Pane Jane Saudku, díky, že vlastníte něco, co se nedá ukrást!

Dnes jsem četla rozhovor s našim předním fotografem Janem Saudkem, který vyšel ve čtvrtečním  Magazínu MF Dnes.  Byl pro mě velkým životním přínosem, protože mi dal poznání, že tento šťastný umělec disponuje něčím, co se nedá ukrást -  a to originálním, pozitivním myšlením, které nosí ve své hlavě.

Jeho slova: „Nebylo to poprvé, kdy jsem byl okraden. V roce 1987 mi také jedna ženuška zabavila negativy a chtěla za ně hodně peněz. No tak jsem jí je dal a negativy dostal zpátky. Na tom, že někdo ožebračí starého blbouna, nic není. Ve světě se dějí horší věci. Na život se můžete dívat ze dvou přístupů. Mám ateliér v paneláku, v osmém patře. Když nejede výtah, běžím. Řeknu si, že je to zdravé. Jiní lidé z toho domu v takové situaci nadávají. Snažím se vidět věci pozitivně.“

Stačí těchto pár vět a pochopíte, že pan Jan Saudek patří k lidem, kterým, když protivný číšník přinese prázdný talíř, poděkují za jeho neotřelý nápad, zaplatí a ještě nechají spropitné.  Tomu „nic“ na talíři pořídí umělecké foto s rozkošnou scenérií – naproti sedících kyprých dam. A na otázku, jak jim chutnal nedělní oběd, odpoví, že to byl velmi inspirující zážitek.

A druhému? Nádherná  servírka s úsměvem na tváři přinese kaviár, který má snad tisíc chuťových vad, monolog o ruinující ceně pokrmu si vyslechne kromě celé rodiny i právě narozený nejmenší člen, který nic netušící  spí v kolébce. A mimo nechutného jídla, které určitě v následujících hodinách potrápí nemocný žaludek, si ještě s přídavkem odnese bolehlav od  hlučně se bavících a chechtajících přítomných, podnapilých hostů. O  nevhodně oblečených dámách, sedících u baru,  s výstřihem snad až pod kolena, se mu sice bude v noci zdát, ale daný sen bude natolik „deprimující“, že následkem něho  se jistojistě dostaví v jeho všedním, ustaraném životě nenávratná morální újma.

A tak mi věřte, pane Jane Saudku, že Vám opravdu mohou v životě ukrást všechno – od negativů, domů, koberců, obrazů….  Dokonce si mohou přivlastnit Vaše dílka, okopírovat do detailů Vaši tvorbu, napodobit vizáž i životní styl. Ale  pozitivní přístup k  životu, který nosíte ve své hlavě, Vám nikdo nikdy, nevezme, neukradne. A to je přece  ona životní výhra s velkým V!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Irena Bátrlová | čtvrtek 8.1.2015 19:50 | karma článku: 19,09 | přečteno: 888x
  • Další články autora

Irena Bátrlová

Jsem jen stará!

23.5.2024 v 19:52 | Karma: 18,79

Irena Bátrlová

Náročná noc

17.5.2024 v 15:25 | Karma: 9,64

Irena Bátrlová

Uplakané rande

15.5.2024 v 5:52 | Karma: 9,05

Irena Bátrlová

Naháči na voru

13.5.2024 v 5:52 | Karma: 11,24