Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Panebože okradli mě, lidi pomožte!

280 tisíc lidí postižených krachem SkyEurope. Hm... a co my s tím. Tenhle titulek na vás vykoukne snad ze všech novin a z většiny webů. Ale je to skutečně tak? Na úvod bych asi měl říct, že je mi velmi líto těch, kteří s touto společností někam odcestovali a nedostanou se kvůli jejímu krachu domů. Ať už je to kamkoliv. 

internet
O něco méně je mi líto těch, kteří se těšili na dovolenou a v odletové hale zjistili, že jejich dovolená mizí v nenávratnu, protože se na ni nemají jak dostat. Ale proč mi má být líto čtvrt milionu lidí? Podle mně nejhůř dopadli zaměstnanci, kterým společnost (údajně) dluží nemalé peníze na výplatách..
Těch několik tisíc lidí, kteří zůstali v zahraničí (a znovu podotýkám, nemusí to být češi v cizině, ale i naopak) se snad, dříve nebo později v pořádku domů dostane. Sice je nikdo neodškodní (a doufejme, že se na jejich případ vztahuje nějaké pojištění, které si jistě před cestou do zahraničí vyřídili) ale dostanou. V případě nouze se vždy můžou obrátit na zastupitelský úřad své země.
Co ale nechápu vůbec, je fakt, že jsme ze všech stran bombardováni titulky o čtvrt miliónu postižených krachem. Pravda je podle mého názoru úplně jednoduchá. Každý z klientů SkyEurope určitě věděl, že se tyto aerolinky už velmi dlouhou dobu potácely nad propastí. Už několik měsíců jsou pod ochranou proti věřitelům. Zákazníci SkyEurope prostě riskovali, že letenka v hodnotě tisíců korun, kterou koupí za desetieurovku nebude holt platit. Tohle riziko přece musí být jasné každému, kdo používá selský rozum. Koupil jsem si podezřele levnou letenku? Nechtěl jsem si "připlatit" za solidní leteckou společnost? Tak pak musí přínos (levný let) vyvážit jisté riziko (nepoletím). 
Srovnávat tyhle "postižené" s obětmi kampeliček je na jednu stranu nepřesné - o nebezpečí pádu spořitelen rozhodně nebylo tolik dostupných informací, jako o riziku cestování s touto slovenskou firmou. Na druhou stranu, je poměrně trefné - pokud se nechám nalákat na velký zisk (levná letenka, nebo vysoký úrok v kampeličce), musím počítat s přimeřeným (vysokým) rizikem - krachne a já nic nedostanu. 
Těším se na diskuzi, jenom ještě poznámka: já taky přišel o pár €, a je mi to šumák. Dobře mi tak. Holt poletím s jiným low costem a stále mě to vyjde levněji než letenka s pořádnou firmou :-D

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Bláha | středa 2.9.2009 9:56 | karma článku: 36,29 | přečteno: 7067x
  • Další články autora

Pavel Bláha

Další protest před ministerstvem spravedlnosti

Dovolím si doplnit jednu ze včerejších událostí, o které média vesměs neinformovala. Včera se před ministerstvem spravedlnosti opět konal protest několika desítek lidí. Z mého úhlu pohledu (jediné informace , které jsem v tuto chvíli dohledal) se jednalo o protest proti postupu ministryně spravedlnosti, která si do úřadu přivedla nové spolupracovníky. Především se pak zřejmě jednalo o náměstkyni Marvanovou.

4.3.2014 v 14:20 | Karma: 17,26 | Přečteno: 731x | Diskuse| Politika

Pavel Bláha

Když už prezident lustruje

koho mu pan skoroprimátor S. za ministra předložil, chtěl bych ctěnému čtenářstvu připomenout že se nějak pozapomnělo na jeho spolupracovníka pana Mynáře. Pan prezident s oblibou hledá kde by co mohl komu vytknout nebo čím by koho urazil. To už všichni víme a nikoho to nejspíš ani nepřekvapuje.

12.1.2014 v 1:18 | Karma: 22,10 | Přečteno: 703x | Diskuse| Politika

Pavel Bláha

Happy já :)

tak jsem po půl roce a téměř tříleté přestávce našel "klíče" od blogu. Hurá, hračka není rozbitá!

6.7.2013 v 2:53 | Karma: 0 | Přečteno: 26x | Miniblogy

Pavel Bláha

Je mi nevolno ze sociálních demokratů (a nejen z nich)

Už zase se mi udělalo špatně. Konkrétně po přečtení titulku: Sociální demokraté našli kličku, jak nevyplatit větší důchody. Ústavní soud svým rozsudkem zrušil redukční hranice pro výpočet důchodu. Můžeme s rozsudkem soudu nesouhlasit, nicméně to je tak jediné, co s tím můžeme dělat. Já osobně s ním souhlasím. Už zase se mi udělalo špatně. Konkrétně po přečtení titulku: Sociální demokraté našli kličku, jak nevyplatit větší důchody. Ústavní soud svým rozsudkem zrušil redukční hranice pro výpočet důchodu. Můžeme s rozsudkem soudu nesouhlasit, nicméně to je tak jediné, co s tím můžeme dělat. Já osobně s ním souhlasím.

19.4.2010 v 10:55 | Karma: 30,42 | Přečteno: 1803x | Diskuse| Ostatní

Pavel Bláha

Půjdou důchodci stávkovat?

Teď jsem se konečně přesvědčil na vlastní selský rozum, že je něco shnilého v našem důchodovém systému. Ne, že bych o tom neslýchal často a zřetelně.. - ale nikdy mi to tak nějak... nedocvaklo. Důchodce, který si za aktivního pracovního nasazení vydělával téměř 70 tisíc korun najednou spadl na "pouhých" 13,5 tisíce korun. (Částky neuvádím zcela přesně, ale to není důležité) Je to spravedlivé? Konec konců, když vydělával platil také patřičně vysoké sociální pojištění. A tady, myslím si, je kámen úrazu. Pokud se pojistím, dostávám plnění za daných podmínek. Pojistím-li se vyšší částkou - logicky mám nárok na úměrně vyšší plnění. Nicméně u důchodů to (tradičně) neplatí tak docela.

16.4.2010 v 19:01 | Karma: 21,25 | Přečteno: 1729x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Přes Česko přecházejí bouřky. Zaměstnaly hasiče, v Brně čerpají lagunu

24. května 2024  9:32,  aktualizováno  11:15

V pátek se na většině našeho území objevují přeháňky, místy i bouřky. Bouřky mohou celou ČR...

Pavla propustili z nemocnice do domácí péče. Spadl v malé rychlosti, řekl Hrad

24. května 2024  10:51,  aktualizováno  11:09

Prezident Petr Pavel byl po jednodenní hospitalizaci v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) propuštěn...

Náklaďák na D2 vrazil do vozu v konvoji německé armády, dva lidé se zranili

24. května 2024  11:06

Nákladní vůz na dálnici D2 narazil v noci na pátek do doprovodného vozu konvoje německé armády,...

Foto měsíce ukazuje Velikonoce na Slovensku, zachytil je Michal Sváček z MAFRY

24. května 2024

Porotu soutěže Foto měsíce Czech Press Photo v dubnu nejvíce zaujal snímek fotografa Michala Sváčka...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1613x
Těším se na diskuzi s Vámi. Někdy, asi jako každý z nás, mám pocit, že některé věci prostě potřebuju okomentovat :) a idnes mi dal šanci. Už dávno