Nástěnka rad pro dospívající mládež

Žiji již třicet let v bytě v  paneláku. Tenhle způsob bydlení není pro povahy, dbající na morálku, zrovna nejvhodnější. Každičký zvuk je slyšet, což je velmi bolestivý fakt pro človíčky citlivé nejen na uši, ale především na nervy.

V našem paneláku to do jisté doby v poměrném klídku klapalo. Přišlo však období, kdy roztomilé usměvavé dětičky dorostly  do podob pitvořících se, hlučných a nemravných puberťáků.

Náš barák měl to "štěstí", že vychytal povedenou chlapeckou trojku, která pro svůj zjev i povyk byla známá po celém sídlišti. V našem domě tihle tři gauneři nejen bydleli, ale dělali pověstný binec, který v jistých okamžicích gradoval přímo v bordel. Hlasitý nepříjemný řehot mutujících hlasů, zběsilé honičky na chodbách, slovní nemravné předvádění se děvčatům na lavičce, umístěné přímo před vchodem, k tomu řvoucí hudba z mobilů. Osmipatrový dům hrůzy a děsu!

Rozhodl jsem se, jakožto  bývalý učitel tělesné výchovy a jazyka českého, že se ujmu etické výchovy těchto tří, již skoro ztracených, existencí. Navrhl jsem předsedovi Výboru sdružení nájemníků vyvěsit na zeď chodby, nacházející se u vstupu, nástěnku s rubrikami: Rekord, pochvala, úspěch týdne a Užitečné rady pro dospívající v domě. Předseda tento projekt schválil, i když na něm bylo znát, že není nejskalnější fanoušek tohoto nápadu.  Moje manželka Věra však byla rezolutně proti: "Dušane, nic nepořídíš, naopak - budeš jen pro smích", promlouvala mně do duše. Jenže nikdy nevykonávala učitelské povolání, takže z tohoto důvodu nemohla takovému pedagogickému úmyslu dost dobře rozumět.

První týden jsem umístil na nástěnce v rubrice "Úspěch, rekord týdne" svoji fotku s největším životním rybářským úlovkem. Pod fotografii jsem napsal, kolik kapr-rekordman vážil, kde jsem ho ulovil, kdy se tak stalo, jak se věc udála a jiné zajímavé  podrobnosti. K tomu jsem ještě přidal maličké foto, na němž dělám každodenní kliky s popiskem: "Ve zdravém těle, zdravý duch". Do druhé rubriky jsem pak na svém stařičkém psacím stoji naťukal tři rady pro slušnou dospívající mládež v domě:  1) Nebýt vulgární a hlučný 2) Dospělé v domě vždy pozdravit jako první  3) Neznečišťovat domovní chodby, výtah a prostranství před domem

Když byla nástěnka hotová, mnul jsem si ruce, celkový dojem působil pozitivně a  příznivě.

Následující den, když jsem procházel kolem nástěnky a zběžně jsem se podíval, měl jsem co dělat, abych neupadl, nezkolaboval. Na rybářské fotografii byla na mém obličeji nalepena hnědá kulička modelíny a na povrchu kapřího těla místo šupin byly nalepeny hlavy dospívajících sousedských fracků. K fotografii, kde vykonávám kliky, byl přimalován k mému pozadí hnědý dým a přelepen starý popisek novým: "Rád vypouštím puch". Pod Užitečnými radami bylo černým fixem připsáno: Tobě zase doporučujeme - vyser se na nástěnku, nechytej na udici puberťáky a  soustřeď se raději na sebe, ať se ti z mozku nestane - viz obrázek a ze zadku, ať  ti to přestane  vypouštět!".

 "Tohle se  nikdy nikdo  neopovážil, sprostí spratci", řvu a vztekle sundávám vše z nástěnky. 

Nevím, jak jsem se dostal do bytu. Věra mi obložila čelo mokrým hadrem a neustále mě napomínala, abych se ztišil. Copak to šlo, taková hanebná sprosťárna.

Byl jsem v té nejvyšší slovní  ráži, když zazvonil vchodový zvonek. Třeba se v těch lumpech  hnulo svědomí a jdou se omluvit, pomyslel jsem si a poslal Věru otevřít. Za dveřmi však stála Drahuška, naše sousedka žijící pod námi. Svobodná, padesátiletá učitelka hudby. Přinesla nám fotografii z klavírní soutěže "Hrajeme pro radost", v níž získala krásné druhé místo. "Budete tak hodný, pane Šimáčku, umístíte fotografii i diplom na nástěnku pod nadpis Úspěch týdne", požádala mě mile. "Samozřejmě, velmi rád", usmál jsem se a vztek byl již v tahu.

Diplom i fotografii hrající Drahušky na klavír jsem tedy pečlivě připíchnul na nástěnku a vedle toho napsal jedinou radu: Nezletilci, naučte se laskavě dospělým vykat!

Na druhý den, kdy ještě odpolední káva nevychladla, zběsile řinčí zvonek. Za dveřmi stojí uplakaná Drahuška: "Zneuctili mě, jsem pošpiněná", pláče a vede mě k nástěnce. Na fotografii byl klavír vystřižen a místo něho nahé tělo  neznámého staříka. Prsty Drahušky se místo klavírové stupnice dotýkaly intimních partií tohoto nahého starce. U mé rady bylo dopsáno: Letilče, mladé pykat nenaučíš, máš smůlu!"

Rozohnil jsem se do ruda. Řval jsem jako lev. Jakým právem urazili nevinnou duši a kantora s mnohaletou praxí podupali jako špinavý hadr. Fuj, třikrát hanba. V ten moment, kdybych je potkal, tak se neudržím, s radostí zfackuji tyhle sprosté hlavy.  Vše z nástěnky jsem sundal a roztrhal na tisíce kousků.

                                      ---------------------------------------------------

Jenže osud je, holt, nevyzpytatelný. Asi za týden jsem šel s nákupem domů, když jsem si všimnul mobilního aparátu volně ležícího, na jinak drzou mládeži obsazené, lavičce. Mobil jsem pohotově strčil do tašky s nákupem. Doma jsem pak na psacím stroji vyťukal ostrý vzkaz: Ty vole, jestli chceš mobil zpět, zítra přesně ve tři u vchodové lavičky, nezapomeň přijít s oběma tvými kámoši. Jinak se s mobilem rovnou rozluč!

Vzkaz si přečetli snad všichni sousedé a protože máme balkóny po celé ploše bytu, stála na nich většina  spolubydlících. Ti, kteří bydleli v protějších bytech, byli k této události přizváni dobrodějci odnaproti.

Přesně v daný čas jsem ze svého balkónového lóže pokynul jako král třem shromážděným, ukázal mobil a vyřkl nahlas úkol: "Drazí, prostořecí, pubertální pánové, zadání zní - 50 kliků -  každý, začnu počítat teď", spustil jsem rázně rukou začátek klikování.

Musím, bohužel, konstatovat, že u nejvytrvalejšího jsem napočítal 39, ostatní padli v boji daleko dříve.

Vítězoslavně jsem sešel dolů a za potlesku přihlížejícího sousedského davu jsem předal poraženému majiteli ztracený aparát. Před zraky všech jsem ještě předvedl svých každodenních padesát kliků. Ohromný aplaus  byl zadostiučiněním.

A ti tři padlí v boji? Vypařili se jako pára nad hrncem. Když mě nyní potkají, svěsí hlavu, zamumlají pozdrav a snaží se co nejdříve zmizet.

Nástěnka visí dále, žádný pachatel se ji neodváží ničit. Každý týden je bohatší o nové rekordy. Rubrika rad byla zrušena.

My, nájemníci panelového domu číslo 66, teď nedočkavě čekáme, zda se napravení pubertální mladíci do rubriky úspěchů vůbec někdy zapojí.

Autor: Irena Bátrlová | pátek 20.11.2020 17:20 | karma článku: 23,37 | přečteno: 974x
  • Další články autora

Irena Bátrlová

Náročná noc

Vendelína pod přílivem rozporuplných emocionálních vln zapomněla na svůj každodenní rituál – přesně v osm večer se postavit před zrcadlo...

17.5.2024 v 15:25 | Karma: 7,01 | Přečteno: 104x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Uplakané rande

„Mohla jsem té hrozné tragédii zabránit!“, utírá si slzy látkovým kapesníkem uplakaná žena a dívá se na svého sympatického společníka sedícího u společného stolečku v útulné kavárně.

15.5.2024 v 5:52 | Karma: 8,28 | Přečteno: 324x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Naháči na voru

SMS zpráva, která dorazila, má velmi strohé znění: „Podmínka: partnerský vztah, ať vylepšování není jen pro individuála. Definitivně se loučí s Vendelínou Vendelína (ano, máme stejné jméno) + přidaná ikonka vysmátého smajlíka“.

13.5.2024 v 5:52 | Karma: 10,91 | Přečteno: 424x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Okulárovy červené kosočtverce

„Dovolil jsem si navrhnout tabulku zefektivnění uklízečských prací, vytvořil jsem ji v Excelu“, cpe tabulkový tiskopis hned na druhý pracovní den Holubici pod nos, nový kolega, jenž dostal přezdívku Okulár.

10.5.2024 v 5:52 | Karma: 9,88 | Přečteno: 278x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Náraz do nadlimitního pozadí

„Mluvte jen o tom, co jste viděli a slyšeli, nic navíc“, zahájila úvodní řeč ředitelka školy před očekávanou návštěvou z psychiatrie.

8.5.2024 v 8:52 | Karma: 10,99 | Přečteno: 471x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 260
  • Celková karma 13,37
  • Průměrná čtenost 555x
Poslední dobou se snažím vrátit ke psaní, které mě provázelo na cestě náctiletým životem.Dává mi pocit síly a energie, kterou potřebuji při výchově svých tří synů.

Seznam rubrik