Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč nebudu volit Paroubka

Po letošních volbách jsem si položil otázku: Kdo volí levici?

První letošní volební víkend jsem pobýval na výletě v Kutné Hoře. Měl jsem tam sraz se svou známou ze studií. Poděšeni jsme oba sledovali, jak se na mapě v televizním volebním studiu oranžová barva rozlézá do všech koutů naší republiky. Kamarádka Lucie, skalní volička ODS, nepřestávala nadávat a rozrušením si připalovala jednu od druhé. Tak jsme televizi raději vypnuli a šli na procházku a na večeři.

Pořád nedokázala uvěřit, že Rath v jejím regionu vyhrál.
Já jí říkám naoko nezúčastněně: „Nediv se, lidi nemají prachy, jsou na tom blbě, proto volí levici, proto volí Paroubka…“
A ona na to rozhořčeně: „A proč teda se sebou něco nedělají, proč si nenajdou lepší práci…“
A teď Lucii ukradnu její základní myšlenku. Něco na tom totiž je. Proč lidi, když jsou se svým životem nespokojeni, něco se sebou neudělají? Proč místo toho věří oranžovo červeným slibům?

Proč všichni ti, kteří jsou se svou životní situací nespokojení, sázejí na divoké předivoké karty populistických politiků, veříce, že ti jim jejich život změní k lepšímu. Nezmění. Člověk si musí svůj život změnit sám. Politik mu k tomu pouze dává legislativou vymezený prostor. Za komunistů někteří nemohli svobodně studovat, nikdo nemohl svobodně cestovat. Jeden aby se bál, že ho udá soused či dokonce člen vlastní rodiny. Ať člověk pracoval tvrdě nebo se válel – vždycky za to dostal zaplaceno stejně. To bylo spravedlivé?

Někdo může namítnou, že dnes jsme zase v područí našich zaměstnavatelů. Dříve se nesměla kritizovat strana, dnes majitel firmy. Ale za kritiku majitele firmy dostanete maximálně padáka. Kdežto za kritiku komunistů i pár let natvrdo v uranových dolech. Pokud někdo není dost dobrý, je snadno nahraditelný a v zaměstnání tudíž nemá jistotu. Pokud se ale někdo stane klíčovou osobou ve fungování firmy, stane se téměř nenahraditelným, a rozumný majitel firmy mu pak dovolí i upřímnost a konstruktivní kritiku.

A takto chápu kapitalismus. Je to systém neomezených možností za cenu věčného boje s nejistotou a udržením si postavení nenahraditelnosti. Je to o konkurenci. Je to o sebezdokonalování. O vzdělávání se, o neodmítání nových věcí a o neustálém profesním rozvoji. Socialismus je přesně o tom opačném. O vyšlapání si teplého místečka a tam stagnování, degradaci a zakrnění.

Kdo tedy volí levici? Buď ti, kteří se měli za komunistů lépe, tedy současní důchodci, jež doplatili na nedokonalost důchodových reforem, a teď jsou na tom prachbídně. S nimi soucítím. A pak bývalí papaláši, kteří měli v totalitě moc, zatímco v demokracii neznamenají nic. S těmi nesoucítím ani trochu. A pak jsou to lidé pohodlní, kteří svou budoucnost raději svěří politickým slibům, než svým vlastním schopnostem. A těm se divím.

Teď jsem mladý, plný energie, ochotný čelit novinkám, změnám. Nemůžu odhadnout, jak budu smýšlet, až mi bude přes pětapadesát, kdy už se mi nebude dostávat tolik energie, začnu zapomínat a budu toužit po nějakém „teplém“ místečku. Teď mi však připadá současný systém spravedlivější. Ti, kteří na sobě pracují a jsou pracovití se mají dobře. Ti, kteří na sobě nepracují a nejsou pracovití se mají špatně.

Neobhajuji tu současnou ODS. Topolánek je arogantní nevychovanec. A Langerovi nevěřím ani nos mezi očima. Státní správa je prolezlá korupcí a napojena na mafii. Ale bude to jiné s Paroubkem? Ne, bude to stejné bratříčkování s podsvětím, ne-li horší. O tom není pochyb, už podle výběru jeho přátel. Jen já se budu mít hůře - a to pouze proto, že na sobě pracuji a proto vydělávám více, než ti, co na sobě nepracují. A to je důvod, proč můj hlas pan Paroubek v příštích parlamentních volbách nedostane.


blogger #1195 © jan boettinger

Autor: Jan Boettinger | neděle 2.11.2008 16:46 | karma článku: 34,62 | přečteno: 2113x
  • Další články autora

Jan Boettinger

Big fat Greek divorce

Už je to přes deset let, co se slavila velká tlustá řecká svatba. Chlupatý jižan s charismatickým nosem se tehdy chytře vženil do bohaté rodiny platící eurem. Rodinka včele s francouzským tchánem a německou tchýní byla ale pěkně naivní, když se nechala obalamutit zfalšovaným výpisem z banky a báchorkami, jaký že je ten Řek dříč a jak moc že vydělává.

29.2.2012 v 9:00 | Karma: 18,01 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Jan Boettinger

Potřebujeme novou válku pro Pandury!

Je zajímavé zjistit, že jsme za Pandury zaplatili trojnásobek, co Portugalci. Ale ještě zajímavější je zjistit, že jsme Pandury nakoupili do války v Afghánistánu, abychom se teď z médií dozvěděli, že pro tamní podmínky nejsou vůbec použitelné. Z Kosova se naopak pomalu stahujeme a další vhodnou válku zatím nemáme. Necháme tedy obrněnce za 14,4 miliard korun zrezivět na skládce?

2.3.2010 v 8:44 | Karma: 27,75 | Přečteno: 2522x | Diskuse| Politika

Jan Boettinger

Odboráři loutkáři

Zdá se, že se v tomto státě někdo úplně zbláznil. Nejenže nám stále hrozí stávka ve čtvrtek, ale jestli poslanci nebudou hlasovat podle představ odborářů, přijdou další a další stávky!

2.3.2010 v 7:11 | Karma: 29,75 | Přečteno: 1891x | Diskuse| Společnost

Jan Boettinger

Řekněte mi jediný důvod, proč by nezaměstnaní nemohli uklízet psí e

Tak se nám rozhořel dialog mezi rozhořčeným lidem a radnicemi Prahy o tom, kdy se odklidí exkrementy psů vystupující na světlo Boží v tajícím sněhu. Velebnosti, to je hnus, stěžuje si řadový občan a slalomuje přitom mezi polorozloženými výkaly. Volá, píše, apeluje za změnu na svých domovských radnicích. Odtamtud ale přichází rezolutní ne.

27.2.2010 v 16:53 | Karma: 43,63 | Přečteno: 7838x | Diskuse| Společnost

Jan Boettinger

Příliš drahá ajznboňácká réžíjka

Naše metropole a řada dalších velkým měst Česka jen o vlásek unikla totálnímu kolapsu běžného života v pondělí ráno. Ten hrozil ne kvůli tsunami, zemětřesení, prasečí či ptačí chřipce, ale kvůli škůdci jménem odborář. Hrozba kolapsu není ale odvrácena natrvalo, odboráři vyhrožují i nadále.

27.2.2010 v 9:15 | Karma: 32,81 | Přečteno: 2279x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hoří kovošrot

4. května 2024  13:06

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek hasičů. Vyhlášen byl třetí...

Čeho se bojíš? Pokud spadneš, vrátíme peníze, říká instruktor bungee jumpingu

4. května 2024

Živí se shazováním lidí z kaňonu, a tak ví o lidském strachu z výšek všechno. Nejslavnější...

KOMENTÁŘ: Malý český Pearl Harbor ve Vrběticích. Stát opakovaně selhal

4. května 2024

Premium Bezmála po deseti letech skončil případ výbuchu muničních skladů poblíž Vrbětic na Zlínsku. Česko...

Stát do dražby posílá přes 4 bitcoiny, vyvolávací cena přesahuje 6 milionů Kč

4. května 2024  12:59

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových chystá aukci 4,7 bitcoinu. Dražba odstartuje v 15....

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3238x
Jsem blogger číslo 1195. Muž po třicítce. Občan této republiky. Původem z Moravy, teď pražská naplavenina. Daňový poplatník. Zakladatel Politicky nekorektní strany.