Můj báječný muž

Zamyšlení o rozdílnosti vnímání světa a života muži a ženami. Protože je to téma, které je mi po stránce odborné zcela cizí, mohu popsat jen své osobní zkušenosti. Jak z bouřlivých rozprav o problému „můj muž“ na našich tzv. „Babincích“ vyplývá, tak rozhodně nejsou mé zkušenosti a pocity nijak výjimečné. Jsme tedy manželství spíš šedý průměr, nic zvláštního. Nebo se mýlím?

 

 

Já vlastně ani nevím, jak jsem k tomuhle chlápkovi přišla. Prostě najednou tu byl. On a láska jako trám. Vzájemná náklonnost byla zpečetěna na Národním výboru oboustranným prohlášením „Ano“, v dobré i zlém a vydáním patřičných dokladů, že je to pravda.

 

Nedokáži určit přesně dobu, kdy jsem začala zjišťovat ve větších či menších dávkách, že sdílím život s někým, kdo se nějak divně mění. Ne v něco horšího, či lepšího, ale prostě v někoho úplně jiného než jsem si u oltáře (pardon, před pultíkem oddávajícího předsedy NV) myslela, že je.

 

Léta plynula. Ten, jehož mám doma dnes je někdo zcela jiný, než jsem si před dvaatřiceti lety brala. Ne horší, ne lepší. Prostě úplně jiný člověk. Možná blbě vidím, možná jinak vnímám – co já vím. Občas rekapituluji a zjišťuji, že s tím tvorem vlastně nemám mimo dětí, domu, psů, koček, ptáků, zahrady a dvou sportů nic společného. I s těmi sporty je to sporné. On trvá na sjezdovkách, mě uchvátil snowboard. Golf hraje s kamarády (nejsem rovnocenný partner) já s holkama. My dámy hrajeme proto, že nějak nevíme co s rukama při řeči. Oni muži bojují o čest a slávu.

 

Miluje dobrou baštu, hlavně masitou – já se bez masa klidně obejdu a nejraději vařím chleba s máslem. On pije víno. Pro mě je kyselé, ale mohu gin. Nekouří – já hulím jak fabrika. Je spořivý a pořád myslí takzvaně na zadní kolečka.  Já se domnívám, že nic takového jako zadní kolečka nemám, tak proč bych na ně měla myslet. Ač má dvě vysoké, není schopen pochopit fakt, že si boty nekupuji proto, že je potřebuji, nýbrž proto, že se mi líbí. Zuří a nějak divně rudne při pohledu do mého botníku. Mě je úplně jedno, že si kupuje soustavně nová golfová dřeva, protože má pocit, že jedině ta mu pomohou k dokonalé hře – nepomůžou.

 

Chodí spát včas a vstává s ranním kuropěním. Já chodím občas spát, když on vstává. Jeho metabolismus je tzv. skřivaní – já pak disponuji metabolismem sovím. Já miluji vážnou hudbu, mohu Horáčka a Hapku a podobně.  On pouze country, Tučný, Vyčítal a spol.

 

Jeho četba se omezuje na denní tisk, učebnici němčiny z roku1953 abankovní výpisy. Já slupnu každou knihu, která se mi dostane do ruky (mimo telefonního seznamu). Do divadla jsem ho dostala pouze jednou na Aidu (usnul při sborovém zpěvu), do kina dvakrát (vždy pod hrozbou rozvodu). Pokaždé to bylo na nějakou děsnou „kravinu“, tak jsem to vzdala.

 

Také si potrpím na soudržnost rodiny. Hlídám narozeniny a svátky celé rodiny (včetně narozenin a svátku jeho první ženy) a jeho jménem rozesílám zdravice. Totéž se týká i všech svátků Vánočních a Velikonočních. Miluji, když se rodina sejde a obyčejně se podílím na zajišťování takovýchto akcí, co mi síly stačí a s radostí.  On rodinné sešlosti bytostně nesnáší a obvykle po hodině předstírá infarkt, aby se dostal pryč.

 

Protože jsem ve znamení panny, čili postižená částečně hvězdami, se sklony k puntičkářství, všechno má své místo. Ovšem jen do té doby než se ta věc dostane do pazour jemu. Je neskutečný bordelář, všechno se u nás kupuje dvakrát. Naposledy postřik na mšice. Přinesl dva, a protože jsem je hned nepoužila, zmizely. Prohledala jsem lednici, mrazák, trezor i prádelník. Kdybych je neviděla na vlastní oči, tak nevěřím, že je koupil. Půl života tráví hledáním a obviňováním mě, že jsem mu to schovala, zašantročila, vyhodila, dala na charitu.

 

Já miluji cestování, on ho nesnáší. Takže dovolené trávím s kamarádkami, které jsou na tom stejně jako já. A to zase taková sranda není, poslední tři dny jsou už k uzoufání. Vše už bylo řečeno nejméně třikrát.

 

Výročí. To je kapitola sama pro sebe. Nikdy si na žádné nevzpomene a tápe i v datu mých narozenin. Nedávno u oběda jsem viděla v novinách, kterými vždy vytvoří stěnu na stole mezi námi, na titulní stránce MF Dnes datum 13. dubna (studoval pečlivě slevy u Lidla na poslední stránce). Tohle datum mám hluboce vyryté v paměti. Před dvaatřiceti léty, jsem bez zaváhání řekla ono „Ano“ v dobrém i ve zlém.

 

„Víš kolikátého dnes je?“

„Třináctého,“ ozve se zpoza novin.

„No, já jen, že je tomu dnes dvaatřicet let, co jsem ti věrnou ženou.“

„Fakt, jo? Toto utíká,“ ani nesklopí denní tisk. Teď se ovšem naštvu.

„No, já nevím,“ zaútočím. „Ve slušných rodinách dostane ženská, když už ne hroudu zlata, tak aspoň kytku za celoživotní služby. Tím chci říci, že se taková výročí obyčejně oslavují. Ve slušných rodinách ovšem.“

 

Noviny klesnou a můj drahý muž na mě zírá, jako by se ke stolu právě posadil mimozemšťan. Evidentně vidí můj naštvaný pohled i svěšené koutky.

„Oslavuje? Co blbneš? To je jako kdybys chtěla, aby spolu Američani a Japonci oslavovali Pearl Harbor,“ odvětí povýšeným hlasem a novinová zeď se opět zvedne. Mám sto chutí po něm hodit nedojedený talíř. Neudělám to, protože mé emoce mě naučil dokonale ovládat. Nemám zájem zbytek života prohádat.

„Zase jsme papali vtipnou kaši, že jo!“ odseknu kousavě. Uraženě odcházím nahoru k počítači. Dneska si svoje poobědové kafe udělej sám, neřáde. Večer stojí na jídelním stole kytice červených růží a pod vázou dvě nové golfové rukavice a dva lístky na Hudečkův koncert (na obálce nápis „Pro tebe a Ivanku“). Ivanka je moje přítelkyně.

 

Na mé konstatování, že dnes je svatého Valentýna, se na mě nechápavě podívá a zeptá se co s tím má společného on, když přeci není ani Valentýn ani svatý. Nedostanu nic.

 

Pak dostanu chřipku s horečkami kolem čtyřicítky. A tenhle lhostejný neřád začne panikařit. Marně mu domlouvám, že Paralen a tři dny v posteli mi stačí, že panika je zbytečná. Nereaguje v domnění, že mi horečka zavařila mozek a mluvím z cesty. Uvaří čaj, přiveze naší rodinnou lékařku, obtelefonuje celou rodinu (z mého mobilu, on jejich čísla nemá) a všem tvrdí, že jim matka, sestra, babička, švagrová umírá a on neví, co má dělat.

 

Rodina startuje auta a v houfech přijíždí k poslednímu rozloučení semnou. Přijíždí moje děti, jeho děti, jeho maminka, sestra. Bráška volá každou hodinu z NY, jak se cítím, sestra z Curychu jestli má přijet a pomoci mu v té těžké hodince. Dává mi ledové žínky na hlavu a v mezičase vaří silný slepičí vývar, protože podle jeho maminky, je to ten úplně nejlepší lék na chřipku.

 

Najednou, před mým horečkou zakaleným zrakem, probíhá neuvěřitelná metamorfóza. Zase je tu ten chlápek z dob dávno minulých. A já jen přemýšlím, jestli to vše je proto, že mě pořád ještě miluje, nebo ze strachu, že z baráku půjde bez ponožek, protože neví kde je má. Ráno se probouzím už bez vysoké teploty, zato s úplně chromou rukou, kterou můj báječný muž celou noc pevně držel, když vyčerpáním usnul jako dřevo. Po třech dnech jsem už bez teplot a poměrně fit. Až budu umírat doopravdy, tak už mu na to nikdo neskočí a já umřu sama, všemi opuštěná.

 

Týden nato přiběhne z procházky se svojí smečkou psů a kocourem, který neví, že je kocour a myslí si, že je taky pes a už ve dveřích hlaholí: „Dneska se mnou na golf nemůžeš. Tady píšou, že řádí ptačí chřipka a že drůbež se má držet pod střechou a nevypouštět ven.“ Pak dodá, že ve dvě má start s chlapama a že jim to míní natřít.

 

Opět proběhla zcela nepozorovaně metamorfóza zpět. Už ho zase poznávám. Toho chlápka, kterého jsem si musela vzít snad v pominutí smyslů a o kterém ani nevím, jak jsem k němu přišla.

 

Takže už mi zbývá jen sedmikráska – miluje, nemiluje …

 

 

 

Autor: Běla Polášková | sobota 29.11.2014 18:12 | karma článku: 17,54 | přečteno: 836x
  • Další články autora

Běla Polášková

Kohoutek

Tenhle příběh je hodně starý. Kdykoliv chci posuzovat nebo přijít na to, co chtěl autor abstraktního obrazu dílem říci, a odpověď nenacházím, mám nutkání rezolutně prohlásit: „ten pan umělec si dělá z lidí srandu“. Leč vzpomínka na onen zážitek, můj soud, respektive odsudek okamžitě zastaví...

7.3.2015 v 14:56 | Karma: 13,25 | Přečteno: 400x | Diskuse| Poezie a próza

Běla Polášková

Malý exkurz do duše šíleného golfisty

Dnešní den začal opravdu báječně. Probudil jsem se do slunečného rána, svěží a plný elánu. Taková rána jsou pro mě čím dál, tím více vzácnější. Častěji se probouzím s pocitem, že jsem celou noc tahal putny s uhlím do pátého patra, a se zbožným přáním spát ještě dalších osm hodin.

12.2.2015 v 14:17 | Karma: 8,31 | Přečteno: 343x | Diskuse| Poezie a próza

Běla Polášková

Den blbec

To ráno vstanete a cestou do koupelny si v bytě, který nemá jediný práh, si ukopnete palec. Moc to bolí. Pasta z kartáčku na zuby vám spadne do odtoku a odplave. „Den blbec“ je úspěšně odstartován...

29.1.2015 v 15:04 | Karma: 18,79 | Přečteno: 736x | Diskuse| Ostatní

Běla Polášková

Olomoucké syrečky na cestách

Jestli vás nějaký váš příbuzný někdy požádá o přivezení Olomouckých syrečků, zdvořile, leč rezolutně odmítněte. Leda, že jste tak velký extrovert, že vám pozornost široké veřejnosti nečiní potíže. Ani doma, ani v cizině. Možnost, jak splnit přání, je dokonalý obal, ale opravdu velmi dokonalý.

21.1.2015 v 15:16 | Karma: 20,73 | Přečteno: 1104x | Diskuse| Ostatní

Běla Polášková

Sex ve městě po Česku.

Seriály nemusím, velká část mi připadá úplně blbá. Ty, které jsem celkem sledovala, byly dva. Tudorovci (i když o králi Jindrovi mám jinou představu, co se jeho zevnějšku týká), ale mám historii ráda a i když tento příběh důvěrně znám, tak mi z něho moc neuteklo. Jediný, který jsem stíhala, byl Ranč u zelené sedmy. Měl všechno, příběh, skvělé obsazení a hlavně tam byla sranda. Další byl Sex ve městě (z toho mi sice polovina utekla), ale každý díl, který jsem viděla, mě náramně pobavil. A taky jsem tam našla vzdálenou paralelu s mými třemi přítelkyněmi, se kterými to táhnu životem už víc než třicet let.

13.1.2015 v 16:58 | Karma: 38,67 | Přečteno: 8770x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1720x
Nejsem poeta, jen pozorovatel života. Proto mám ráda fejetony. Občas píši i povídky, ty si ovšem vymýšlím. Mám ráda humor, jsme tu chvíli a mrtví budeme dlouho. Nejsem si jistá, že ho umím, ale moc se snažím vidět jej za vším.