Ňam

aneb fotoreportáž z kurzu přípravy ňaminek .... které pohladí oko i navnadí chuťové buňky ................................................................................................................................................

Nikdy jsem nebyla vášnivou kuchařkou hutných omáček, knedlíků a jiných klasických českých jídel a upřímně jsem se jako dítě děsila, až jednou budu MUSET takhle vařit.
V dobách mého dětství se jinak neexperimentovalo, ani nebylo z čeho a ani proč. Návštěva restaurace byla raritou a rodiče stejně říkali, že za ty ošizené blafy na připáleném oleji je škoda vyhazovat peníze.

K vaření a estetické přípravě jídel mne hlavně přivedli mí muži. (Zde mám na mysli všechny milovníky dobrého a příjemně upraveného jídla, nejen milovníky mé, ale i kamarády, příbuzné a známé.)

 A protože mě baví stále něco vylepšovat a učit se věci, které mi přinášejí potěšení, dala jsem dohromady stejně cítící duše a uspořádala pro ně kurz na téma:

 "Když má přijít návštěva"

Abychom překvapili zvané i náhodné hosty malým pohoštěním, které se dá vyrobit ze všeho co najdeme ve spíži nebo lednici.
Tedy za předpokladu, že tam nevisí jen oběšený pavouk.

V pátek 20.11.2009 jsme se tedy odpoledne sešli v našem výukovém centru s těmi nejpovolanějšími odborníky, kteří zodpovídají za gastronomii špičkových hotelů :
paní Andreou Pfeffrer Ferklovou - generální ředitelkou grandhotelu Pupp a s jejím manželem - šéfkuchařem hotelu Savoy Westend Tomášem Pfefferem.
 
Příprava teplých a studených canapés mohla začít.
Pro ty, kdo netuší, co jsou to "kanapky", tak jsou to vlastní sestry jednohubek, které se lépe oblékly.

 

.                                                                                                                                                   .
Naše sestava mlsných jazyků :
Alenka, Jana, Hanka, Jana, Lenka, Tomáš, Andrea, Jana, Hanka a já (fotím a schovávám se, jak jsem ulítaná)

 

.                                                                                                                                                  .   
Paní Andrea právě začíná s výkladem o možnostech servírování. Prkýnka a nože jsou na svých místech.

 

.                                                                                                                                                  .   Předem připravené donesené "vzory" pro inspiraci a ochutnání.

.                                                                                                                                                  .  
Alenka ochutnává jako první

.                                                                                                                                                  .  
Ještě pár dobrých rad od Andrey a pan šéfkuchař může začít s představením...

 

.                                                                                                                                                  .  
Všechny ingredience jsou na místě, modrý stůl bude sloužit k odkládání vzorků.
(Pro estéty puntičkáře: omluvte ty "vikslajvanty" na stolech. Pro focení hotových výtvorů by byly samozřejmě dokonalé látkové jednobarevné ubrusy, ale jsme v pracovně a ne v domácí jídelně či přímo restauraci.) 

.                                                                                                                                                   .
Už to propuklo...


 

.                                                                                                                                                   . Zleva i zprava

 

.                                                                                                                                                   . První pokusy...

 

.                                                                                                                                                   . Vzorky k napodobení  - plátek tortily namazaný ricottou (syrovátkovým sýrem), salát a sušené rajče.

 

.                                                                                                                                                   . Servírovat se dá na různých miskách a mističkách, kde výtvor samostatně vynikne.

 

.                                                                                                                                                   . Bylinky a saláty nesmí chybět. Zelená příjemně oživí každý kousek.

 

 .                                                                                                                                                   . Červená řepa, ochucená lučina, tortilka a lístek bazalky.

.                                                                                                                                                   . Kanapky se vykrajují z různých druhů chleba nebo toustů vánočními vykrajovátky, navrch namažeme oblíbenou pomazánku, zde přidáme nasekaného lososa, kadeřavý salátek a caparu.

.                                                                                                                                                   . Klasickým napichovátkům v podobě plastových mečíků už odzvonilo.

.                                                                                                                                                   . Losos s caparou v košíčku

 

.                                                                                                                                                   . Už finišujeme. Jana má hotovo.

 

.                                                                                                                                                   . Každý kousek je originál a tak to vypadá jako každý pes jiná ves. Až budeme servírovat hostům, uděláme samozřejmě jen několik druhů a ve skupince.

.                                                                                                                                                   . Uprostřed je dle šéfkuchaře má nejvydařenější jednohubka. Cení se jednoduchost a rychlost přípravy. Je to ten zatočený losos s jahodou, mozarelou a koprem. Zajímavá vychytávka je i obalená tyčinka parmskou šunkou s rukolou.

 

.                                                                                                                                                   . Ostatní mé výtvory.

 

.                                                                                                                                                   . A zde je vítězka. Tyto canapés byly šéfkuchařem vybrány jako nejzdařilejší.

.                                                                                                                                                   . A to je jejich tvůrkyně - Hanka Havlová. Gratulujeme!!!

 

.                                                                                                                                                   . Pokračujeme sladkostmi a ovocem

 

.                                                                                                                                                   . Jana se ujímá tvorby karamelových ozdob.


 

.                                                                                                                                                   . Z karamelového závoje lze vytvořit kuličku.....

 

.                                                                                                                                                   . ....nebo jinou ozdobu na ananasové plátky

 

.                                                                                                                                                   . Pribináček jinak?

 

.                                                                                                                                                   . Sýrová mísa

 

.                                                                                                                                                   . Přípitek na závěr


 

.                                                                                                                                                   . Těšíme se na příště na kurz přípravy steaků přímo v kuchyni v Puppu.

 

Bon Appétit !

 

 

Autor: Štěpánka Bergerová | středa 25.11.2009 22:20 | karma článku: 5,74 | přečteno: 3401x