Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsem ateista?! Díky bohu!?

"Andělíčku můj strážníčku, opatruj mi mou dušičku, opatruj ji ve dne v noci, ochraňuj ji od zlé moci", odříkávala jsem s mou prababičkou, když mě večer chodila ukládat do postele. Pamatuji si z její ložnice svaté obrázky, andílky a v kuchyni visel z police křížek. Ovšem nikdy jsem v "nic" či "nikoho" tam nahoře, jak se říká, nevěřila. Na náboženství jsem nechodila, a moji prarodiče jsou zatvrzelí ateisté.

Už to bude rok, co jsem v noci vysedávala u své bývalé spolužačky v kuchyni, kouřily jsme do digestoře, na plotně měly položené víno a jak už to tak u vína bývá, dostaly jsme se až k tématu pána Boha. Kroutila jsem očima a nechala Kamilu se vykecávat. Zřejmě si povšimla mé nedůvěry a položila přede mně bibli. Tutu knihu jsem nikdy nečetla a že jsem vášnivá čtenářka. Kamila mi nabídla, abych knihu prostě někde náhodně otevřela a ukázala prstem na odstavec. Skrze to, že ke mě pán bůh promluví.Tak jsem si pomyslela že toho vína už jsme asi vypily moc a knihu jsem otevřela. Samozřejmě si nemapatuji přesně (toho vína bylo fakt až moc), co bylo v odstavci napsáno. Něco ve smyslu, že nemusím dělat to, co právě dělám, že mám možnost výběru a svobodnou volbu. Okamžitě jsem si za tyto věty dostadila mou dosavadní situaci a trochu se nad tím pozastavila. Kamila se na mě usmívala a ptala se: "Dobrý ne, tak už věříš"? Odpověděla jsem, že ne...Že takových náhod se může stát. A tím jsem toto téma uzavřela.

Když jsem letos v květnu trávila svou poslední noc v New Yorku, zdál se mi takový ten ze snů, na které člověk ještě nějaký čas myslí a říká si, co asi má znamenat. Byla jsem v takovém polospánku, kdy jsem věděla že jsem v posteli ale že ještě nespím, stále jsem vnímala z vedlejšího pokoje televizi. A ze dveří ke mě začaly přicházet postavy, stály vedle postele ale vůbec jsem je neznala, chodili ke mě lidé v džínách, staré paní v šatech a nakonec přišel můj mrtvý pradědeček v teplákác, který si sedl si ke mě na postel. Podíval se na mě a já se s leknutím probudila. Už se mi nedařilo usnout a dostala jsem trochu strach z letu. Když jsem už byla v Praze, divný pocit ze snu ze mne opadl a nechala jsem to být. Ale až druhý den večer jsem pochopila, copak mi asi sen chtěl říci a jsem o tom do dnes skálopevně přesvědčená. Druhý den, cestou z práce,  jsem měla bouračku. Do nemocnice mě vezla záchranka, auto ve šrotu. Policie, která se mnou v nemocnici sepisovala protokol, mi říkala, že z auta po srážce s tramvají už moc lidí po svých nevyleze. Na fotkách jsem potom viděla, že spojnice autu utrhala předek. Být na kolejích o vteřinu dříve, spojnice by asi prošla mnou a vyšla dveřma spolujezdce. Takto jsem vyšla pouze s modřinama, boulema, rozbitou hlavou od airbagu a sklem v ruce. Vůbec nic se mi vlastně nestalo, na to, že z auta zbyla prodejná zadní světla a koberečky. Po bouračce jsem nemohla spát, kvůli otřesu mozku jsem se musela do půlnoci udržovat při vědomí. Tehdy mi přišlo na mysl, že mě pradědeček ve snu přišel asi varovat a že ti moji andílci, jak jsem se jako malá modlívala s prababičkou, se museli pěkně zapotit.

Před týdnem jsem cestou z práce měla takový zvláštní pocit. Nikdy jsem takové nutkání nezažila, myslím, že ho slovy nedovedu popsat. Došla jsem na náměstí Míru před kostel sv. Ludmily. Denně jsem okolo něj chodila bez povšimnutí. Ale tentokrát jsem do něj vstoupila. Zrovna se konala jakási bohoslužba, či mše, jsem barbar a nevím jak se tyto ceremonie správně nazývají. Zůstala jsem stát hned u vstupu a pozorovala celou tuto akci. Kněz (snad to kněz byl?) něco předčítal (předpokládám že z bible), mával rukama, potom kadidlem, každou chvíli se lidé v lavicích zvedali, pak zase klekali, pak zase zvedali a takto se to opakovalo asi půl hodiny, než se všichni pokřižovali a začali po pokleknutí v uličce kostel opouštět. Prohlížela jsem si (jak nějaká zvědavá bába), co za lidi do kostela chodí. Čekala jsem totiž pouze samé starší lidi. Prostě jsem měla takový předsudek, že do kostela chodí akorát babičky v šátcích, aby venku před kostelem pak mohly pomluvit celou vesnici. Překvapilo mne, kolik mladých lidí do kostela chodí. Kravaťáci, mladé holky s barevnými vlasy klečely v uličce a doslova bych řekla "profesionálně" se tam křižovaly. Opravdu jsem takové osazenstvo kostela nečekala. Když to kázání (prostě nevím co za akt to bylo) skončilo, odvážila jsem se dovnitř. Poprvé jsem si v kostele sedla do lavice a zadívala se kolem sebe. Když můj zrak spočinul na tom kříži s mrtvým Ježíšem, nepohnulo se ve mě nic. Nevím, na co jsem čekala, prostě jsem tomu výjevu poděkovala, že mne nechal na živu, ačkoli jsem pořád něvěřila, že mě někdo slyší nebo vidí...Své zvědavosti, nebo snad nutkání jsem ulevila a kostel jsem opustila.

A proto jsem zajela na hřbitov, kde odpočívají moji praprarodiče. Zadívala jsem se na jejich tváře na vyšísovaných fotografiích a opravdu vážně, od srdce a nahlas jsem jim poděkovala. Za svůj život i za zdraví svých blízkých. A právě tam jsem pocítila úlevu, našla jsem to pravé místo, kde prostě říci díky.

Autor: Andrea Bobáňová | sobota 30.7.2011 14:44 | karma článku: 14,51 | přečteno: 1420x
  • Další články autora

Andrea Bobáňová

"Slečno, vždyť vy jste taková mlaďounká, malinká.."

Vypadat mladší, než ve skutečnosti jste, je někdy více na škodu než ku prospěchu. Od svých 18ti let vypadám tak o 4 roky mladší než ve skutečnosti jsem a do teď jsem to brala spíše jako srandu. Když jsem musela všude ukazovat občanku či řidičák, když mé mladší sestře bez okolků nalili alkohol a mne se ptali na věk. Většinou to byly úsměvné historky k pobavení okolí. Ovšem až na pracovním poli jsem se přesvědčila, že to zase taková sranda není.

21.6.2011 v 11:55 | Karma: 17,56 | Přečteno: 1564x | Diskuse| Společnost

Andrea Bobáňová

Je to pravda odvěká, že šaty dělaj člověka?!?!

"Dokavad jsme nahatý, od hlavy až po paty, nikdo neví kdo je chudý a kdo je bohatý. Podle kabátu se svět měří, lháři ve fraku každý věří, protože je to pravda odvěká, šaty dělaj člověka, kdo v hadrech čeká na štěstí, ten se načeká." Kéž by tak pánové Werich s Voskovcem věděli, jak dokonale, doslovně vystihli problém dnešní doby, kdy jeden druhého soudí NE podle toho co má v sobě, ale pouze na sobě...

18.6.2011 v 5:33 | Karma: 17,68 | Přečteno: 2691x | Diskuse| Společnost

Andrea Bobáňová

Pomalu a jistě, vysajou nás jak klíště...

a až už nebudou mít co, tak prasknou??? Je to pár dní zpět, co jsem šla ráno do práce a u vchodu do metra si vychutnávala ranní cigaretu. Moji pozornost upoutali dva holubi. Prali se o poslední kousek drobku něčí snídaně. A prali se opravdu do krve. Nikdy jsem ještě tak urputnou rvačku holubů nespatřila. A jak jsem je tak pozorovala a dokuřovala, začaly se mi v hlavě tvořit teorie a různá přirovnání. K lidem.

14.6.2011 v 22:40 | Karma: 21,87 | Přečteno: 1319x | Diskuse| Politika

Andrea Bobáňová

Jak se plní sen

„Vlny jsou od toho, aby se mohly vlnit, sny jsou tu od toho, aby sis je mohl splnit“, znělo mi hlavou cestou na letiště. V kabelce knížka, pas a trocha peněz, zbytek peněz v podprsence, kufr ve kterém bylo pyžamo s kravičkama a lahev Tuzemáku.( Na rentgenu se asi museli divit). Nic víc, jen já a toto „vybavení“ na dalekou, mou první, cestu do Ameriky.

1.6.2011 v 1:00 | Karma: 10,94 | Přečteno: 1758x | Diskuse| Cestování

Andrea Bobáňová

"Praha - to není jenom most a Hrad"

Praha, když se řekne Praha, každý si představí panorama Hradčan s lesknoucí a kroutící se Vltavou plnou parníků, břehy osázené rybáři. Při vyslovení názvu Praha je slyšet ruch, tepot této metropole která v noci neusíná...Opravdu je ta stověžatá matička Praha pouze lesk a sláva? ...

14.1.2011 v 16:01 | Karma: 11,74 | Přečteno: 1015x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34

Letiště v Mnichově dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z hnutí...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1311x
Jsem drobná blondýna s proříznutou pusou, která kam šlápne, deset let tráva neroste.

Pracuji v cestovním ruchu, cestování je moje vášeň, stejně jako četba nebo řízení auta. Miluju moře, vedro, sushi a noční Prahu.

Seznam rubrik