A máme tu podzim

Řekneš, že kalendářně je ještě léto, ale tak se podívej z okna. Padá listí, dozrává ovoce a lidé se začínají více oblékat. A tato doba přináší i svoje zdravotní rizika.

Někdo si toho ani nevšimne, ale jiný je na to citlivý. V těchto dnech nejrychleji ubývá slunečního svitu. A to významně ovlivňuje biologii člověka. Sluníčko méně aktivuje limbický systém, méně stimuluje člověka k životu. Ostatně i děvčata se nám více zahalují. A tak podzim je dobou pro naše tělo neradostnou.

 

Poměrně dost lidí propadá podzimním depresím, které se stupňují s ubývajícím slunečním svitem. Někteří z nás tyto deprese dávají do souvislosti se střídáním letního a zimního času, ale to zjevně nebude ta pravá příčina. I když na jaře je to k vzteku, když už začínáme pomalu vstávat za světla, a pic kozu do vazu, a díky změně zimního času v letní, opět vstáváme za tmy.

 

Depresivní rozlady našeho těla se neprojevují jen naší skleslostí, ale projevují se často nejrůznějšími tělesnými příznaky. A tak někoho bolí více hlava, někoho více bolí záda. U těch zad je to navíc dáno snadnějším prochlazením, které zvyšuje napětí ve svalech, a díky tomu se nám nejčastěji bolestí projeví blok, který už máme na zádech delší čas.

 

Depresivní rozlady vedou k vystupňování obtíží u hypochondrů. Už už svoje  obtíže začali zvládat, ale s ubývajícím slunečním svitem opět propuká naléhavost obtíží a stupňuje se strach o život. Nejhorší je to kolem Vánoc. A ztráta chuti žít může vést i k sebevraždám.

 

Depresivní rozlady vedou i ke snížení aktivity imunitního systému. A když k tomu přidáme snadné prochlazení v sychravém počasí, tak si můžeme uvědomit příčinu častějších nachlazení a častějších infekcí dýchacího traktu.

 

Můžeme tomu všemu nějak předcházet? Samozřejmě! Ne každému se podaří v této době zamilovat, což je nejsilnější mobilizace konstruktivních, hojivých sil v člověku. Pokud si uvědomíme, že tyto negativní podzimní změny v člověku jsou jen dalšími stresy k našim běžným stresům, pak lze ke svému tělu přistoupit s trénováním stresových situací. Takovým příznivým ovlivněním je pravidelné saunování nebo pravidelná fysická zátěž, třebas maratón. To je pro naše tělo také stres, ale soustavné trénování umožňuje tělu zvládat i stresy ostatní.

 

Jenže dnešní člověk je líný. A tak preferuje polykání nejrůznějších tablet vitaminů, imunoprotektiv… Tento přístup je méně efektivní. Žádné předávkovávání vitamíny nám nepomůže. V normální, pestré stravě je většinou všech vitamínů dostatek. A tak ty nakoupené vitamíny převážně jen vyčuráme.

 

Přeji všem, abychom ten úbytek sluníčka ve zdraví přežili. Vánoce jsou takovým příslibem zlepšení a Velikonoce jsou dobou vzkříšení k novému životu. Usilujme o dobré vzájemné mezilidské vztahy, které také mobilizují naše tělo ke zdraví.

Autor: Bohumír Šimek | sobota 14.9.2013 9:20 | karma článku: 11,20 | přečteno: 286x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 20,14

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 23,98

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,04