České zdravotnictví na tapetě mladých

Ad:Těch 30 Kč nás jednou bude stát život. Autor: Martin Procházka. Vzhledem k délce příspěvku reaguji článkem.

Konečně mladí přinášejí pravicové otázky do zdravotnictví! Zatím jsme byli svědky jen levicového přístupu nejen od ČSSD a KSČM, ale bohužel i od tzv. pravicových stran, ODS a TOP 09. Neúspěšná reforma Tomáše Julínka byla stejně jen pseudopravicovou, jakousi iluzí pravicové politiky u nás.

 

Vážím si autorova upozornění, že zdravotnictví nemůže být kvalitní, dostupné a zadarmo zároveň. Jedna z těch podmínek zákonitě musí chybět. A naši politici se rozhodli, že naše zdravotnictví musí být zadarmo a dostupné všem. Takové ale nikde na světě není kvalitní. To je realita!

 

Naše poplatky ve zdravotnictví nebyly pravicovým řešením a byly jen kosmetickou úpravou levicové politiky. Byly však v zájmu dobrého fungování našeho zdravotnictví. A proto jejich zrušení je krokem zpět před Listopad do komunistického zdravotnictví, kdy naši lékaři byli povinni utajovat své skromné možnosti léčby. To je cílem ministra Němečka?

 

Bohužel s těmi poplatky je to mnohem složitější. Jejich funkcí byla nejen regulace, ale i doplacení zdravotní péče, na které již VZP neměla peníze. A třetí funkcí bylo, aby si pacienti uvědomili, že zdravotní péče také něco stojí, a aby se lékaři naučili tomu, že pracují za peníze. Tak to vše zbořila ČSSD, která s tou poplatkovou třicetikorunou díky Davidu Rathovi vyhrála volby a totálně porazila ODS. A proto na této falešné notě ČSSD hraje dál.

 

Autor přistupuje správně pravicově, že i ve zdravotnictví by měla platit rovnováha mezi nabídkou a poptávkou, pokud chceme, aby naše zdravotnictví bylo přínosné. Politici však budou falešně přesvědčovat autora, že tržní principy ve zdravotnictví nemohou fungovat. Jenže bez těch svobodných vztahů ve zdravotnictví a přirozenou cestou přicházející odpovědností jim to fungovat nemůže a nebude.

 

Autor správně poukazuje na to, že limitovat zdravotní péči na straně nabídky, jak to děláme dnes, je krokem zpět před Listopad. Autor je si vědom, že nutná je limitace zdravotní péče na straně poptávky, kde se ztrácí enormní spousta peněz. Tyto ztráty budou příčinou nedostupnosti kvalitní zdravotní péče. Zde se autor dostává do rozporu, pokud na počátku emocionálně odmítá regulační funkci poplatků.

 

Autor zjevně do fungování zdravotnictví tolik nevidí, ale jeho myšlenky jsou správné a přínosné. Bohužel dnes ty tržní vztahy fungují jen v oblasti mafiánské a korupční. A tam fungují dobře! Bohužel politika sloužící mafiánům a korupčíkům by neměla být označována za pravicovou. Pravicová politika je o něčem jiném!

Autor: Bohumír Šimek | pondělí 29.9.2014 10:49 | karma článku: 10,93 | přečteno: 724x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Co volíš?

30.5.2024 v 13:02 | Karma: 13,93

Bohumír Šimek

Petrohradský trolling

25.5.2024 v 11:50 | Karma: 20,30

Bohumír Šimek

Politika a politikaření

17.5.2024 v 11:23 | Karma: 14,30

Bohumír Šimek

Ruská sekyra štěpí Česko

10.5.2024 v 21:13 | Karma: 31,06

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 21,46