Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nelítostný boj o mozky a šikovné ruce začal

Česko bych přirovnal ke skříňce se dvěma otvory. Na jedné straně je otevřený kohoutek, kterým vzdělaní, zkušení a zruční odtékají za lepším směrem na západ. Na druhé straně je savá hubice, která hladově vcucává hordy nekvalifikované levé pracovní síly, která má zalepit díry na trhu práce. Očividně špatně fungující mašinka. V Česku tak chybí nejen kvalitní dělníci a řemeslníci, ale i vzdělaní a zkušení odborníci. Zachrání nás zelené karty?

Sehnat v Česku kvalitního řemeslníka se stalo v posledních letech noční můrou. Jeden aby se bál nechat si zrekonstruovat bytové jádro, že mu to Ukrajinci zprasí, jako už se to stalo jiným tisíckrát před tím. Zlaté české ručičky se jakoby vypařily, nebo zlenivěly a nechtějí už makat.

Dokážeme tedy zelenými kartami nalákat kvalitní dělníky z evropského východu, blízkého východu či dálného východu? Co jim nabídneme, aby Českem jen neprošli a nespustili kotvy dál někde na západě? A jak zajistíme, že budou bezproblémoví, že se aklimatizují, začlení, budou (kvalitně) pracovat a většinu peněz nebudou posílat za hranice ČR? A jak zajistíme, že si nepřivezou v těle AIDS nebo rakovinu a nebudou se chtít za naše peníze léčit?

Mám se bát, že se to vymkne někomu z rukou, jako se to v minulosti stalo nemálo zemím v západní Evropě? Mám se bát, že se zavedením zelených karet vyrostou kolem Prahy ghetta chudinských Mongolů, hned vedle pak tábor nezaměstnaných Ukrajinců, opodál kemp hladovějících Čečenců? Mám se obávat rapidního nárůstu kriminality? Mám se obávat, že skupinky feťáků na Václaváku se v budoucnu ztrojnásobí? Mám mít strach, že lavičky v Šerwůdu u hlaváku budou přecpané bezdomovci různých východních proveniencí? Mám se bát, že se žloutenkové epidemie stanou součástí běžného života, neboť hygienické návyky se v průměru posunou směrem k předminulému století?

Míra rizik, spojených s nárůstem migrace levné pracovní síly do ČR je diskutabilní. Nicméně určitá rizika reálná rozhodně jsou. A šance, že nalákáme kvalitní a nekonfliktní levnou pracovní sílu jsou velmi nízké. Stejně je to i se špičkovými světovými mozky. A situace se v budoucnu rozhodně nezlepší. Evropané se prostě nerozmnožují a postupně vymírají.

Jak dostat do země odborníky, kterých se nedostává celosvětově? Cesta je jen jedna - prostě nabídneme víc, než ostatní. A to nemluvím o nějakém motivačním balíčku s dvěma tucty usmolených stravenek za šedesát korun jednu. Mluvím o tučném platu na prestižním pracovišti a k tomu pořádný ranec bonusů. Tak se lákají světové mozky. Jak ale chceme konkurovat Německu, Británii, o USA ani nemluvě? Vždyť si nedokážeme udržet vlastní odborníky, jak tedy chceme přitáhnout ty cizí. Pouštíme se tady do neúprosného světového boje o mozky. A na ten je naše ekonomika ještě pořád slabá a nezkušená.

Neříkám, vzdejme úplně boj o kvalitní mozky. Ale rozhodně na něj nevyplýtvejme všechny naše divoké karty. No a ty zelené nás rozhodně nevytrhnou.

My se samozřejmě držíme trendu vyspělého světa a vymíráme taky. Pár měsíců trvající baby boom nás rozhodně nezachrání. Podle odborníků nás v roce 2060 ubude milión. Rozroste se jen populace Romů, možná o nějakých čtyři sta, pět set tisíc. Na ty se ale sázet nedá, když nedokázali změnit pracovní návyky za deset století, jak by to dokázali za pouhých pět dekád? A razantně přibude také důchodců, na kterých ekonomický růst postavit z pochopitelných důvodů nelze.

Místo, abychom kvalitní lidi nabírali, tak je ztrácíme. Nedivím se. Proč by měl špičkový lékař na světové úrovni dělat za směšný tabulkový plat našeho ministerstva zdravotnictví. Proč by měl vynikající vědec pracovat v zapšklém výzkumáku za pár tisícovek měsíčně. K čemu jsou mu doktorské tituly, když je jeho vzdělání nedoceněné? Tak odcházejí.

Jediná šance, jak zabránit kritické bilanci kvalitních mozků, je hýčkat si je. Je rozhodně snazší udržet někoho, koho už tu máme a kdo se tu narodil, než přitáhnout cizáka. Proto je třeba nalít více peněz do rezortů, kde se nejvíce nedostává odborníků a kde je odliv nejmarkantnější. Je nezbytné zkvalitnit systém vzdělání a motivovat mladé, aby zůstali.

Absolventi jsou nevděční za vzdělání, které jim stát zdarma poskytl. Necítí morální povinnost svůj dluh společnosti splatit. Klidně prásknou do bot a vycestují, platí daně cizí zemi, která na jejich vzdělání a kvalifikaci nedala ani eurocent. Odlivu vystudovaných mladých lidí by zabránilo zavedení školeného a systém bezúročných půjček pro ty, kteří se zavážou v ČR zůstat na určitou dobu. Jakmile odcestují, napaří se jim zpětně komerční úrok. Podobný systém zavedl například Nový Zéland, aby snížil migraci mladých Zélanďanů do Austrálie.

A jak vyřešit nedostatek dělnických profesí? Jedině tvrdým znevýhodněním nemakačenek. Represí povalečů. Dříve šli ti chytří na výšku a ti méně chytří na učňák. Dnes si ti méně chytří v rámci svobody přestanou mýt vlasy, stříknou si do nich trochou modrého spreje, další trochu na kanady, opatří si psa a začnou zevlovat po centru Prahy a žebrat o drobas. Nebo se uhnízdí na sociálce a tam vycucávají systém sociálních dávek, aniž by proto museli hnout prstem.

Podmínění výplaty sociálních dávek veřejně prospěšnými pracemi a pravidelnou docházkou dětí z rodin sociálů do škol je absolutní nezbytností. Stejně tak, jako navýšení minimální mzdy. Příjem člověka, který pracuje, musí být výrazně vyšší, než je příjem člověka, který nepracuje.

Pro společnost jsou důležité jak kvalitní mozky, tak i šikovné ruce. Obojích je u nás nedostatek. Pokud nezačneme kopulovat o sto šest, více nás v téhle republice nebude. A pokud nenastavíme radikálnější opatření, nic se nezlepší. Zatím jsme si jen dokázali, že umíme docela dobře demotivovat ty nejlepší a na druhou stranu přitahovat ty nejhorší.
Tak teď už jen zbývá, abychom si ještě dokázali, že nám na naší republice záleží a že ji umíme utáhnout vlastníma rukama a vlastními mozky. Nebude to ale jednoduchá cesta.


blogger #1195 © jan boettinger

Autor: Jan Boettinger | sobota 6.9.2008 11:16 | karma článku: 24,02 | přečteno: 1799x
  • Další články autora

Jan Boettinger

Big fat Greek divorce

Už je to přes deset let, co se slavila velká tlustá řecká svatba. Chlupatý jižan s charismatickým nosem se tehdy chytře vženil do bohaté rodiny platící eurem. Rodinka včele s francouzským tchánem a německou tchýní byla ale pěkně naivní, když se nechala obalamutit zfalšovaným výpisem z banky a báchorkami, jaký že je ten Řek dříč a jak moc že vydělává.

29.2.2012 v 9:00 | Karma: 18,01 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Jan Boettinger

Potřebujeme novou válku pro Pandury!

Je zajímavé zjistit, že jsme za Pandury zaplatili trojnásobek, co Portugalci. Ale ještě zajímavější je zjistit, že jsme Pandury nakoupili do války v Afghánistánu, abychom se teď z médií dozvěděli, že pro tamní podmínky nejsou vůbec použitelné. Z Kosova se naopak pomalu stahujeme a další vhodnou válku zatím nemáme. Necháme tedy obrněnce za 14,4 miliard korun zrezivět na skládce?

2.3.2010 v 8:44 | Karma: 27,75 | Přečteno: 2522x | Diskuse| Politika

Jan Boettinger

Odboráři loutkáři

Zdá se, že se v tomto státě někdo úplně zbláznil. Nejenže nám stále hrozí stávka ve čtvrtek, ale jestli poslanci nebudou hlasovat podle představ odborářů, přijdou další a další stávky!

2.3.2010 v 7:11 | Karma: 29,75 | Přečteno: 1891x | Diskuse| Společnost

Jan Boettinger

Řekněte mi jediný důvod, proč by nezaměstnaní nemohli uklízet psí e

Tak se nám rozhořel dialog mezi rozhořčeným lidem a radnicemi Prahy o tom, kdy se odklidí exkrementy psů vystupující na světlo Boží v tajícím sněhu. Velebnosti, to je hnus, stěžuje si řadový občan a slalomuje přitom mezi polorozloženými výkaly. Volá, píše, apeluje za změnu na svých domovských radnicích. Odtamtud ale přichází rezolutní ne.

27.2.2010 v 16:53 | Karma: 43,63 | Přečteno: 7838x | Diskuse| Společnost

Jan Boettinger

Příliš drahá ajznboňácká réžíjka

Naše metropole a řada dalších velkým měst Česka jen o vlásek unikla totálnímu kolapsu běžného života v pondělí ráno. Ten hrozil ne kvůli tsunami, zemětřesení, prasečí či ptačí chřipce, ale kvůli škůdci jménem odborář. Hrozba kolapsu není ale odvrácena natrvalo, odboráři vyhrožují i nadále.

27.2.2010 v 9:15 | Karma: 32,81 | Přečteno: 2279x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3238x
Jsem blogger číslo 1195. Muž po třicítce. Občan této republiky. Původem z Moravy, teď pražská naplavenina. Daňový poplatník. Zakladatel Politicky nekorektní strany.