Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mami..."Vyprávěj" aneb vyměňte lidi

Řekněte mi, jak mám své starší dceři – poté, co jsme se spolu dívaly na několik dílů seriálu Vyprávěj – vysvětlit, že k moci míří opět komunisté a jim velmi podobná levice. Tedy ti, komunisté, které viděla zavírat a týrat či pronásledovat lidi jen za jejich názory. Ti, kteří nepohodlné vyháněli, posílali do pracovních táborů nebo přímo zabíjeli. Odvážné pošlapávali, mučili. Schopné a šikovné donutili k emigraci.

Ti samí komunisté, kteří hlídali hranice a zakazovali cestovat. Nutili nás (tedy naše rodiče a prarodiče) ohýbat hřbety, žít v šedi, šuškat si a být sraby, kteří se bojí a raději jdou s davem a červenou knížkou, protože… chceme přežít a klídek, smrádek znamená bezpečí. Naučili nás přetvářce, průměrnosti a neúctě k hrdinům a schopným aneb ten blbeček šprťounská se nějak moc snaží, debil jeden, pryč s ním...  (Namísto zrušení slova „šprt“ a zavedení spíše nějakých slov obdivu k hnacímu motoru k něčemu lepšímu, co by nás samotné mělo nakopnout a popohnat).

Jak mám dceři vysvětlit, že lidé zapomněli, že komunisté  neumějí hospodařit a žádné zázraky z dnešní „krize“ v rukávu nemají. Ekonomiku už jednou přivedli zcela na dno, v obchodech nebylo žádné ovoce, na všechno „luxusní“ zboží, auta, banány, vložky se stály fronty a to někdy i ve spacácích a přes noc.

Moje dcera to chápe a znovu to nechce. A to je jí sedm let. Jak je možné, že to nechápe téměř 50 procent dospělých voličů?

Jak jí mám vysvětlit, že žije v zemi, kde je polovina lidí nepoučitelná a dobrovolně volí plané utopické sliby o blahobytu bez práce, které už všude na světě tisíckrát selhaly, namísto sice náročnějšího a ne vždy stoprocentně a rychle úspěšného – ale aspoň svobodného – konkurenčního prostředí bez nesmyslného přerozdělování a rozmáchlé moci státu?

Navíc reprezentované stranou, která se od minulosti ani nedistancovala, její třešničky jsou pořád shnilé až na pecku, červi lezou ze všech děr a její protagonisté klidně v televizi bez uzardění pronášejí slova "demokracie“, "diskuse", "pravda", "polemika", "boj s korupcí" nebo "odlišné názory“. Vždycky mám pocit, že by se při  každém z těchto slov padajících z pusy komunisty mělo rozsvítit na obrazovce červené světlo s nějakým super protivným zvukem třeba tím "TUDUDUDU" z pořadu Riskuj, abychom nezapomínali...

Jak jí mám říct, že dokonce i lidé, které sama zná, možná hodí do volební urny komunisty a klidně ohrožují její život i budoucnost a je jim to uplně jedno?

Má milá dcero, nechápu to stejně jako ty. A velmi mě to trápí. Víš, byla tu taková iniciativa „Vyměňte politiky“. To ale bohužel nestačí. Tady u nás v Česku bychom potřebovali mnohem víc. Potřebujeme vyměnit lidi…

Měli by letos volby vynechat a v době jejich konání zajet do Číny, Severní Koreje, na Kubu a třeba i na Sibiř a chvilku tam pobýt… Zajít si tam třeba k doktorovi, zkusit za místní plat sehnat něco k jídlu, získat byt, zkusit s místním kamarádem kamkoliv vycestovat… A kdyby se jim v těch zemích zaslíbených líbilo, mohli by tam i zůstat. No fakt...

Je to smutné. Máme tak krásnou zemi, tolik hrdinů v minulosti a pořád tolik pitomých lidí. Proč?

Venku je děsná zima, dnes ráno mi došlo proč, Mráz totiž, jak známo, přichází z Kremlu… A bojím se, že už sem kráčí mílovými kroky, protože ho sami voláme (a to je na tom to nejhorší).

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tereza Boehmová | čtvrtek 3.10.2013 9:49 | karma článku: 42,11 | přečteno: 7256x
  • Další články autora

Tereza Boehmová

Fotoblog: Lahůdky 7

V minulém blogu jsem vám neprozradila celou krutou pravdu, byla to jenom půlka toho všeho jídla, co jsem snědla. V rámci pokání ještě pokračování. Vlastně trochu kecám, vůbec mě to nemrzí a udělám to zase.

19.1.2017 v 11:23 | Karma: 16,07 | Přečteno: 742x | Diskuse| Fotoblogy

Tereza Boehmová

Fotoblog: A zase to jídlo (Lahůdky 6)

Dnes jsem si ráno v posilovně slabě nahmatala.... pas. Bude to tak měsíc, možná déle, co jsme se neviděli...uvidíte proč... Někdo hledá puls, někdo jiné věci. Otevírat najedení!

17.1.2017 v 12:39 | Karma: 19,29 | Přečteno: 876x | Diskuse| Fotoblogy

Tereza Boehmová

Můžete na matematickou olympiádu spolu s páťáky? Vyzkoušejte si.

Moje starší dcera (5. Třída, 10 let) přinesla ze školy zadání pro letošní matematickou olympiádu, které dostali ve škole, aby ukázali, co v nich je nebo není.

4.1.2017 v 11:36 | Karma: 28,67 | Přečteno: 4643x | Diskuse| Společnost

Tereza Boehmová

Ten pozitivní bilanční článek, co vždycky píšu na konci roku

Tak si tu píšu svůj tradiční článek k roku 2016 a pak mi při čtení zpráv o Rathovi, Zemanovu kroku ohledně Lex Babiš a nakonec ještě o hrůzách z Berlína, zhořkne ožižlaná tužka v koutku.

20.12.2016 v 13:42 | Karma: 24,39 | Přečteno: 768x | Diskuse| Politika

Tereza Boehmová

Povídka: Na exkurzi v pekle

Nedávno jsme s kamarádkami probíraly, jak se nám (dost logicky) nikdy nelíbí nová partnerka našeho bývalého (nebo v horším případě) současného partnera. A na základě toho vznikla docela drsná a krutá povídka. Berte to s nadsázkou.

13.12.2016 v 10:41 | Karma: 26,18 | Přečteno: 1858x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

  • Počet článků 393
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4521x
Nová knížka pohádek Zuzanka a Goldýš mi vychází právě nyní, už je v knihkupectvích nebo možno koupit i přímo na www.boehmova.cz

Aktuálně spolupracuji s časopisem Reflex. Ráda píšu fejetony, pohádky a básničky. Vyšly mi zatím dvě knížky Matka z cukru a oceli a pohádky Zajíček Zlobílek.  Vystudovala jsem žurnalistiku, žila chvilku v USA, v Praze jsem pak pracovala například v rubrice názory MF DNES jako editorka.
Píšu články a fejetony do různých časopisů a zabývám se firemním PR.

Na svět se dívám optikou liberální feministky. Mám velmi ráda milé a chytré muže, kteří si nemyslí, že žena je jen služka a ozdoba, ale životní partnerka a u ženy ocení inteligenci a vtip.

Od roku 2007 do května 2017 jsem pracovala pro iDNES.cz - jako administrátorka tohoto blogu, pozici adminky jsem opustila na protest proti zásahům majitele Andreje Babiše do obsahu novin. Cítím, že nemohu být po těchto událostech součástí značky iDNES a MF DNES..
Odcházím sem: https://boehmova.blog.sme.sk/