Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pomalu a jistě, vysajou nás jak klíště...

a až už nebudou mít co, tak prasknou???  Je to pár dní zpět, co jsem šla ráno do práce a u vchodu do metra si vychutnávala ranní cigaretu. Moji pozornost upoutali dva holubi. Prali se o poslední kousek drobku něčí snídaně. A prali se opravdu do krve. Nikdy jsem ještě tak urputnou rvačku holubů nespatřila. A jak jsem je tak pozorovala a dokuřovala, začaly se mi v hlavě tvořit teorie a různá přirovnání. K lidem.

Nedávno dávali v "krvavé půlhodince" vyvolávající pocit utopie, jak ráda přezdívám večerním zprávám, reportáž o muži, který okrádal svého zaměstnavatele či koho, o peníze. Stejný scénář - přišli na něj, policie ho vedla v poutech do auta a zuřivý reportér položil obvyklou otázku, zda se k tomu dotyčný chce nějak vyjádřit. Ejhle, změna, obžalovaný neschovával svou tvář před kamerou a ochotně se vrhl k mikrofonu :"ano, rád se vyjádřím, víte, jsem slušný člověk, nikdy jsem nic neukradl, až doposud. Udělal jsem to ze zoufalství, mám děti, hypotéku a potřebuji rodinu nějak živit! Z toho co já a žena vyděláme, to už nelze, tak proto jsem to udělal"! Když jsem ho slyšela, toho člověka jsem pochopila. Ano, krást se nemá, to víme všichni (krom teda naší vlády), ale z toho člověka sršelo zoufalství, bezmoc. Jeho situaci dokážu víc než dobře pochopit, sama žiju jak se říká "z ruky do huby", a nedej bože, aby přišel nějaký nečekaný výdaj. Ale samozřejmě, zákon schválnosti na sebe nenechal dlouho čekat, přišel. Tak se smiřuji s tím, že příští minimálně tři měsíce si neudělám víkend někde mimo město, nebo s přáteli. O dovolené u moře se zasním pouze při listování katalogem. Ač to zní strašně, ještě že nemám rodinu. Jak ještě je bych uživila, to netuším. Snad bych taky někde kradla? Věřím tomu, že to zoufalství a pud by mne k tomu donutil, stejně jako toho muže z televize, kterého teď čeká několikaletý trest.

My co nepodnikáme, nejsme ředitelé podniků, nejsme dědici majlantu po tetičce, ale jsme jen řadoví zaměstnanci s podprůměrným platem (kde statistici přišli na průměr 23 tisíc čistého měsíčně by mne docela zajímalo), se všichni mezi sebou popereme o poslední kousek drobku. Stejně jako ti holubi. Budem si navzájem krást, do krve se kousat, protože každý chceme žít a své rodiny zajistit. Teď jsme ve fázi stávkování, během roku už je to třetí stávka, pokud dobře počítám. A tak si říkám, k čemu i ty předešlé byly? Státním zaměstnancům nepřidali, naopak ubrali (je to pravda, ve státní správě dělám), lékařům toho moc nepřidali a na jejich péči o pacienty je to bohužel poznat, a tak teď to zkouší dopravci. Asi se na to dívám skepticky, ale obávám se, že chystaná čtvrteční stávka bude také k ničemu. Je snad až k pláči, jak se k tomu naše vláda s čelem panem prezidentem staví. Už i loni se pan prezident a ostatní do očí nás všech vysmívali, že si můžem stávkovat jak chceme, stejně nám to k ničemu nebude. Letos dokonce přidali, že nejlepší by bylo ty, co budou stávkovat rovnou vyhodit. Ve škole mne učili, co znamenají pojmy demokracie, svoboda lidu, práva člověka... Buď mne to učili špatně, nebo tento "systém nesystém" nemá s těmi pojmy pranic společného. A tak nad tím akorát kroutím hlavou, a říkám si, že té "politice" opravdu nerozumím. Snad abych se začala rozhlížet o nějakém  holubovi, kterému bych mohla ze zobáku ukrást jeho drobek. Ve Strakově akademii by jich pár tlustých, nažraných mohlo hnízdit...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Andrea Bobáňová | úterý 14.6.2011 22:40 | karma článku: 21,87 | přečteno: 1319x
  • Další články autora

Andrea Bobáňová

Jsem ateista?! Díky bohu!?

"Andělíčku můj strážníčku, opatruj mi mou dušičku, opatruj ji ve dne v noci, ochraňuj ji od zlé moci", odříkávala jsem s mou prababičkou, když mě večer chodila ukládat do postele. Pamatuji si z její ložnice svaté obrázky, andílky a v kuchyni visel z police křížek. Ovšem nikdy jsem v "nic" či "nikoho" tam nahoře, jak se říká, nevěřila. Na náboženství jsem nechodila, a moji prarodiče jsou zatvrzelí ateisté.

30.7.2011 v 14:44 | Karma: 14,51 | Přečteno: 1420x | Diskuse| Ostatní

Andrea Bobáňová

"Slečno, vždyť vy jste taková mlaďounká, malinká.."

Vypadat mladší, než ve skutečnosti jste, je někdy více na škodu než ku prospěchu. Od svých 18ti let vypadám tak o 4 roky mladší než ve skutečnosti jsem a do teď jsem to brala spíše jako srandu. Když jsem musela všude ukazovat občanku či řidičák, když mé mladší sestře bez okolků nalili alkohol a mne se ptali na věk. Většinou to byly úsměvné historky k pobavení okolí. Ovšem až na pracovním poli jsem se přesvědčila, že to zase taková sranda není.

21.6.2011 v 11:55 | Karma: 17,56 | Přečteno: 1564x | Diskuse| Společnost

Andrea Bobáňová

Je to pravda odvěká, že šaty dělaj člověka?!?!

"Dokavad jsme nahatý, od hlavy až po paty, nikdo neví kdo je chudý a kdo je bohatý. Podle kabátu se svět měří, lháři ve fraku každý věří, protože je to pravda odvěká, šaty dělaj člověka, kdo v hadrech čeká na štěstí, ten se načeká." Kéž by tak pánové Werich s Voskovcem věděli, jak dokonale, doslovně vystihli problém dnešní doby, kdy jeden druhého soudí NE podle toho co má v sobě, ale pouze na sobě...

18.6.2011 v 5:33 | Karma: 17,68 | Přečteno: 2692x | Diskuse| Společnost

Andrea Bobáňová

Jak se plní sen

„Vlny jsou od toho, aby se mohly vlnit, sny jsou tu od toho, aby sis je mohl splnit“, znělo mi hlavou cestou na letiště. V kabelce knížka, pas a trocha peněz, zbytek peněz v podprsence, kufr ve kterém bylo pyžamo s kravičkama a lahev Tuzemáku.( Na rentgenu se asi museli divit). Nic víc, jen já a toto „vybavení“ na dalekou, mou první, cestu do Ameriky.

1.6.2011 v 1:00 | Karma: 10,94 | Přečteno: 1758x | Diskuse| Cestování

Andrea Bobáňová

"Praha - to není jenom most a Hrad"

Praha, když se řekne Praha, každý si představí panorama Hradčan s lesknoucí a kroutící se Vltavou plnou parníků, břehy osázené rybáři. Při vyslovení názvu Praha je slyšet ruch, tepot této metropole která v noci neusíná...Opravdu je ta stověžatá matička Praha pouze lesk a sláva? ...

14.1.2011 v 16:01 | Karma: 11,74 | Přečteno: 1015x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Přežil jsem rakovinu, jsem spokojený, říká Kajínek. A trvá na obnově procesu

23. května 2024

Premium Nejznámějšímu českému vězni Jiřímu Kajínkovi dnes vyprší sedmiletá podmínka, kterou dostal spolu s...

Blackface! Ne, jen mast na uhry. Škola v Kalifornii vyhodila žáky, teď jim zaplatí

23. května 2024

Premium Mlýn války proti „systémovému rasismu“ a cynismus školy semlel i studenty, kteří se v roce 2014...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05,  aktualizováno  20:58

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

Loď při smrtelné srážce na Dunaji řídil Čech. Soud mu zakázal opustit bydliště

22. května 2024  20:13,  aktualizováno  20:32

Kapitán výletní lodi, která v sobotu na Dunaji narazila do motorového člunu, je podle MTI Čech...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1311x
Jsem drobná blondýna s proříznutou pusou, která kam šlápne, deset let tráva neroste.

Pracuji v cestovním ruchu, cestování je moje vášeň, stejně jako četba nebo řízení auta. Miluju moře, vedro, sushi a noční Prahu.

Seznam rubrik