Mluvka z pavilónu goril

Helena často využívá ke svému přemísťování z bodu A (domov) do bodu B (práce) vlakový dopravní prostředek. V něm pěstuje vášnivou zálibu ve čtení. Co ta už přečetla knížek! Na titul "Super čtenářka roku 2019" je jaksepatří hrdá.

Letošní srpen se vyznačoval malým množstvím pasažérů na všech možných vlakových spojích. Helena tento fakt dokázala náležitě ocenit. Mít kupé sama pro sebe se stalo jednou z jejich malých životních výher.

Osudného srpnového pozdního odpoledne usedala do prázdného kupé, všechna místa byla jako v předešlých dnech volná.

Sotva dosedla svým pozadím na sedačku, prudce se otevřely dveře a v nich stál uřícený, ne zrovna voňavý a čistě upravený spolucestující. Nepozdravil, ale hned se dral ke slovu: "Jsem celý udýchaný, jak za vámi běžím", otírá si kapesníkem orosené čelo a utře si ještě daným látkovým hadříkem povrch plešaté hlavy. "Za mnou a proč?", diví se Helena. "Protože jsme dobří známí, nevzpomínáte?", zašklebí se chlapík a zkrabatí již osušené čelo. "Nezlobte se, nepamatuji si", odvětí Helena slušně. "Jak to že ne, vždyť jste nás provázela jako průvodkyně na zámku Kunín", zvyšuje hlas korpulentní chlapík. "V životě jsem na daném zámku nebyla", ohradí se Helena a začne z kabelky vytahovat rozečtenou knihu.  "No máte pravdu, ta ženská byla na vás velmi podobná, nemáte dvojče?", nečeká na odpověď a pokračuje: "počkejte, já už si vás vybavuji, byla jste na zájezdě v Rakousku s cestovní kanceláři "Sametové slunce" hned po revoluci". 

"Zásadně necestuji s cestovní kanceláři", vrtí hlavou Helena a již listuje v knize, kterou má od rána rozečtenou.

"Jsem to ale, ťulpas, už vím, hospůdka "U tří řehtajících koníků" v osmaosmdesátém, ještě za bolševika, to byla akce, viďte?", pokračuje neodbytný mužík a netaktně se přiblíží do soukromého životního prostoru Heleny. Odér cibule s cigaretovým kouřem a nečištěnými zuby způsobí Heleně lehce nadzvednutý žaludek. "Jsem abstinentka. Prosím, mohla bych si číst", žalostně odvrátí Helena hlavu a má co dělat, aby ukočírovala svoji náhlou nevolnost. "Jistě čtěte si, mně to nevadí, budu dál vzpomínat, kde jsme se potkali...". 

"Už to mám, já hlava dubová, v roce 2005 v pavilónu goril, Zoo Praha, zrovna se tam narodilo první gorilí mládě - samička Moja, to byla sláva, na to si přece vzpomínáte", uhodil se rukou do čela, až to mlasklo a  tou samou, zamaštěnou horní končetinou, praštil do Heleniny otevřené knihy. "Dovolte!", vykřikne s úlekem Helena. Na stránce se objeví nechutně mastný flek. "Jsem rád, že si vzpomínáte, paní Gito, tam jste se seznámila s mojí manželkou, jak ta na vás pořád, chudák, vzpomíná. Je nemocná, jedu ji do nemocnice navštívit. Staral jsem se o ni, to víte, tahle nemoc......"

"Je mi líto, vyřiďte paní, ať se brzy uzdraví", žalostně přerušuje stále proudící řeč Helena a rezignovaně vzdává slovní připomínku, že ona do zoologických zahrad nezavítala od dob školních výletů.

"Musím na toaletu", řekne s poslední kapkou naděje, že se dotěrného mastňáka definitivně zbaví. Poohlíží se po kabelce, kterou v kupé, po dobu své nepřítomnosti, samotnou s podivínským šílencem za nic na světě nenechá. "Půjdu vás, paní Gito, doprovodit, to ani nevíte, co se všechno může samotné ženské na záchodech přihodit, víte moje sestřenice z Ostravy před mnoha lety cestovala........".

Helena má již hlavu stejně těžkou jako gorilí máma prvního opičího mláděte v České republice, když jí to při přehrabování kabelky napadne. Na jejím dně uvidí peněženku, otevírá ji a podává nevábně vyhlížejícímu spolucestujícímu stokorunu. "Prosím, kupte svojí paní pomeranče a banány", předává bankovku. Stále mluvící obejda okamžitě drapne peněžní obnos a dodává: "Řeknu Božce, že je to od Gity z pavilónu opic, ta bude ráda....." a šmahem mizí v útrobách vagónu.

Zmerčil totiž, že chodbičkou prochází elegantní dáma. Na nic nečeká a bez skrupulí vyráží plnou parou k další ženské kořisti.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Irena Bátrlová | neděle 25.10.2020 15:30 | karma článku: 17,42 | přečteno: 656x
  • Další články autora

Irena Bátrlová

Jsem jen stará!

Róza byla při nastupování do tramvaje odmrštěna partou alkoholově nadopovaných výrostků, jenž na poslední chvíli dopajdávali směrem k posledním tramvajovým dveřím, které jim jen tak tak nepřiskřípli drzé frňáky.

23.5.2024 v 19:52 | Karma: 6,80 | Přečteno: 118x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Náročná noc

Vendelína pod přílivem rozporuplných emocionálních vln zapomněla na svůj každodenní rituál – přesně v osm večer se postavit před zrcadlo...

17.5.2024 v 15:25 | Karma: 9,26 | Přečteno: 211x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Uplakané rande

„Mohla jsem té hrozné tragédii zabránit!“, utírá si slzy látkovým kapesníkem uplakaná žena a dívá se na svého sympatického společníka sedícího u společného stolečku v útulné kavárně.

15.5.2024 v 5:52 | Karma: 8,67 | Přečteno: 335x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Naháči na voru

SMS zpráva, která dorazila, má velmi strohé znění: „Podmínka: partnerský vztah, ať vylepšování není jen pro individuála. Definitivně se loučí s Vendelínou Vendelína (ano, máme stejné jméno) + přidaná ikonka vysmátého smajlíka“.

13.5.2024 v 5:52 | Karma: 10,92 | Přečteno: 427x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Okulárovy červené kosočtverce

„Dovolil jsem si navrhnout tabulku zefektivnění uklízečských prací, vytvořil jsem ji v Excelu“, cpe tabulkový tiskopis hned na druhý pracovní den Holubici pod nos, nový kolega, jenž dostal přezdívku Okulár.

10.5.2024 v 5:52 | Karma: 9,89 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

ANALÝZA: Terorismus se vyplácí, vzkázali Palestincům. Gesto ve špatnou dobu

24. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Je to vzácnost, když Izraelci od rána vědí, co je ten den čeká. Ve středu to tak bylo. Od rána byly...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Rozhodněte o vítězi ankety Bloger roku 2023, hlasujte do konce května

24. května 2024

Anketa Bloger roku 2023 je ve finále a o vítězi se rozhodne do konce května. Právě do posledního...

Na Mallorce se zřítila restaurace. Nejméně čtyři lidé zemřeli, desítky zraněných

23. května 2024  22:48

Po pádu části budovy přímořské restaurace ve městě Palma na španělském ostrově Mallorca večer...

AURES Holdings a.s.
NÁKUPČÍ AUTOMOBILŮ - BRNO (A12460)

AURES Holdings a.s.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 40 000 - 60 000 Kč

  • Počet článků 261
  • Celková karma 13,12
  • Průměrná čtenost 584x
Poslední dobou se snažím vrátit ke psaní, které mě provázelo na cestě náctiletým životem.Dává mi pocit síly a energie, kterou potřebuji při výchově svých tří synů.

Seznam rubrik