Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Může za to němčina?

Přišla ke mně dívčina, posadila se naproti do křesla a řekla: „Propadám z němčiny a musím dělat v září reparát.  Nic neumím, němčina je odporná, nikdy se ji nenaučím.“ Byl jsem v pokušení se zeptat, proč chce, abych ji doučoval němčinu, ale ovládl jsem se a vzal to jako výzvu.    

Začal jsem otázkou: "Co jste celý rok dělala?" Postupně jsem se dostával k jádru věci. Že dělala na základní škole angličtinu a ted´ se na střední škole na angličtinu nedostala a zařadili ji do skupiny němčinářů. Navíc nějaké antipatie vůči učiteli. Že je takový divný, jízlivý, vůbec se neusměje. Když všichni seděli v první nebo ve druhé  řadě, ona si sedla do poslední a celou dobu se dívala z okna, s učitelem nekomunikovala a úspěšně jej ignorovala. Výsledkem byl, jak jinak, reparát.

 

Snažil jsem se ji naučit za měsíc to, co probrali za rok. První hodiny jsem musel překousnout názor, jak je ta němčina hnusná a nezapamatovatelná, atd. A to vše pořád dokola. Postupně ale začala němčinu chápat, pomalu skládat jednoduché věty a přestala nadávat. Reparát udělala, takže uvidíme, jak se jí bude během školního roku dařit. Snad už  němčinu tolik nenávidí.

 

Pikantní na celé věci je, že se všechno točilo kolem němčiny, ačkoliv němčina za to vůbec nemohla. Podívejme se na pár věcí z praxe, které nám brání se jazyk naučit a přitom s jazykem samotným moc nesouvisejí.

 Učení se jazyku je budování vztahu k němu.

Pokud považujete němčinu za řeč německých nácků, švýcarských lakomců a rakouských ufonů, s nimiž není rozumná řeč, nebude Vás to k učení němčiny motivovat. Když Vám bude francouzština připadat jako změkčilý jazyk, vhodný akorát pro ženy a homosexuály a vy se cítíte být mužným typem, francouzština Vám moc nepůjde. Považujete-li ruštinu jako jazyk debilů z východu, polštinu jako nevyzrálý jazyk šišlavců, angličtinu jako jazyk neúpřimných kapitalistů, kteří se Vás snaží jen odrat, nikdy se rusky, polsky nebo anglicky nenaučíte.

 

Němčina u mne vyvolává představy logiky, důkladnosti a spolehlivosti, francouzštinu považuji jako zprostředkovatele a umocnitele příjemných darů života, polštinu a ruštinu jako jazyky světových literatur s neuchopitelným kouzlem romantiky a melancholie, v angličtině (té britské) vidím smysl pro styl a rozlehlost Atlantiku, které pomáhají překonat omezenost střední Evropy.

 Jazyk je běh na dlouhou trat´ a postup po malých krůčcích.

Přirovnal bych to k budování vztahu, a to obchodního, partnerského, atd. Nemůžete v obchodě při první schůzce chtít vše, ale vztah se musí rozvíjet po drobných, ale vytrvalých krůčcích. Zcela výjimečně se uzavře obchod při prvním setkání. Pokud jde napoprvé vše hladce, je to skoro podezřelé.

 

Pokud trváte na tom, že při první schůzce s partnerkou založíte rodinu, tak se tomu říká znásilnění a je to trestný čin. Ke znásilňování bych přirovnal i činnost lidí, kteří se učí angličtinu rok nebo i déle jednu nebo dvě hodiny týdně (přes prázdniny samozřejmě nic) a pak si pustí film v originále. Není divu, že rozumí možná jednomu či dvěma slovům během celého filmu nebo se vůbec „nechytají“. Ale pak jsou frustrovaní a řeknou, že jim to vůbec nejde, že nejsou jazykový typ, atd. V podstatě spáchali znásilnění vlastního ducha.

 

Na druhé straně si tito lidé o zahraniční dovolené báječně „pokecali“ s Italem, Řekem, …. Že neměli žádné zábrany, protože „oni uměli anglicky stejně blbě jako já“. Pokud jste na loňské dovolené v zahraničí hleděli na každého a na všechno jako tele na nové vrata a letos se už dařilo komunikovat, tak je to přece úspěch!

Bloky z minulé doby

Myslíte, že bylo možné studovat třeba kombinaci chemie, dějepis? Možná, že byly výjimky, ale většinou to nešlo. Protože se řeklo, že máme technické, přírodovědné, jazykové, společenské, atd. typy vzdělání a obory. Nevím z jakého důvodu vznikl tento druh typologie, ale jeho dopad na myšlení byl následující: Když ti jdou jazyky, nepůjde ti matematika. Když ti jde chemie, fyzika, nepůjdou ti jazyky – krásné příklady omezování a osekávání individuálního ducha! Bohužel tento druh myšlení přetrvává i dnes.

 

Znám na druhé straně případ, kdy jedna dívka z Koreje studovala na univerzitě v Hamburku germanistiku, ve druhém oboru nukleární fyziku a kromě toho navštěvovala kurzy účetnictví, protože vlastnila nebo chtěla vlastnit malý hampejz na Reeperbahnu. Byl z toho skandál, ale hlavně proto, že při svých podnikatelských aktivitách pobírala i stipendium. Mně byla tato žena sympatická, protože dělala co jí bavilo a šla si za tím bez ohledu na nějaká typologická omezení.

       Důležité je zvládnout základy

Když se v minulých stoletích začalo s povinnou školní docházkou, řeklo se, že žák má umět číst, psát a počítat. Nestanovilo se, že každý musí být perfektní, ale že každý má umět základy. Tak bych to viděl i s cizím jazykem. Je to dovednost, jejíž základy by měl umět každý, ale pak je to individuální, jak daleko bude dotyčný chtít jít.

Pokud se někdo naučil psát a chce psát dál, nic mu nebrání, aby zkoušel psát delší články a pak napsal román. Když se někdo učí cizí jazyk, nic mu nebrání, aby se postupně propracoval i na úroveň rodilého mluvčího. Všechno chce čas a práci.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Bednarský | neděle 9.9.2007 20:49 | karma článku: 19,37 | přečteno: 1090x
  • Další články autora

Petr Bednarský

Odpověd´na článek "Bojují slova o přežití?"

V diskusi k článku Západ v jazyce mne čtenář Tom požádal o můj názor na článek Bojují slova o přežití?, který vyšel v Lidových novinách http://www.lidovky.cz/bojuji-slova-o-preziti-0bb. Další dotaz se týká toho, zda výzkum tohoto druhu nejsou vyhozené peníze. Na druhou otázku mohu odpovědět hned, že se nedá do budoucna nikdy vědět, co výzkum přinese, záleží na tom, pro koho výzkum je a kdo jej financuje.

21.10.2007 v 21:26 | Karma: 10,16 | Přečteno: 607x | Diskuse| Ostatní

Petr Bednarský

Západ v jazyce

Pokud je řeč o evropské a severoamerické civilizaci, zvykli jsme si hovořit o západních hodnotách, politice, životním stylu. Zkusme se také podívat, co znamená západní civilizace v jazyce. Je samozřejmé, že se v našich výkladech nevyhneme zjednodušení.

14.10.2007 v 21:28 | Karma: 10,26 | Přečteno: 717x | Diskuse| Ostatní

Petr Bednarský

O mentalitě v jazyce

Psal jsem, že usuzovat z jazyka, z jeho gramatických struktur, na mentalitu národa, je cesta do pekel. Pokud ale naše úvahy o jazyce budeme brát jako hru, zvažování různých možností, pomůže nám to se orientovat v cizím jazyce. Pouze s tímto vědomím se můžeme zabývat následujícími příklady.

6.10.2007 v 21:43 | Karma: 13,71 | Přečteno: 763x | Diskuse| Ostatní

Petr Bednarský

Analýza a syntéza v jazyce

V diskusním příspěvku k článku Grammar and Glamour jsem napsal, že si netroufám z gramatické stavby jazyka vytvářet úsudky o povaze jeho mluvčích, ale že mne zajímá způsob myšlení německých nebo anglických rodilých mluvčích a jak ho napodobit. Abych nemluvil jen teoreticky, ukažme si to na praktických příkladech. Zkusme neoblíbené téma – předložky, odlučitelné předpony v němčině a částice frázových sloves v angličtině.

29.9.2007 v 19:50 | Karma: 19,00 | Přečteno: 2748x | Diskuse| Ostatní

Petr Bednarský

Grammar and Glamour

Jak to vypadá s popularitou gramatiky? Asi nic moc. Napadá mne obměnit výrok strážmistra Cruchota ve filmu Četník ze Saint Tropez: „Gramatika představuje pořádek a ten je nepopulární vždycky.“ Takže místo jednoho už máme dvě nepopulární slova - gramatiku a pořádek. A potřebujeme vůbec znát gramatiku? Pokud ano, tak proč? Nestačí mezi sebou jen komunikovat a o nějakou gramatiku se nestarat?

22.9.2007 v 22:17 | Karma: 14,84 | Přečteno: 826x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Okamura předčítal Trumpův projev a na obstrukce dorazil i hokejový králík Bob

10. května 2024  5:43,  aktualizováno  11:39

Přímý přenos Do parlamentu, na bitvu o korespondenční volbu, dorazil i maskot hokejového šampionát, králík Bob v...

Raději europoslancem než ministrem. V Polsku končí čtyři členové vlády

10. května 2024  11:33

Polský premiér Donald Tusk vyměnil čtyři ministry své vlády, a to v resortech vnitra, kultury,...

„Do války se chodí zabíjet.“ Ukrajinský ministr hájil i povolávání vrahů

10. května 2024  11:02

Ukrajinský ministr spravedlnosti Denys Maliuska se domnívá, že z vězeňského systému by mohlo být...

V podezřelých časopisech publikoval i Havlíček. Nejsou predátorské, hájí se

10. května 2024  8:54,  aktualizováno  10:59

Místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček zveřejňoval vědecké články v podezřelých...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1077x
překladatel, vydavatel, angličtinář, němčinář
www.bednarsky.info

Seznam rubrik