Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nemám děti, a tak za to budu platit

Zvýšit odvody bezdětným. To je nejnovější novinka z dílny ODS. A důvod? Prý ryze spravedlivý – bezdětní lidé mají v průměru výrazně vyšší životní úroveň než rodiny s dětmi, nechal se slyšet exministr Nečas. Jako bezdětnému mi nevadí to, že mi po volbách seberou šest stovek z platu, ale co mi vadí, je způsob, jakým je tato konfiskace prezentována.

Pan exministr svůj návrh okomentoval slovy: „Ten, kdo má děti, na to doplácí proti bezdětným hned dvakrát. Poprvé v době, kdy je živí, a podruhé, když jeho děti platí penze všech. A my chceme otevřít diskusi, zda je správné, aby rodiče dětí platili stejně vysoké odvody jako bezdět

ní.“ zdroj Když už se pan Nečas pustil na tenký led trestat někoho za svobodné rozhodnutí děti nemít, nebo dokonce někoho diskriminovat za to, že děti mít nemůže, měl se na to podívat z obou stran. Ano, lidé s potomky skutečně musejí své děti živit, předpokládám ale, že to dělají rádi a automaticky, neboť své děti milují a chtějí jejich zdravý růst. Je to dáno od přírody, že rodiče svá mláďata krmí, aby přežily. Kalkulovat jestli se to vyplatí nebo nevyplatí, je absurdní. Argumentovat také faktem, že mě jednoho dne v důchodu budou živit cizí děti, je také polovičatý, neboť si sám dnes platím důchodové pojištění. Navíc už teď ekonomové předvídají, že se z důchodu neuživím, a měl bych se připojistit. Oba Nečasovy argumenty jsou tedy přinejmenším snadno zpochybnitelné. Ale pojďme se na věc podívat z druhé strany. Já bezdětný platím na děti někoho jiného hned několikrát. Poprvé, když se narodí. Porodné dostávají rodiče, ne bezdětní. Dále pak všechna péče o novorozeňata, vyšetření a léčení dětí, očkování a tak dále – vše ze státem hrazeného zdravotního pojištění, za které opět platím i já, bezdětný. Pak mateřská a přídavky na děti, opět platí i bezdětní. Dále přijde základní škola, následně střední a nakonec vysoká, vše bezplatně a vše platím já, bezdětný. A do toho bych sám měl ještě spořit, protože sám děti nemám a ve stáří se tedy budu muset postarat sám o sebe. Z výše uvedeného vyplývá jedno. Je relativní tvrdit, že rodiče platí stejně vysoké poplatky, jako bezdětní. Opak je totiž pravdou, bezdětní doplácejí na děti druhých. Zvýšením důchodových odvodů bezdětným je trestání někoho za svobodně zvolený životní styl nebo diskriminací pro zdravotní hendikep neplodnosti. Navíc brát někomu jen proto, že se má lépe, než někdo jiný, zapáchá komunistickým rovnostářstvím! 


Osobně mi nevadí, že mi seberou šest stovek z platu navíc. Je krize a šetřit se musí. Co mi ale vadí je způsob, jakým to obhajují. Bez dětí není budoucnost a já jsem pro to, aby se rodiny s dětmi podporovaly; ale ne trestáním bezdětných, které stejně rodinám nepomůže. Sám bych se do ekonomického srovnávání lidí s dětmi a bezdětných nikdy nepustil, neboť mi to přijde nepatřičné a nesmyslné. Ale pan exministr chtěl otevřít diskuzi, tak tady ji má. Některé nápady politiků jsou opravvdu neuvěřitelné. Co přijde příště, zavedení daně z bezdětnosti nebo uvalení vyšší DPH na antikoncepci?

blogger #1195 © jan boettinger

Autor: Jan Boettinger | úterý 8.9.2009 8:20 | karma článku: 32,03 | přečteno: 2599x
  • Další články autora

Jan Boettinger

Big fat Greek divorce

Už je to přes deset let, co se slavila velká tlustá řecká svatba. Chlupatý jižan s charismatickým nosem se tehdy chytře vženil do bohaté rodiny platící eurem. Rodinka včele s francouzským tchánem a německou tchýní byla ale pěkně naivní, když se nechala obalamutit zfalšovaným výpisem z banky a báchorkami, jaký že je ten Řek dříč a jak moc že vydělává.

29.2.2012 v 9:00 | Karma: 18,01 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Jan Boettinger

Potřebujeme novou válku pro Pandury!

Je zajímavé zjistit, že jsme za Pandury zaplatili trojnásobek, co Portugalci. Ale ještě zajímavější je zjistit, že jsme Pandury nakoupili do války v Afghánistánu, abychom se teď z médií dozvěděli, že pro tamní podmínky nejsou vůbec použitelné. Z Kosova se naopak pomalu stahujeme a další vhodnou válku zatím nemáme. Necháme tedy obrněnce za 14,4 miliard korun zrezivět na skládce?

2.3.2010 v 8:44 | Karma: 27,75 | Přečteno: 2522x | Diskuse| Politika

Jan Boettinger

Odboráři loutkáři

Zdá se, že se v tomto státě někdo úplně zbláznil. Nejenže nám stále hrozí stávka ve čtvrtek, ale jestli poslanci nebudou hlasovat podle představ odborářů, přijdou další a další stávky!

2.3.2010 v 7:11 | Karma: 29,75 | Přečteno: 1891x | Diskuse| Společnost

Jan Boettinger

Řekněte mi jediný důvod, proč by nezaměstnaní nemohli uklízet psí e

Tak se nám rozhořel dialog mezi rozhořčeným lidem a radnicemi Prahy o tom, kdy se odklidí exkrementy psů vystupující na světlo Boží v tajícím sněhu. Velebnosti, to je hnus, stěžuje si řadový občan a slalomuje přitom mezi polorozloženými výkaly. Volá, píše, apeluje za změnu na svých domovských radnicích. Odtamtud ale přichází rezolutní ne.

27.2.2010 v 16:53 | Karma: 43,63 | Přečteno: 7838x | Diskuse| Společnost

Jan Boettinger

Příliš drahá ajznboňácká réžíjka

Naše metropole a řada dalších velkým měst Česka jen o vlásek unikla totálnímu kolapsu běžného života v pondělí ráno. Ten hrozil ne kvůli tsunami, zemětřesení, prasečí či ptačí chřipce, ale kvůli škůdci jménem odborář. Hrozba kolapsu není ale odvrácena natrvalo, odboráři vyhrožují i nadále.

27.2.2010 v 9:15 | Karma: 32,81 | Přečteno: 2279x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  11:55

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Zemřel bývalý šéf izraelské společnosti přátel ČR. Přežil Osvětim, skrýval se v Praze

4. května 2024  11:39

Ve věku 99 let zemřel někdejší předseda Izraelské společnosti přátel České republiky a jeden z...

Novodobí husaři. Polsko zná podobu F-35, budou bez červeno-bílé šachovnice

4. května 2024  11:07

V polských ozbrojených silách se zakrátko opět objeví husaři. Nikoliv však jako těžká kavalérie,...

Prokremelští motorkáři přijeli na hřbitov do Brna, chtějí až do Berlína

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  10:42

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3238x
Jsem blogger číslo 1195. Muž po třicítce. Občan této republiky. Původem z Moravy, teď pražská naplavenina. Daňový poplatník. Zakladatel Politicky nekorektní strany.