Já Peggy - povídka

Ahoj lidi. Já Peggy, šťastná a veselá holka, vám povím ve zkratce něco o mém životě. Můžu, že jo? Ale je to tedy ovšem drámo.  

 

Byla jsem ještě malé štěně, pršelo a byla zima, když mě můj pán zapomněl ve velikém parku. Běžela jsem za ním, co mi tlapky stačili, ale pán sedl do auta a odjel. Kožíšek jsem měla promočený a byla mi hrozná zima. Nevím proč tak spěchal, ale najednou jsem byla sama.

„Čípak ty jsi?“ Pěkně hloupá otázka, copak já vím. Nevím, jen vím, že je mi zima a taky, že mám hlad. Byl to velký pán, ale ne ten můj. Pak mě uchopily velikánské ruce a nesly někam nahoru.

„Já se bojím,“ povídám pánovi.

„Neboj se, celá se třeseš, chudinko.“ Páni, on mi rozumí. Vzal mě pod bundu, bylo tam teploučko, jen hlad mě trápil pořád. Jsem zvědavá, tak jsem vykoukla z bundy, kam že to jdeme.

 

„Hele, našel jsem ji v parku, celá se třese.“ Stáli jsme před dveřmi bílého baráčku. „Zase někdo vyhodil Vánoční dárek.“

„No bezva a co já s tím? Už má doma dva psy. Proč sakra každý, kdo najde psa v parku, s ním zamíří k nám?“ Ta paní se zlobila, tak jsem se zase pro jistotu schovala do bundy.

„Hele, já bych si jí nechal, je krásná, ale víš, že mám pitbula. Sežere ji k snídani.“  Nevím co je pitbul, ale bylo mi jasné, že se mluví o mně. Nechci, aby mě pitbul sežral, vůbec nestojím o to být něčí snídaní. „Podívej se na ty očička...“

„Nesnaž se mě dojmout, neřáde,“ hlas paní se už nezlobil. „Dej mi ji, vylepím plakáty, že jsme našli psa a uvidíme.“

 

Paní na mě moc hodná nebyla. Nejdřív mě strčila do velké skleněné bedny a vydrbala kožíšek. Fuj, jako bych už nebyla dost mokrá. Pak mě zabalila do obrovského ručníku, a drbala mi kožíšek znova. Brr, ona mě snad sedře kůži z těla. Donesla mě do velkého pokoje a konečně postavila na pevnou zem. Měli tam teploučko a vůbec tam nepršelo.

 

„Ahoj, jé ty jsi ale mrňavá.“ Takové obry jsem už viděla z dálky, když jsem byla venku s tím malým klukem, co patřil k mému pánovi. Tenhle byl velký, celý černý a já se zase začala hrozně bát.

„Johne, nech ji, vidíš, že se bojí.“ Panička měla přísný hlas a psisko John si lehl, čumák si položil na tlapy a zíral na mě velkýma očima.

„Neboj se, já malé psice nežeru. Pravda, občas zvalchuju nějakého dotěrného psa, ale s holkama se zásadně, slyšíš, zásadně neperu.“ Baflo to velké psisko, co mu říkali Johny.

„Já se tě vůbec nebojím,“ bafla jsem na něj, aby si nemyslel, že jsem nějaká ustrašená chudinka. Ale bála jsem se moc.

 

„Tak pojď sem,“ panička nesla dvě voňavé misky. Dostala jsem misku plnou masíčka a teplé mléko. To byla lahoda. Vylízala jsem je do posledního kousku, do poslední kapky. Panička si mě vzala na klín a já jí za tu dobrotu dala pusu. Uvelebila jsem se na jejím klíně, a usnula jako špalek. Byla jsem z toho všeho moc unavená.

 

„Podívej, co přinesl Albert,“ hlas paničky mě probudil. U stolu seděl pán, a vedle černého Johna seděl velký hnědý pes. Koukal na mě zlým okem. Radši jsem ani nedutala, jen nevím, proč se mi rozklepaly nožičky.

„Neboj, to je naše Dili,“ pravila panička. Dili si ke mně přišla čuchnout, nevoněla jsem jí a popravdě ona mě taky moc ne.

„Pche, takovej podvraťák.“ Řekla Dili pohrdavě. Nevím co je „povraťák!“, ale asi myslela mě. Bude to něco ošklivého.

„Tak hele, ty taky nejsi zrovna rasa, tak si to ošklíbání nech.“ Řekl John. On bude asi hodný pes, usoudila jsem.

„Jo, to říká ten pravej, kterýho našli v lese uvázaného ke stromu, že jo. Původ neznámý.“ Dili je uhádaná, to je hrozné. Asi ji nebudu mít ráda.

 

„Tady jsem ti vytiskla pár lístků, zajdi na Obecní úřad, ať to dají do místního hlášení.“ Panička podávala pánovi nějaké papíry.

„Tak jak ti budeme říkat?“ Ptala se mě panička. Mě je to jedno jak mi budou říkat, hlavně ať nezapomenou, že mám pořád hlad. „Budeme ti říkat Peggy. Co ty na to?“ Bafla jsem, že mi to je fuk, ale panička to považovala za souhlas. Tak mi říkají Peggy.

 

Nikdo se o mě prý nepřihlásil, tak až na to, že mě panička odvezla k panu doktorovi a ten mě dvakrát píchnul do kožíšku, se mám moc dobře. Za to jim pořád hlídám barák. Ve dne v noci, protože John a Dili na to kašlou a nechce se jim štěkat. Ale já slyším všechno, tak to hlásím. Dneska jeden nikdy neví. Taky za to, že tak dobře hlídám, jen já můžu spát mezi pánem a paničkou.

 

„Naše Peggy je lepší než alarm.“ Pochválila mě onehdy panička před sousedkou. Jen páníček a Artur na mě občas křičí: „Ticho Peggy, neštěkej.“ To nevím proč. Já hlídám. Artur, to je páníčkův papoušek, co mě kousnul do ouška, tak na něj žaluji, když okousává paničce obrazy.

 

Ještě mám navíc tři malé kamarády. Čertíka, to je kocourek. Moc doma není, ale když přijde, tak si spolu hrajeme. Miminku, ale ta pořád spí a jí. A pak Filípka, moc prima kluk. Říká paničce babičko a páníčkovi dědečku. Já dělám, že ho koušu, koulíme se po zemi a pereme se o hračky. Taky spolu chodíme na procházky, hází mi klacíčky a já mu je nosím zpátky. To se mu moc líbí a mě taky. Móc prima zábava. A taky se mnou může spát, když je u paničky babičky. John žárlí, že si tak hezky hrajeme a tak do nás pořád strká a bere nám hračky. Ale my se nedáme. A spát s námi taky nesmí. Ale Miminka jo.

 

Jen Dili se s námi nebaví. Ale možná to bude i tím, že je už stará a nemá na nás nervy. John i já si rádi hrajeme, ona na nás jen kouká, jak sova z nudlí. A taky mi říká: „Tlusťoško.“ Nevím co to je, ale nic pěkného to nebude, jak ji znám.

 

Taky k nám chodí na návštěvu sousedovic Mimi, řečená Tornádo Lu, to je teprve legrace. Mimi ví, kdy papáme, a že se u nás papá dobře, a že páníček jí vždycky dá taky. Za papání nám zatancuje. To byste viděli, jak umí krásně tancovat na zadních nožičkách. Jen je pořád rozcuchaná a vypadá jako ten smeták, co s ním panička zametá a honí Artura do klece.

 

Tak už budu končit. Za chvíli přijde k paničce babičce Filip a bude sranda. Je moc fajn, když víte, že vás mají rádi, a já Peggy je za to mám ráda taky. I tu mrzutou Dili.

 

Jo, a jen chci ještě říct, kdyby vás někdo opustil, tak moje panička by vás určitě vzala. Tuhle říkala sousedce: „Ten můj, když najde na cestě týraného slona, tak vezmi jed na to, že skončí u nás v ložnici.“ No, když vezme slona, tak psa určitě taky, myslím si.

 

Autor: Běla Polášková | úterý 18.11.2014 19:13 | karma článku: 14,87 | přečteno: 388x
  • Další články autora

Běla Polášková

Kohoutek

Tenhle příběh je hodně starý. Kdykoliv chci posuzovat nebo přijít na to, co chtěl autor abstraktního obrazu dílem říci, a odpověď nenacházím, mám nutkání rezolutně prohlásit: „ten pan umělec si dělá z lidí srandu“. Leč vzpomínka na onen zážitek, můj soud, respektive odsudek okamžitě zastaví...

7.3.2015 v 14:56 | Karma: 13,25 | Přečteno: 400x | Diskuse| Poezie a próza

Běla Polášková

Malý exkurz do duše šíleného golfisty

Dnešní den začal opravdu báječně. Probudil jsem se do slunečného rána, svěží a plný elánu. Taková rána jsou pro mě čím dál, tím více vzácnější. Častěji se probouzím s pocitem, že jsem celou noc tahal putny s uhlím do pátého patra, a se zbožným přáním spát ještě dalších osm hodin.

12.2.2015 v 14:17 | Karma: 8,31 | Přečteno: 343x | Diskuse| Poezie a próza

Běla Polášková

Den blbec

To ráno vstanete a cestou do koupelny si v bytě, který nemá jediný práh, si ukopnete palec. Moc to bolí. Pasta z kartáčku na zuby vám spadne do odtoku a odplave. „Den blbec“ je úspěšně odstartován...

29.1.2015 v 15:04 | Karma: 18,79 | Přečteno: 736x | Diskuse| Ostatní

Běla Polášková

Olomoucké syrečky na cestách

Jestli vás nějaký váš příbuzný někdy požádá o přivezení Olomouckých syrečků, zdvořile, leč rezolutně odmítněte. Leda, že jste tak velký extrovert, že vám pozornost široké veřejnosti nečiní potíže. Ani doma, ani v cizině. Možnost, jak splnit přání, je dokonalý obal, ale opravdu velmi dokonalý.

21.1.2015 v 15:16 | Karma: 20,73 | Přečteno: 1104x | Diskuse| Ostatní

Běla Polášková

Sex ve městě po Česku.

Seriály nemusím, velká část mi připadá úplně blbá. Ty, které jsem celkem sledovala, byly dva. Tudorovci (i když o králi Jindrovi mám jinou představu, co se jeho zevnějšku týká), ale mám historii ráda a i když tento příběh důvěrně znám, tak mi z něho moc neuteklo. Jediný, který jsem stíhala, byl Ranč u zelené sedmy. Měl všechno, příběh, skvělé obsazení a hlavně tam byla sranda. Další byl Sex ve městě (z toho mi sice polovina utekla), ale každý díl, který jsem viděla, mě náramně pobavil. A taky jsem tam našla vzdálenou paralelu s mými třemi přítelkyněmi, se kterými to táhnu životem už víc než třicet let.

13.1.2015 v 16:58 | Karma: 38,67 | Přečteno: 8770x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1720x
Nejsem poeta, jen pozorovatel života. Proto mám ráda fejetony. Občas píši i povídky, ty si ovšem vymýšlím. Mám ráda humor, jsme tu chvíli a mrtví budeme dlouho. Nejsem si jistá, že ho umím, ale moc se snažím vidět jej za vším.