Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

"Praha - to není jenom most a Hrad"

Praha, když se řekne Praha, každý si představí panorama Hradčan s lesknoucí a kroutící se Vltavou plnou parníků, břehy osázené rybáři. Při vyslovení názvu Praha je slyšet ruch, tepot této metropole která v noci neusíná…Opravdu je ta stověžatá matička Praha pouze lesk a sláva? …

Žiji v Praze již přes 20 let a dnes jsem se v rámci svého zaměstnání zamyslela, zda propagace Prahy není přece jen trošku marketingově upravená. (ostatně – co není,že?)

Měla jsem již několik možností setkat se s názory příkladmo : „Jo v Praze, tam je blaze“, „Vy pražáci na co si stěžujete, vždyť v té Praze máte všechno pod čumákem“. Nebo: „Týý jo, já jsem v Praze ještě nikdy nebyl/a, tam bych se chtěl/a podívat“… Ano, co se týče kultury samotné, na to je metropole bohatá, ale co se týče samotného opravdového života těch, co v ní žijí? Myslíte snad, že je tady opravdu blaze? V čem je tu lépe než kdekoli jinde? Máme víc kin, víc obchodních domů, máme metro, nebo co tedy máme, že je zde tak blaze?  Už neplatí, že máme větší možnost sehnat pracovní místo, jak se mnozí, dosud mylně, domnívají.

Vedla jsem debatu s přítelkyní, která bydlí v Jižních Čechách, na vsi, ve velkém baráčku se zahradou a velkým psem, mají pole které jim na zimu obstará základní obživu jako např. brambory. Do nemocnice to má 20 km, na polikliniku 2km, děti to mají do školky a školy zhruba 4 km, kam je ještě každý den vozí. Já bydlela na sídlišti na okraji Prahy, do školy jsem chodívala sama přes celé sídliště, na střední jsem jezdívala na druhý konec Prahy, kam mi cesta trvala bez pěti minut hodinu. Cestou do nemocnice se člověk bál aby neumřel dřív, než povolí ta kolona aut a padne na křižovatce zelená. Když přišlo období bez práce, neměla jsem žádné pole nebo zahradu se slepicemi , která by mi tu obživu obstarala. Z oken místo do lesů a luk jsem se dívala co dávají u sousedů v televizi, co vaří paní naproti k večeři. Cesta z práce mi trvá ve špičce v lepším případě pouze hodinu a to ještě svádím denodenní boj o parkovací místo a doufám, že mi to auto do rána nevykradou nebo ho nevezmou rovnou celé. Holt sídliště nemají garáže. Než jsem došla k baráku, byla jsem nucela kličkovat bludištěm psích výkalů, přeskakovat odpadky co ležely u přetékajících popelnic. Přišla jsem do miniaturního 3+1 které mělo 52 metrů čtverečných (kamarádčina zahrada je asi tak šestkrát větší), kde se tísnili 3 obyvatelé a jeden pes. Každý měl svůj „kotec“, do kterého zalezl a byl rád, že se z té džungle vrátil domů.

Mezitím, co mi přítelkyně vyprávěla o tom jak se chystá s rodinou do Prahy, jak se chtějí podívat tam a tam, svézt děti metrem, zajít na Chodov a do Letňan jim něco pěkného koupit na památku z Prahy, jsem pozorovala její děti, jak běhají po venku, dovádějí tak jak to děti dělají a napadala mně jedna otázka: „Ty se o ty děti nebojíš, vždyť tam běhají bez dozoru, co kdyby je někdo ukradl, vždyť na ně pořádně nevidíš, co kdyby je srazilo auto“?  Kamarádka na mne vyvalila oči s výrazem, zda jsem při smyslech, na co se jí to ptám. A tak jsem jí uvedla do obrazu, jak to chodí ve velkých městech, jako je například ta opěvovaná Praha. Nelze děti pustit na pískoviště stavět bábovičky, povětšinou se tam válejí jehly od feťáků, či psí a kočičí výkaly. Nelze děti jen tak pustit ven, aniž by se na ně opravdu člověk nemohl spolehnout že se na přechodu rozhlédnou a přejdou, až když bude bezpečno.A stejně v člověku ta pochybnost bude dokud se nevrátí v pořádku domů. Se strachem pouštíme své děti do školy,  smutný případ Aničky z Troji známe všichni. Kamarádka nevěřícně kroutila hlavou a zdálo se, že mi nevěří jediné slovo. Rozhodla jsem se tedy, dát jí na jejich výlet do Prahy několik typů:

  •  Když půjdeš Václavákem, kapsáři poznají že nejsi místní, hlídej si proto kabelku a pro jistotu si dej telefon nebo peněženku s doklady do náprsní kapsi.
  • Když pojedete metrem či  budete v obchodním centru, dávejte si stejný pozor na své věci.
  • Nenechávejte cenosti v autě, nikde, ani pod sedačkou, nevíš kdo tě na pozoruje kam je schováváš.
  • Nekupuj nic v obchodech se suvenýry a neberte si taxíka

 

Potom jsem jí vyjmenovala kolik stojí lístek do kina pro rodinu a občerstvení při filmu, že není kde zaparkovat, jak je vše na barevné zóny nebo kolik popřípadě stojí celodenní parkování. Ať nejezdí v tu a tu dobu, to je dopravní špička….

Přítelkyně můj výčet zarazila a řekla, že si ten výlet ještě rozmyslí a vzala hrablo (které bysme si my Pražáci měli do bytu také pořídit) a šla odhrabávat sníh od dveří do garáže..

Autor: Andrea Bobáňová | pátek 14.1.2011 16:01 | karma článku: 11,74 | přečteno: 1015x
  • Další články autora

Andrea Bobáňová

Jsem ateista?! Díky bohu!?

"Andělíčku můj strážníčku, opatruj mi mou dušičku, opatruj ji ve dne v noci, ochraňuj ji od zlé moci", odříkávala jsem s mou prababičkou, když mě večer chodila ukládat do postele. Pamatuji si z její ložnice svaté obrázky, andílky a v kuchyni visel z police křížek. Ovšem nikdy jsem v "nic" či "nikoho" tam nahoře, jak se říká, nevěřila. Na náboženství jsem nechodila, a moji prarodiče jsou zatvrzelí ateisté.

30.7.2011 v 14:44 | Karma: 14,51 | Přečteno: 1420x | Diskuse| Ostatní

Andrea Bobáňová

"Slečno, vždyť vy jste taková mlaďounká, malinká.."

Vypadat mladší, než ve skutečnosti jste, je někdy více na škodu než ku prospěchu. Od svých 18ti let vypadám tak o 4 roky mladší než ve skutečnosti jsem a do teď jsem to brala spíše jako srandu. Když jsem musela všude ukazovat občanku či řidičák, když mé mladší sestře bez okolků nalili alkohol a mne se ptali na věk. Většinou to byly úsměvné historky k pobavení okolí. Ovšem až na pracovním poli jsem se přesvědčila, že to zase taková sranda není.

21.6.2011 v 11:55 | Karma: 17,56 | Přečteno: 1564x | Diskuse| Společnost

Andrea Bobáňová

Je to pravda odvěká, že šaty dělaj člověka?!?!

"Dokavad jsme nahatý, od hlavy až po paty, nikdo neví kdo je chudý a kdo je bohatý. Podle kabátu se svět měří, lháři ve fraku každý věří, protože je to pravda odvěká, šaty dělaj člověka, kdo v hadrech čeká na štěstí, ten se načeká." Kéž by tak pánové Werich s Voskovcem věděli, jak dokonale, doslovně vystihli problém dnešní doby, kdy jeden druhého soudí NE podle toho co má v sobě, ale pouze na sobě...

18.6.2011 v 5:33 | Karma: 17,68 | Přečteno: 2691x | Diskuse| Společnost

Andrea Bobáňová

Pomalu a jistě, vysajou nás jak klíště...

a až už nebudou mít co, tak prasknou??? Je to pár dní zpět, co jsem šla ráno do práce a u vchodu do metra si vychutnávala ranní cigaretu. Moji pozornost upoutali dva holubi. Prali se o poslední kousek drobku něčí snídaně. A prali se opravdu do krve. Nikdy jsem ještě tak urputnou rvačku holubů nespatřila. A jak jsem je tak pozorovala a dokuřovala, začaly se mi v hlavě tvořit teorie a různá přirovnání. K lidem.

14.6.2011 v 22:40 | Karma: 21,87 | Přečteno: 1319x | Diskuse| Politika

Andrea Bobáňová

Jak se plní sen

„Vlny jsou od toho, aby se mohly vlnit, sny jsou tu od toho, aby sis je mohl splnit“, znělo mi hlavou cestou na letiště. V kabelce knížka, pas a trocha peněz, zbytek peněz v podprsence, kufr ve kterém bylo pyžamo s kravičkama a lahev Tuzemáku.( Na rentgenu se asi museli divit). Nic víc, jen já a toto „vybavení“ na dalekou, mou první, cestu do Ameriky.

1.6.2011 v 1:00 | Karma: 10,94 | Přečteno: 1758x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1311x
Jsem drobná blondýna s proříznutou pusou, která kam šlápne, deset let tráva neroste.

Pracuji v cestovním ruchu, cestování je moje vášeň, stejně jako četba nebo řízení auta. Miluju moře, vedro, sushi a noční Prahu.

Seznam rubrik