Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Generace smradů

Všimli jste si, jak jsou ty dnešní děti příšerné? A že my jsme byli ve srovnání s nimi dokonalí andílci? Říká to každá generace o té následující…

Tak jsem se nad tím zamyslela. Určitě je to pravda. Jsou to dneska darebáci, to my byli slušní a hodní. Třeba já a moje kamarádky. Poslušnost sama. Občas jsme se v noci nenápadně vytratily objevovat svět, koupat se o půlnoci tajně v rybníku, stopem na diskotéku nebo velebit naši rodnou vesnici. Samé bezpečné aktivity.

Inspiraci jsme braly v přírodě a našem okolí. Například jsme šly kolem kukuřičného pole. Pár klasů jsme si vzaly sebou, člověk nikdy neví, kdy se budou hodit. Hodily. Třeba jsme je nacpaly autům v ulicích do výfuku, mrzelo nás, jen, že neuvidíme tu následnou legraci, až řidič nastartuje.

Moc nás bavilo také pravidelné, téměř každonoční rozkutálení složených pneumatik před jedním domem. Následující den, byly gumy zase vzorně srovnané. Majitelé se museli náramně bavit. Mluvíce o gumách… občas jsme podaly i výkon hoden Oscara, jako když jsme poslaly naši nejmladší kamarádku, která vypadala tak na devět let s rozbaleným kondomem za jedním dědou od nás z ulice, aby se zeptala, k čemu to je. Děda blekotal, celý rudý, zato kámoška ani brvou nehnula.

Taky jsme jednou zabili člověka. Jen se dodnes nenašla mrtvola. Napadla nás tehdy jedna z vysoce inteligentních myšlenek. Daly jsme doprostřed silnice lavičku a schovaly se do křoví, čekajíc, jaká to bude legrace, až pojde auto, bude muset zastavit a lavičku odnést ze silnice stranou. Jenomže řidič nás vypek. Prostě lavičku objel. Tak to ne, umístily jsme do vozovky lavičky dvě a čekaly. Zanedlouho se ozvalo vrzání kola, z putyky odjížděl jeden z místních štamgastů. Vrz, vrz, vrz… najednou rána, prásk, napálil to přímo do lavičky. Chvíli bylo ticho, jen my ve křoví dusily smích. Ale ticho pokračovalo. Nikdo nenadával, neodtahoval lavičky, nesténal, ani vrzání kola znovu nezačalo. „My jsme ho zabily!“ Dana začala hystericky řvát. „Ne, to určitě ne,“ oponovala jsem jí, ale nebyla jsem příliš přesvědčená o své pravdě. Po chvíli jsme se odvážily vyjít ven a čelit následkům svého vtipu. Nikdo na silnici nebyl. Jenom pobořené lavičky, jinak nic. Dodnes netušíme, co se tehdy stalo. Lavičky jsme se staženým zadkem odnesly pokorně zpět na místo.

Nebo jsme jednou narazily v ulicích na auto, které nebylo zamčené. Výchovně jsme mu umístily na sedačku vlastnoručně vyrobené… no, to je jedno, ale nebylo to tak úplně vyrobené rukama. No co, má si auto zamykat!

Byly jsme nesmírně důsledné v tom, abychom nebyly prozrazeny a ztrestány nechápajícími nemoderními rodiči. Jednoho večera, když jsme utíkaly z domu přes sousedovu stavbu, najednou slyším decentní šepot Moniky, prosící o pomoc. Ležela na zemi, držící se za trsy trávy a šeptala cosi o Daně. Sklouzl mi zrak po jejím těle až k nohám. Za kotníky ji pevně držela Dana, ta co obvykle hystericky řve, jak tiše prosí o pomoc. To víte, ohledy před spícími rodiči, přece je nebudeme budit. Zírala jsem na ten úkaz. Monika svírající travnaté drny, Dana hmoždící její kotníky a pod ní obrovská jáma, jakožto budoucí žumpa, plná mrtvých psů, koček a další vybrané společnosti. Nechápu, jak se jim tento akrobatický kousek povedl, stejně jako mně, Danu z jámy vytáhnout jednou rukou.

A taky jsme byly za školou. Jenomže jsme nevěděly, jak onen čas smysluplně využít, koupily jsme si tedy rybí salát v majonéze a společně s tukovým rohlíkem ho zblajzly na lavičce za supermarketem. Jaká rebelie!

O to zábavnější byly ale telefonáty cizím lidem dle telefonního seznamu. Tehdy ještě nebyly mobily a pevnou měla doma spousta lidí. Nejlepší bylo volat na pánská jména, když to zvedla žena. Frivolním tónem jsme se dožadovaly hovoru s jejím mužem, kterého jsme náležitě něžně oslovovaly. Určitě jsme do mnoha manželství vnesly spoustu pohody a harmonie.

Zkrátka, naše generace byla naprosto stejná jako ta dnešní. Jen se tomu říkalo zlobení, (místo nejrůznějších diagnóz psychického onemocnění), po kterém následoval trest. A po tom jsme si na dlouhou dobu rozmysleli něco podobného zopakovat.

PS: Být mým rodičem, a o tom všem vědět, seřežu vydatně sebe i své kamarádky. A co vy, byli jste svatoušci nebo jste si zasloužili rákoskou? :)

www.viktoriebeso.cz

 

Autor: Viktorie Beso | středa 9.4.2014 10:52 | karma článku: 38,25 | přečteno: 13849x
  • Další články autora

Viktorie Beso

Proč (ne)slavit Valentýna

Někteří únorový svátek přímo žerou, jiné nechává chladným a někteří ho z celé duše nenávidí, protože...

12.2.2020 v 12:05 | Karma: 24,19 | Přečteno: 1178x | Diskuse| Ona

Viktorie Beso

D1 je jen jedna

Hájvej číslo jedna a po ní jede king... Vlastně hned několik kingů. A čím víc se jich na D1 na kilometr nachází, tím výživnější je to cesta. Připravte si volanty, jedém!

30.10.2019 v 10:11 | Karma: 45,50 | Přečteno: 10699x | Diskuse| Společnost

Viktorie Beso

Poznatky od matky

Chtěla jsem zcela nekorektně a diskriminačně porodit dcery. Opravdu jsem si nepřála ani jednoho syna.

9.10.2019 v 13:49 | Karma: 33,13 | Přečteno: 2336x | Diskuse| Ona

Viktorie Beso

Jak jsem byla na pohovoru

Pro někoho asi běžná věc, nic vzrušujícího. Ale já nežádala o práci deset let. Za tu dobu jsem slušně vyšla ze cviku a taky jsem po letech (čtyřech) doma s dětmi lehce asociální.

11.7.2019 v 13:55 | Karma: 36,00 | Přečteno: 3143x | Diskuse| Ona

Viktorie Beso

Kojím, kojíš, kojíme...

Případ odhalené matky s kojencem v Rajfce sice už dávno vyčpěl, ale mateřské mléko nikoliv. A taky se nedávno objevil nový případ – Ryanair a zapovězená ňadra v oblacích.

6.6.2019 v 18:28 | Karma: 38,43 | Přečteno: 3372x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5477x
Nadšená cestovatelka, zanícená tanečnice a také tak trošku spisovatelka. Věnuje se zejména ženským tématům a převážně nevážně. Neb humor je jí víc, než vlastní. 

Vydala zatím pět knih. V roce 2012 debutovala lechtivým čtením Sbírka motýlů, o rok později přišla neméně pikantní Sebelhářka a následně Dívka s vůní manga.

Čtvrtá kniha je o síle, energii a spiritualitě ženy. Kdybych tě nepotkal...  následována volným pokračováním: Když jsme se potkali... 

 

http://www.viktoriebeso.cz/ https://www.facebook.com/ViktorieBeso

viktore.beso@gmail.com