Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chodníkoví cyklisté mají chodce „na párku“

V poslední době se začíná rozšiřovat v českých luzích a hájích nový fenomén zvaný „chodníková cyklománie“. Bohužel některé neukázněné cyklisty, kteří jsou snad samotným sekundovým lepidlem přilepeni k sedátku, přímo  fanaticky přitahují chodníky určené výhradně pro pěší turistiku. Už slyším některé argumentace, které jdou do kapsy výše jmenovaným, ale já osobně se domnívám, že chodníky patří lidem či zvířatům, jejíž končetiny se přímo dotýkají chodníkové plochy. Samozřejmě nezapomínám ani na imobilní občany, jenž jsou právoplatnými chodci.

Je proti zdravému rozumu pochopit, co vlastně  cyklistu nutí  najet z prázdné, široké  silnice na přeplněný, úzký chodník. Snad je to jakési pnutí nebo nepřekonatelná přitažlivost? Nebo náhle střelený čertovský nápad do hlavy?

Jakoby se postupně stávalo adrenalinem nabité kličkování mezi ubohými chodci a překonávání lidských či chlupatých překážek, novým poddruhem, tohoto, jinak velmi sympatického, sportu. Chodníkoví jezdci předvádějí piruety, zvedají  přední kolo do výšek, napodobují  vzpínajícího se koně a hrdě ukazují pózy, za které by se nemusel stydět žádný cirkusový panáček. Někdy dokonce okoření své divadelní kousky  špetkou falešné muziky - zařinčí na zvonek, aby si jich přítomní všimli a nepřekáželi dál v trase.

Ale pozor, pokud se do cesty připlete někdo, kdo takto jedoucí individuum napomene, nebo se mu snaží domluvit. To se pak  stává z chodce toreador, který provokuje červeným hadrem běžícího býka. Ten zahájí palbu prošpikovanou výrazy, které by dostaly do kolen i   přeborníky na sprostou mluvu – dlaždiče oněch chodníků. Když pak slovní bitvu jezdec očividně  prohrává, nabudí své  kolo na plné obrátky a je v tahu. Překvapenému pěšímu rádci pak zůstane leda tak otevřená pusa dokořán.  

Klasa číslo jedna jsou, ale bez výjimky, cyklosobci, kteří  se vyskytují v bezbariérových přístupech vedoucích do podchodů. Nechápou, že tyto chodníkové stezky jsou vybudovány pro lidi, kteří mají sníženou mobilitu – vozíčkáře, maminky s kočárky….

Nešťastná, vylekaná maminka, pak manévruje před ďábelsky sjíždějícím cyklistou, jenž vyhecoval svůj stroj k maximálnímu výkonu a nehodlá před nikým a ničím zpomalit nebo dokonce zastavit. Nebo vžijme se do pocitů vozíčkáře, jemuž náhle spočine na klíně postavička v upnutém dresu nebo obtloustlá dáma s nahými chodidly, neboť její obutí, zvané žabky,  totálně selhalo v řízení neovládatelného dvoukoláku.

A přitom stačí tak málo, provést artistickou kreaci na pohybové úrovni dítěte předškolního věku – sesednutí zadnice ze sedátka a položení svých drahých dolních končetin na asfaltovou plochu. I bicyklový miláček by zajisté nic nenamítal. Podpírán milovanou bytostí by si v klidu vychutnával volnost svého „žití“.

Jsem tudíž přesvědčena, že je to velmi nefér od takovýchto, rádoby cyklistických závodníků, jenž jsou pečlivě chránění přilbou, na rozdíl od nás chodících pozemšťanů, a mimo jiné  ještě mají tu výhodu, že většina z nich má své tělesné části, především zadní proporce, umístěny přímo ve vatičce – polstrované výplni speciálního cyklistického ošacení, aby předpokládaný nastanuvší střed s nebohým pěším nesl pro ně co nejmenší následky. A s takovouto výbavou + rychlostí, kterou by žádný z nás nepřekonal, pokud zrovna není účastníkem maratónského závodu, mají nás, způsobně chodící chodníkové chodce, jednoduše „na párku“.

 

 

Autor: Irena Bátrlová | čtvrtek 4.9.2014 10:30 | karma článku: 25,93 | přečteno: 1846x
  • Další články autora

Irena Bátrlová

Nejdelší ze všech

Milouš je ajťák každým svým pórem. Pracuje z domova - ze své garsonky, kterou opouští ve všední dny v pravé poledne. Dopřává si totiž nezdravou, v oleji vykoupanou, svačinku v jistém, nejmenovaném, fastfoodu.

9.6.2024 v 19:08 | Karma: 15,11 | Přečteno: 283x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Jsem jen stará!

Róza byla při nastupování do tramvaje odmrštěna partou alkoholově nadopovaných výrostků, jenž na poslední chvíli dopajdávali směrem k posledním tramvajovým dveřím, které jim jen tak tak nepřiskříply drzé frňáky.

23.5.2024 v 19:52 | Karma: 19,23 | Přečteno: 550x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Náročná noc

Vendelína pod přílivem rozporuplných emocionálních vln zapomněla na svůj každodenní rituál – přesně v osm večer se postavit před zrcadlo...

17.5.2024 v 15:25 | Karma: 9,65 | Přečteno: 223x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Uplakané rande

„Mohla jsem té hrozné tragédii zabránit!“, utírá si slzy látkovým kapesníkem uplakaná žena a dívá se na svého sympatického společníka sedícího u společného stolečku v útulné kavárně.

15.5.2024 v 5:52 | Karma: 9,05 | Přečteno: 347x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Naháči na voru

SMS zpráva, která dorazila, má velmi strohé znění: „Podmínka: partnerský vztah, ať vylepšování není jen pro individuála. Definitivně se loučí s Vendelínou Vendelína (ano, máme stejné jméno) + přidaná ikonka vysmátého smajlíka“.

13.5.2024 v 5:52 | Karma: 11,24 | Přečteno: 427x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Než do jídelny jdou raději do mekáče. Děti jedí hůře, pětina má nadváhu

15. června 2024  16:19

Nevyvážená strava představuje v Česku nejvýznamnější rizikový faktor zodpovědný za mnoho...

Při srážce auta s dodávkou u Karlových Varů se vážně zranily tři děti a dospělý

15. června 2024  12:11,  aktualizováno  16:15

Při nehodě osobního a nákladního automobilu se dnes dopoledne mezi Karlovými Vary a obcí Počerny...

KOMENTÁŘ: Sport bez Rusů? Ne docela, „neutrální sportovec“ je jen slovní hříčka

15. června 2024

Premium Světový hokej, evropský fotbal a nakonec olympiáda. Smršť tří vrcholných akcí se liší v přístupu k...

VIDEO: Viseli jsme hlavou dolů a plakali. V USA se na půl hodiny zasekla atrakce

15. června 2024  15:51

Desítky lidí v pátek uvázly na atrakci AtmosFEAR v Oaks Park na severozápadě amerického státu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 262
  • Celková karma 12,26
  • Průměrná čtenost 585x
Poslední dobou se snažím vrátit ke psaní, které mě provázelo na cestě náctiletým životem.Dává mi pocit síly a energie, kterou potřebuji při výchově svých tří synů.

Seznam rubrik