikým rizikem.

Blokování práce drobných prodejců a živnostníků za určitých preventivních kautel, je nesmyl, protože drobní prodejci jsou schopni zákazníky lépe uhlídat, než obchodní řetězce! Navíc toto rozhodnutí umožňuje snazší šíření koronaviru, protože nakupující nejsou rozeseti po obchůdcích plošně, ale shromažďují se v supermarketech.

Lyžařské areály jsou zavřené a tak předávání koronaviru se děje spontánně! Organizátoři skiareálů a lanovek by to snadno uhlídali. Kultura a sportovní utkání mohla být dávno otevřena za určitých epidemiologických kautel. Ale vláda to zakázala, protože je jednodušší zakázat než stanovit funkční podmínky!

Plošné příkazy a zákazy nefungují. Celorepublikové zavírání provozů není racionálním řešením! Vše by mělo jít přes odpovědnost hejtmanů a jejich hygienických služeb, které rozhodují podle lokálních a aktuálních problémů se znalostí virologie a epidemiologie. Přesto se vše řídí centrálně, lokální orgány okresní a krajské jsou obcházeny. Virus mutuje a mutuje! A brousí si zoubky na nás!

A my místo odborníků hledáme politického spasitele?

Jak dlouho bude trvat tato válečná medicína?

............................

Mnozí z vás, nejspíš včetně administrátorů blogu iDnes, považují moje vyjádření jako poplašné zprávy. Píši to s vahou celoživotních medicínských zkušeností praktického lékaře, který vidí pod prsty odborníků. Stačí, abyste počkali 2-3 týdny, aby se poplašná zpráva stala realitou!

Omlouvám se, ale právě proklamované nošení dvou chirurgických roušek na sobě, je nesmysl! Zjevně se jedná o americkou zkušenost, že účinnost jedné chirurgické roušky se zvýší překrytím doma ušité roušky. Ostatně jediná rouška údajně sbírá 97% infekce jako respirátor!

Stručně na závěr: Nebojte se! PŘEŽIJEME!

Autor: Bohumír Šimek | neděle 21.2.2021 21:02 | karma článku: 19,68 | přečteno: 453x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Politika a politikaření

17.5.2024 v 11:23 | Karma: 11,87

Bohumír Šimek

Ruská sekyra štěpí Česko

10.5.2024 v 21:13 | Karma: 31,06

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 21,46

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,55

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 39,01