Bůh Ježíše a Mohameda

Pozoruhodný je spor laické veřejnosti, zda jde o jednoho a téhož Boha nebo Bůh Ježíše Krista a Mohameda je rozdílný.

Rozdílnost náhledu je dána vztahem člověka k Bohu. S tím také souvisí odlišný přístup k jinověrcům.

 

Pro věřícího křesťana i muslima je Bůh entitou mimo fysický svět. Proto také Bůh křesťana i muslima je identický a vyznavač Ježíše Krista s vyznavačem Mohameda jsou z hlediska Božího bratři. Jen se liší ve vnímání Boha. Navíc však je rozdíl mezi muslimem opírajícím se o zjevení Mohamedovi v Mekce nebo v Medině. Na tom záleží, zda muslim přijímá křesťana v lásce nebo v nenávisti. To je důležité vědět, protože obě interpretace jsou součástí islámu.

 

Nevěřící vnímá entitu Boží jako součást fysického světa, jako produkt člověka, jako obraz Boha vytvářený jako obraz člověka. Z tohoto hlediska nevěřícího je Bůh Ježíše Krista a Mohameda rozdílný. Nevychází z existence Boží, ale pouze z vnímání Boha.

 

Pro křesťana je Bůh milující Stvořitel, na kterého se díky Ježíši Kristu obrací jako na svého Otce, a z toho vyplývá i bratrský a sesterský vztah k druhému člověku bez rozdílu majetného postavení, bez rozdílu rasy i bez rozdílu náboženství. U mohamedánů musíme být obezřetní a rozlišovat je podle toho, o jakou část zjevení Mohamedovi se opírají.

 

Stejně jako ve společenství židů a křesťanů je mezi muslimy řada těch, kteří přijímají společenství podle víry s určitou volností vůči Bohu. Bohužel to, že jejich vztah k Bohu je volnější, negarantuje též ponížení jejich nevybité agresivity.

 

Píši o tom, abychom dokázali rozlišovat mezi muslimy rozdílné postoje a z toho vyvoditelné různé možnosti sociability, abychom dokázali s nimi rozdílně jednat. Pokud bychom zahrnuli všechny muslimy do jednoho pytle agresorů, mohli bychom svým postojem sjednotit mírumilovné muslimy s islamistickými bojovníky. A to ve skutečnosti nechceme.

 

K tomuto tématu mne vyprovokoval útočný článek bezvěrce proti P.P. Františkovi. Autor článku nesouhlasil s jeho výrokem, že Bůh křesťanů a muslimů je jeden a tentýž. Inu, opět jeden Čecháček chtěl být papežštější než papež.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Bohumír Šimek | čtvrtek 28.7.2016 21:48 | karma článku: 23,68 | přečteno: 993x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Politika a politikaření

17.5.2024 v 11:23 | Karma: 13,75

Bohumír Šimek

Ruská sekyra štěpí Česko

10.5.2024 v 21:13 | Karma: 31,06

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 21,46

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,55

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 39,01