Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Tak nám tu stávku přesunuli, paní Müllerová

řekl Josef po přečtení aktuálního vydání internetového denníku. „Milostpane, a proč vlastně chtěj ti nádražáci stávkovat?“ ptá se hospodyně. „Protože můžou paní Müllerová, protože můžou“, odpovídá on. No tak ne, tak tahle parafráze se mi zase až tak nepovedla.. Co se tak strašného děje našim pracujícím, že se uchýlili až ke stávce? Nevím. Nezjistil jsem to, a to jsem docela pátral.

Změna placení DPH z benefitů

Údajným důvodem je na podzim loňského roku schválená (s podporou napříč všemi stranami) novela o dani z DPH, která zavádí pravidlo, že zaměstnavatel uhradí DPH ze zaměstnaneckého benefitu. Rozdíl oproti předchozí (viz dále) úpravě je v tom, že DPH se odvede nikoliv z dotované ceny, ale z ceny, která je běžná na trhu. V případě „lítačky“ ČD tedy z ceny běžné síťové jízdenky, která stojí bratru 22 tisíc korun.  Ať počítám jak chci – tak zjišťuju, že zaměstnavatel by za takovou lítačku zaplatil zhruba dvě tisícovky.

Obavy odborářů údajně spočívají v tom, že zaměstnavatelé přenesou takovouto zátěž na zaměstnance. Byla by to taková katastrofa, ptám se já? Opravdu je tak nehorázný požadavek chtít, aby si třeba zaměstnanec zaplatil za neomezenou režijní jízdenku ty směšné dva tisíce? (nebo 170 kč měsíčně)? Zase tak malé platy u drah nemají!

Stejně tak by se samozřejmě změna týkala i stravenek, čehokoliv, co Vám zaměstnavatel poskytne levněji, než je běžná cena – třeba lítačku, oběd v závodní jídelně, výrobek za cenu nákladů apod. Jen DPH z tohoto benefitu musí odvádět v plné výši, tak jako by se jednalo o výrobek (službu, cokoliv) za běžnou cenu.

Ehm… kdo (kromě aktuálně.cz) si všiml toho, že naprosto stejná úprava platila v tomto státě do roku 2004?? Tedy „nová“ úprava se vlastně vrací do stavu, který už tu byl. Znovu opakuju, že úprava pravidel byla podpořena poslanci všech stran v parlamentu.

Ne, tenhle argument neberu. Zaměstnancům (úplně všem) je podle mě naprosto šuma fuk, jestli jejich zaměstnavatel zaplatí DPH z toho nebo onoho. Jistě, zaměstnavateli tak zbyde méně peněz na odměny – a bude muset ušetřit (nebo vydělat více) jinde. Stále ale nevidím na tomto systému nic špatného.

 

Předvolební humbuk?

Daleko pravděpodobnější je, že si odboroví předáci vzpomněli, že jsou zase na krku volby – a tak je dobré začít být vidět. A slyšet. Jak jinak toho taky docílit než tím, že znemožním třetině občanů normálně fungovat. Navíc –legálně znemožním. Chápu, že na stávku mají odbory ze zákona nárok. Je to legální prostředek. Bez diskuze ano!. Ale měla by to být rozhodně až poslední instance, jak řešit něco, co se mi nelíbí.

Odbory možná zjistily, že když udělají dusno před volbami, politici něco rychle udělají, naslibují a zařídí…

Já bych však tuhle myšlenku rozvedl ještě o řád dál… V normální zemi, kde odbory opravdu mají na svědomí ochranu svých zájmů, respektive zájmů zaměstnanců by to bylo v pořádku. Jen u nás místo, aby nastoupil také druhý krok – tedy po volbách dohlédnout na politiky aby sliby také uvedli v realitu, bude po voblách ticho. Jako po každých volbách.

Nemůžu si pomoct, ale načasování řady kauz a problémů v posledních několika měsících mi přijde až příliš náhodné a dokonalé. Chtěl jsem dělat tajemného a říct – schválně, vsaďte se, který politik nabídne podporu odborářům. Ale už se stalo. Jméno jistě odhalíte sami. Ano, je to pán s bradavicí. Tentýž pán, který tuto změnu (spolu s ostatními pány a dámami) schválil napodzim v parlamentu.

PS: právě jsem se dozvěděl (cca 10 minut po napsání) že dokonce ani sami odboráři neprotestovali proti změně této úpravy, protože se před jejím schválením zúčastnili připomínkového řízení... divné, co?

Autor: Pavel Bláha | pátek 26.2.2010 13:35 | karma článku: 34,71 | přečteno: 2011x
  • Další články autora

Pavel Bláha

Další protest před ministerstvem spravedlnosti

Dovolím si doplnit jednu ze včerejších událostí, o které média vesměs neinformovala. Včera se před ministerstvem spravedlnosti opět konal protest několika desítek lidí. Z mého úhlu pohledu (jediné informace , které jsem v tuto chvíli dohledal) se jednalo o protest proti postupu ministryně spravedlnosti, která si do úřadu přivedla nové spolupracovníky. Především se pak zřejmě jednalo o náměstkyni Marvanovou.

4.3.2014 v 14:20 | Karma: 17,26 | Přečteno: 731x | Diskuse | Politika

Pavel Bláha

Když už prezident lustruje

koho mu pan skoroprimátor S. za ministra předložil, chtěl bych ctěnému čtenářstvu připomenout že se nějak pozapomnělo na jeho spolupracovníka pana Mynáře. Pan prezident s oblibou hledá kde by co mohl komu vytknout nebo čím by koho urazil. To už všichni víme a nikoho to nejspíš ani nepřekvapuje.

12.1.2014 v 1:18 | Karma: 22,10 | Přečteno: 703x | Diskuse | Politika

Pavel Bláha

Happy já :)

tak jsem po půl roce a téměř tříleté přestávce našel "klíče" od blogu. Hurá, hračka není rozbitá!

6.7.2013 v 2:53 | Karma: 0 | Přečteno: 26x | Miniblogy

Pavel Bláha

Je mi nevolno ze sociálních demokratů (a nejen z nich)

Už zase se mi udělalo špatně. Konkrétně po přečtení titulku: Sociální demokraté našli kličku, jak nevyplatit větší důchody. Ústavní soud svým rozsudkem zrušil redukční hranice pro výpočet důchodu. Můžeme s rozsudkem soudu nesouhlasit, nicméně to je tak jediné, co s tím můžeme dělat. Já osobně s ním souhlasím. Už zase se mi udělalo špatně. Konkrétně po přečtení titulku: Sociální demokraté našli kličku, jak nevyplatit větší důchody. Ústavní soud svým rozsudkem zrušil redukční hranice pro výpočet důchodu. Můžeme s rozsudkem soudu nesouhlasit, nicméně to je tak jediné, co s tím můžeme dělat. Já osobně s ním souhlasím.

19.4.2010 v 10:55 | Karma: 30,42 | Přečteno: 1804x | Diskuse | Ostatní

Pavel Bláha

Půjdou důchodci stávkovat?

Teď jsem se konečně přesvědčil na vlastní selský rozum, že je něco shnilého v našem důchodovém systému. Ne, že bych o tom neslýchal často a zřetelně.. - ale nikdy mi to tak nějak... nedocvaklo. Důchodce, který si za aktivního pracovního nasazení vydělával téměř 70 tisíc korun najednou spadl na "pouhých" 13,5 tisíce korun. (Částky neuvádím zcela přesně, ale to není důležité) Je to spravedlivé? Konec konců, když vydělával platil také patřičně vysoké sociální pojištění. A tady, myslím si, je kámen úrazu. Pokud se pojistím, dostávám plnění za daných podmínek. Pojistím-li se vyšší částkou - logicky mám nárok na úměrně vyšší plnění. Nicméně u důchodů to (tradičně) neplatí tak docela.

16.4.2010 v 19:01 | Karma: 21,25 | Přečteno: 1729x | Diskuse | Ostatní
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1613x
Těším se na diskuzi s Vámi. Někdy, asi jako každý z nás, mám pocit, že některé věci prostě potřebuju okomentovat :) a idnes mi dal šanci. Už dávno