Proč cukroví nejvíc chutná ještě před vánocemi
Kouzlo proto, že se to ještě nesmělo. Nesmělo jíst. Vánoční cukroví se peklo, mazalo, lepilo, zdobilo a ukládalo se do chladu do krabic do spíže na chodbě, co nejvýše, abychom na ně se setrou nedosáhly a žebřík se zamykal do kumbálu.
Vysoká židle a pár knih pod nohy to spravilo.
Počínaje štědrovečerní večeří se vydal pokyn: Jezte!
Proč to nejíte? Víte co nám to dalo práce?
A světe div se!
Cukroví narovnané na mísách a slavnostních tácech, hezky v řadách, podle druhu a podle barvy, volně k dispozici, které se samo nabízelo, už nebylo tak lákavé, jako to z plechu, nehotové a nedodělané, poleva na něm nebyla tak přitažlivá, tak jako touha strčit prst do mísy s polevou tekutou a olíznout ho, tajně, za zády kuchařky.
I mé dětské vánoce měly kouzlo výjimečného, kouzlo ochutnání pochutin, které se do ČSSR vozily jen na vánoce. Těšila jsem se na kešu oříšky, banány a mandarinky. Mandle a oříšky jsme ve větším množství pašovali z DDR. Dodnes vzpomínám na ono napětí, jestli nám cestou tam neseberou marky navíc a cestou zpět nové kozačky, které jsme vyváleli v blátě a obuli na nohy. Ti méně šťastní se z kontroly pohraniční stráže vraceli obuti do igelitových pytlíků.
Vůbec se mi po onom nedostatku nestýská. Ale napadá mne, jestli jsme z té nabídky kolem, dostatku všeho a blahobytu nezvlčili.
Nadáváme na vánoce a na konzum a přitom je většina z nás obětí konzumního šílenství.
A vše je přitom jen možností volby.
Když už si shon a bláznění nepřipustíme, kouzlo zakázaného, neplánovaného, nečekaného zůstává. Vždy můžeme překvapit své blízké něčím nenáročným, originálním, co nás vůbec nic nestojí, jen ten nápad a trochu času.
Dnes cukroví téměř nejím a nepeču a bojuji se zásobou cukroví darovaného, které zase dávám degustovat návštěvám, které ale na oplátku nosí to svoje, takže se ho jen tak nezbavím. Ale vědoma si onoho zakázaného, dovoluji milým, blízkým a návštěvám aby ochutnávali, co je jim libo, když pořádám malé soukromé „Prostřeno“. Aby libovolně ujídali z talířků, misek a hrnců, jak Sněhurka sedmi trpaslíkům a kafrali do přípravy krmě... A naoko se zlobím, jako kdysi babička a jsem ráda, že jim chutná a že tu jsou.
Včerejší štědrý večer jsem v naší široké rodině vyfasovala funkci hlavního smažiče masa a jak si myslíte, že to dopadlo?! Jsem hrubě nedisciplinovaná a důvod k obhajobě si vždy najdu. Musela jsem při tom smažení, poctivě ochutnat všechny druhy mas, protože, co kdyby bylo nějaké málo ochucené a propečené. U slavnostní tabule jsem pak měla chuť už jen na to rozkrojené jablko. A při pohledu na to množství pokrmů, co zůstalo na stole si pokaždé říkám, že bychom s tím nakrmili ještě půlku místní pobočky Armády spásy. Ale jak překonat syndrom strachu : „Jen aby hosté neměli hlad?“
K čertu se zákazy, disciplínou a půstem ! Dělejme to, na co máme chuť a nelitujme toho.
Je přece úplně jedno, když se nacpeme u pánve a pak se jen skromně rýpáme ve večeři, když nám bylo při ochutnávání tak blaze.
Přeji všem mým čtenářům hezký zbytek vánoc a v novém roce splnění aspoň části toho, po čem veřejně či tajně prahnou.
Štěpánka Bergerová
Jsme schopni samostatně přemýšlet?
Nebo postupně přenecháme myšlení umělé inteligenci, diktátům shůry a budeme se bez ohledu na okolnosti řadit bezduše do fronty ..?
Štěpánka Bergerová
Víčkotrhači ...
... „První co udělám je, že to urvu a tím se částečně uklidním,“ líčil nedávno kamarád a ostatní mu souhlasně přitakávali
Štěpánka Bergerová
O starých značkách a nejen o nich ...
Z různých reklam se na nás hrne všelijak pojatý výkřik, abychom vyměnili staré věci za nové, ale leckdy je třeba dávat pozor, abychom „nevylili vaničku i s dítětem“.
Štěpánka Bergerová
… o mámivé iluzi erotického prádla
Nedávno jsem byla na křestu povídkové knihy, kde autorka vetkla do úvodního textu inspiraci z příběhů vyslechnutých v kabince obchodu s luxusním prádlem.
Štěpánka Bergerová
Jezdí jak pražskej autobusák ...
...................................... aneb budou nám opravdu lépe, nejen ve veřejné dopravě, šoférovat roboti ???
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma
Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Na abertamské křižovatce během pár dní hořelo další auto, všichni stihli utéct
Druhý požár osobního automobilu na v podstatě totožném místě v rozmezí pouhých několika dní...
Za Raísího truchlí Rusko i Hamás. My to nebyli, ujišťuje Izrael
Do Íránu po smrti prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničí Hosejna Amírabdolláhjána míří...
Zemřel advokát Pavel Smutný, prezident Česko-izraelské obchodní komory
V neděli 19. května zemřel ve věku nedožitých 65 let advokát, filantrop a prezident Česko-izraelské...
Íránský prezident je po smrti, potvrdila televize. Našly se trosky vrtulníku
Íránský prezident Ebrahím Raísí a ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján zemřeli při nedělní...
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...
- Počet článků 526
- Celková karma 21,36
- Průměrná čtenost 2336x
Knihy MOUCHA V LIMONÁDĚ a ZÁKLADY ŽENSKÉ ŽÁDOSTIVOSTI si můžete objednat na adrese: stepanka.bergerova@seznam.cz,
Více informací na Facebooku -(https://www.facebook.com/mouchavlimonade)
Budu ráda za vaši recenzi na Databázi knih