- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Nikdy jsem nebyla vášnivou kuchařkou hutných omáček, knedlíků a jiných klasických českých jídel a upřímně jsem se jako dítě děsila, až jednou budu MUSET takhle vařit.
V dobách mého dětství se jinak neexperimentovalo, ani nebylo z čeho a ani proč. Návštěva restaurace byla raritou a rodiče stejně říkali, že za ty ošizené blafy na připáleném oleji je škoda vyhazovat peníze.
K vaření a estetické přípravě jídel mne hlavně přivedli mí muži. (Zde mám na mysli všechny milovníky dobrého a příjemně upraveného jídla, nejen milovníky mé, ale i kamarády, příbuzné a známé.)
A protože mě baví stále něco vylepšovat a učit se věci, které mi přinášejí potěšení, dala jsem dohromady stejně cítící duše a uspořádala pro ně kurz na téma:
"Když má přijít návštěva"
Abychom překvapili zvané i náhodné hosty malým pohoštěním, které se dá vyrobit ze všeho co najdeme ve spíži nebo lednici.
Tedy za předpokladu, že tam nevisí jen oběšený pavouk.
V pátek 20.11.2009 jsme se tedy odpoledne sešli v našem výukovém centru s těmi nejpovolanějšími odborníky, kteří zodpovídají za gastronomii špičkových hotelů :
paní Andreou Pfeffrer Ferklovou - generální ředitelkou grandhotelu Pupp a s jejím manželem - šéfkuchařem hotelu Savoy Westend Tomášem Pfefferem.
Příprava teplých a studených canapés mohla začít.
Pro ty, kdo netuší, co jsou to "kanapky", tak jsou to vlastní sestry jednohubek, které se lépe oblékly.
. .
Naše sestava mlsných jazyků :
Alenka, Jana, Hanka, Jana, Lenka, Tomáš, Andrea, Jana, Hanka a já (fotím a schovávám se, jak jsem ulítaná)
. .
Paní Andrea právě začíná s výkladem o možnostech servírování. Prkýnka a nože jsou na svých místech.
. . Předem připravené donesené "vzory" pro inspiraci a ochutnání.
. .
Alenka ochutnává jako první
. .
Ještě pár dobrých rad od Andrey a pan šéfkuchař může začít s představením...
. .
Všechny ingredience jsou na místě, modrý stůl bude sloužit k odkládání vzorků.
(Pro estéty puntičkáře: omluvte ty "vikslajvanty" na stolech. Pro focení hotových výtvorů by byly samozřejmě dokonalé látkové jednobarevné ubrusy, ale jsme v pracovně a ne v domácí jídelně či přímo restauraci.)
. .
Už to propuklo...
. . Zleva i zprava
. . První pokusy...
. . Vzorky k napodobení - plátek tortily namazaný ricottou (syrovátkovým sýrem), salát a sušené rajče.
. . Servírovat se dá na různých miskách a mističkách, kde výtvor samostatně vynikne.
. . Bylinky a saláty nesmí chybět. Zelená příjemně oživí každý kousek.
. . Červená řepa, ochucená lučina, tortilka a lístek bazalky.
. . Kanapky se vykrajují z různých druhů chleba nebo toustů vánočními vykrajovátky, navrch namažeme oblíbenou pomazánku, zde přidáme nasekaného lososa, kadeřavý salátek a caparu.
. . Klasickým napichovátkům v podobě plastových mečíků už odzvonilo.
. . Losos s caparou v košíčku
. . Už finišujeme. Jana má hotovo.
. . Každý kousek je originál a tak to vypadá jako každý pes jiná ves. Až budeme servírovat hostům, uděláme samozřejmě jen několik druhů a ve skupince.
. . Uprostřed je dle šéfkuchaře má nejvydařenější jednohubka. Cení se jednoduchost a rychlost přípravy. Je to ten zatočený losos s jahodou, mozarelou a koprem. Zajímavá vychytávka je i obalená tyčinka parmskou šunkou s rukolou.
. . Ostatní mé výtvory.
. . A zde je vítězka. Tyto canapés byly šéfkuchařem vybrány jako nejzdařilejší.
. . A to je jejich tvůrkyně - Hanka Havlová. Gratulujeme!!!
. . Pokračujeme sladkostmi a ovocem
. . Jana se ujímá tvorby karamelových ozdob.
. . Z karamelového závoje lze vytvořit kuličku.....
. . ....nebo jinou ozdobu na ananasové plátky
. . Pribináček jinak?
. . Sýrová mísa
. . Přípitek na závěr
. . Těšíme se na příště na kurz přípravy steaků přímo v kuchyni v Puppu.
Bon Appétit !
Další články autora |
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!