Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ňam

aneb fotoreportáž z kurzu přípravy ňaminek .... které pohladí oko i navnadí chuťové buňky ................................................................................................................................................

Nikdy jsem nebyla vášnivou kuchařkou hutných omáček, knedlíků a jiných klasických českých jídel a upřímně jsem se jako dítě děsila, až jednou budu MUSET takhle vařit.
V dobách mého dětství se jinak neexperimentovalo, ani nebylo z čeho a ani proč. Návštěva restaurace byla raritou a rodiče stejně říkali, že za ty ošizené blafy na připáleném oleji je škoda vyhazovat peníze.

K vaření a estetické přípravě jídel mne hlavně přivedli mí muži. (Zde mám na mysli všechny milovníky dobrého a příjemně upraveného jídla, nejen milovníky mé, ale i kamarády, příbuzné a známé.)

 A protože mě baví stále něco vylepšovat a učit se věci, které mi přinášejí potěšení, dala jsem dohromady stejně cítící duše a uspořádala pro ně kurz na téma:

 "Když má přijít návštěva"

Abychom překvapili zvané i náhodné hosty malým pohoštěním, které se dá vyrobit ze všeho co najdeme ve spíži nebo lednici.
Tedy za předpokladu, že tam nevisí jen oběšený pavouk.

V pátek 20.11.2009 jsme se tedy odpoledne sešli v našem výukovém centru s těmi nejpovolanějšími odborníky, kteří zodpovídají za gastronomii špičkových hotelů :
paní Andreou Pfeffrer Ferklovou - generální ředitelkou grandhotelu Pupp a s jejím manželem - šéfkuchařem hotelu Savoy Westend Tomášem Pfefferem.
 
Příprava teplých a studených canapés mohla začít.
Pro ty, kdo netuší, co jsou to "kanapky", tak jsou to vlastní sestry jednohubek, které se lépe oblékly.

 

.                                                                                                                                                   .
Naše sestava mlsných jazyků :
Alenka, Jana, Hanka, Jana, Lenka, Tomáš, Andrea, Jana, Hanka a já (fotím a schovávám se, jak jsem ulítaná)

 

.                                                                                                                                                  .   
Paní Andrea právě začíná s výkladem o možnostech servírování. Prkýnka a nože jsou na svých místech.

 

.                                                                                                                                                  .   Předem připravené donesené "vzory" pro inspiraci a ochutnání.

.                                                                                                                                                  .  
Alenka ochutnává jako první

.                                                                                                                                                  .  
Ještě pár dobrých rad od Andrey a pan šéfkuchař může začít s představením...

 

.                                                                                                                                                  .  
Všechny ingredience jsou na místě, modrý stůl bude sloužit k odkládání vzorků.
(Pro estéty puntičkáře: omluvte ty "vikslajvanty" na stolech. Pro focení hotových výtvorů by byly samozřejmě dokonalé látkové jednobarevné ubrusy, ale jsme v pracovně a ne v domácí jídelně či přímo restauraci.) 

.                                                                                                                                                   .
Už to propuklo...


 

.                                                                                                                                                   . Zleva i zprava

 

.                                                                                                                                                   . První pokusy...

 

.                                                                                                                                                   . Vzorky k napodobení  - plátek tortily namazaný ricottou (syrovátkovým sýrem), salát a sušené rajče.

 

.                                                                                                                                                   . Servírovat se dá na různých miskách a mističkách, kde výtvor samostatně vynikne.

 

.                                                                                                                                                   . Bylinky a saláty nesmí chybět. Zelená příjemně oživí každý kousek.

 

 .                                                                                                                                                   . Červená řepa, ochucená lučina, tortilka a lístek bazalky.

.                                                                                                                                                   . Kanapky se vykrajují z různých druhů chleba nebo toustů vánočními vykrajovátky, navrch namažeme oblíbenou pomazánku, zde přidáme nasekaného lososa, kadeřavý salátek a caparu.

.                                                                                                                                                   . Klasickým napichovátkům v podobě plastových mečíků už odzvonilo.

.                                                                                                                                                   . Losos s caparou v košíčku

 

.                                                                                                                                                   . Už finišujeme. Jana má hotovo.

 

.                                                                                                                                                   . Každý kousek je originál a tak to vypadá jako každý pes jiná ves. Až budeme servírovat hostům, uděláme samozřejmě jen několik druhů a ve skupince.

.                                                                                                                                                   . Uprostřed je dle šéfkuchaře má nejvydařenější jednohubka. Cení se jednoduchost a rychlost přípravy. Je to ten zatočený losos s jahodou, mozarelou a koprem. Zajímavá vychytávka je i obalená tyčinka parmskou šunkou s rukolou.

 

.                                                                                                                                                   . Ostatní mé výtvory.

 

.                                                                                                                                                   . A zde je vítězka. Tyto canapés byly šéfkuchařem vybrány jako nejzdařilejší.

.                                                                                                                                                   . A to je jejich tvůrkyně - Hanka Havlová. Gratulujeme!!!

 

.                                                                                                                                                   . Pokračujeme sladkostmi a ovocem

 

.                                                                                                                                                   . Jana se ujímá tvorby karamelových ozdob.


 

.                                                                                                                                                   . Z karamelového závoje lze vytvořit kuličku.....

 

.                                                                                                                                                   . ....nebo jinou ozdobu na ananasové plátky

 

.                                                                                                                                                   . Pribináček jinak?

 

.                                                                                                                                                   . Sýrová mísa

 

.                                                                                                                                                   . Přípitek na závěr


 

.                                                                                                                                                   . Těšíme se na příště na kurz přípravy steaků přímo v kuchyni v Puppu.

 

Bon Appétit !

 

 

Autor: Štěpánka Bergerová | středa 25.11.2009 22:20 | karma článku: 5,74 | přečteno: 3401x
  • Další články autora

Štěpánka Bergerová

Jsme schopni samostatně přemýšlet?

Nebo postupně přenecháme myšlení umělé inteligenci, diktátům shůry a budeme se bez ohledu na okolnosti řadit bezduše do fronty ..?

16.5.2024 v 23:05 | Karma: 11,98 | Přečteno: 189x | Diskuse| Společnost

Štěpánka Bergerová

Víčkotrhači ...

... „První co udělám je, že to urvu a tím se částečně uklidním,“ líčil nedávno kamarád a ostatní mu souhlasně přitakávali

5.5.2024 v 17:00 | Karma: 40,80 | Přečteno: 3774x | Diskuse| Společnost

Štěpánka Bergerová

O starých značkách a nejen o nich ...

Z různých reklam se na nás hrne všelijak pojatý výkřik, abychom vyměnili staré věci za nové, ale leckdy je třeba dávat pozor, abychom „nevylili vaničku i s dítětem“.

20.4.2024 v 14:05 | Karma: 17,28 | Přečteno: 518x | Diskuse| Společnost

Štěpánka Bergerová

… o mámivé iluzi erotického prádla

Nedávno jsem byla na křestu povídkové knihy, kde autorka vetkla do úvodního textu inspiraci z příběhů vyslechnutých v kabince obchodu s luxusním prádlem.

29.3.2024 v 20:29 | Karma: 19,67 | Přečteno: 844x | Diskuse| Společnost

Štěpánka Bergerová

Jezdí jak pražskej autobusák ...

...................................... aneb budou nám opravdu lépe, nejen ve veřejné dopravě, šoférovat roboti ???

29.2.2024 v 21:46 | Karma: 15,29 | Přečteno: 476x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 526
  • Celková karma 21,00
  • Průměrná čtenost 2365x
Autorka nápadů překračujících rámec všedního dne ........ 
Knihy MOUCHA V LIMONÁDĚ a ZÁKLADY ŽENSKÉ ŽÁDOSTIVOSTI si můžete objednat na adrese: stepanka.bergerova@seznam.cz,  
Více informací na Facebooku -(https://www.facebook.com/mouchavlimonade)
Budu ráda za vaši recenzi na Databázi knih