Bezdomovec a krásná dívka

Jmenuji se Petřík, věkem se přibližuji k třicítce a pracuji jako hrobník. Bohužel jsem nedostal do vínku ani bystrý rozum ani tělesnou přitažlivost. Své povolání vykonávám rád, i když mě stále více bolí nejen ruce, ale i srdce.

Neboť jsem některé zemřelé osobně znal.

Před dvěma roky v parném létě jsem kopal hrob jednomu hodnému panu doktorovi, který byl již v penzi a umřel těsně před svoji osmdesátkou. Náhle mě vyruší stará paní  Hrbáčková, která je každodenní návštěvnicí tohoto smutného ostrova. Vzorně pečuje o hrob již dávno zesnulého manžela.

"Petříku, pojď honem, v přední části u starých hrobů křičí nějaký bezdomovec, máme z něho strach", úzkostně ke mně zvedá zrak. Běžel jsem se  tedy podívat, co se stalo dějištěm tohoto rozruchu. 

Naproti malého pomníčku sedí na oprýskané lavičce nevábně vypadající pán, který hlasitě promlouvá k fotografii umístěné na náhrobku. Byla na ní krásná dívka - jménem Julie Klein, jenž zemřela těsně před druhou světovou válkou. Tuhle podobenku jsem detailně znal, kolikrát jsem se zde zastavil a prohlížel si ji. Byla velmi půvabná, hnědé kaštanové vlasy lemovaly její sličnou tvář, oči měla velké a temné, ústa krásně vykrojená. Zemřela v rozpuku, ve svých čtyřiadvaceti letech. Nikdo už neví na co a proč.

"Mohu vám být nějak nápomocen, pane", zeptám se tiše, abych ho nevylekal. "Víš, kluku, zamiloval jsem se do ní, je překrásná", hovoří dál tenhle zvláštní chlapík a letmo se na mě podívá. "Jmenuji se Petřík", odpovídám. "Já jsem Oskar Lorenc, těší mě", odvětí. "Už musím ale jít, příští týden se zase zastavím", usměje se na mě a já mu úsměv oplácím.

Pan Lorenc začal na hřbitov chodit pravidelně každý týden. Babky "hřbitovničky" si na jeho hlasité projevy zvykly. I já jsem se kolikrát zastavil. Měl-li dobrou náladu, prohodili jsem pár slov. Ovšem, když neměl svůj den, rezolutně to dal najevo: "Do prkvančic, kluku, neotravuj, dopřej nám s Julií klid, chceme být sami". Respektoval jsem to.

Minulý rok o Dušičkách si mě zavolal do kanceláře správce hřbitova. Byl to vysoký, vážený muž, který měl v srdci chlad a v hlavě finanční kalkulačku. "Petříku, potřebuji připravit jeden hrob k demolici, tady manželé Novotní si ho odkoupili, neboť zde už desetiletí nikdo neplatil nájem a budou zde chtít vlastní náhrobní desku". Zarazil jsem se, poznal jsem v plánku hřbitova hrob Julie. "Ne, až po dušičkách, jestli chcete, zemřete po nich", pronesl jsem zhurta a zamračeně se podíval na starého pána s hůlkou. "Myslím, že toto  přání můžeme tady mladému muži, splnit, viď, Blaženko", zablýsklo se v oku  stařečka. Jeho Blaženka však  mlaskla a sešpulila uraženě rty. "Petře, Petře, co to do tebe vjelo, ale po svátcích to dáš dohromady", přísně mi pohrozil správce. Souhlasil jsem.

Při likvidaci náhrobku jsem opatrně  strhnul  rámeček s fotografií  a schoval ho pro pana Lorence. Objevil se až na konci týdne. Vysvětlil jsem mu situaci a přisedl k němu na lavičku. Byl smutný. Podal jsem mu vybledlou podobiznu Julie a tiše pošeptal: "Opatrujte ji pane Lorenc, víc udělat nemohu". Přikývnul. "Mohu vám ještě něco říct", ptám se opatrně. Znovu přikývnul. "Promiňte, pane Lorenc, ale musím se vám s něčím svěřit, jsem od malička hloupý, stydím se za to, proto pracuji tady", svěsím hlavu, červenám se. "Doparoma, kluku, teď jsi mě ale opravdu naštval, copak by hloupého napadl tenhle scénář s fotografií. Jestlipak nějaký hlupák umí vykopat takhle rovný hrob. Už tohle nikdy neříkej, nebo se nakrknu a skočím do jednoho z těch tvých čerstvě vykopaných hrobů a to teprve budeš mít z ostudy kabát". "A ještě něco, jediný hlupák na tomto hřbitově jsem já, je mi šedesát a alkoholem jsem si totálně vyluxoval mozek".

"Mám vás rád, pane Lorenc, nezlobte se už", s velkou opatrností jsem mu položil svou ruku kolem ramen. "Já tebe, kluku, taky a neboj, ona bude pořád se mnou, nikdy ji neopustím", vložil si Julii do náprsní kapsičky vybledlé tesilové košile. "Tak se opatruj, kluku, chodit už tu nebudu, nějací Novotní jsou mi zcela ukradeni", stiskne mi lehce ruku.

                                             ---------------------------------------------------------

Od té doby jsem ho neviděl. Přešla tuhá zima, která zamrzla půdu až na kost. Po ní vykouklo jaro a s ním i první paprsky i sněženky.

V kanceláři správce hřbitova sluníčko nakukuje do oken skrz štěrbinky v žaluziích. "Prosím, Petříku, vysypej tenhle popel na popelovou loučku, nikdo si tuhle urnu nevyzvednul", rozkazuje šéf. Čtu malá písmenka na černé plastové nádobě: Oskar Lorenc, ročník 1959. Ztuhnu. "Pane správce, nemohu jen tak, musím se převléct -  oblek, rukavice, napsat pohřební řeč, potřebuji dnes volno".  "Nikdy jsi to nedělal, Petře, co je zase s tebou", kroutí přísně hlavou správce. "Dnes je to jinak, dnes potřebuji volno", nedám se. "Dobrá tedy, ale zítra ať je prázdná urna na mém stole, je to majetek města", smířlivěji odpovídá šéf.

Smuteční proslov jsem nedokázal napsat, už, už jsem chtěl pomyslet na to, že je to tím, že jsem hloupý, když  jsem si vzpomněl na pana Lorence, na to, že by dostal tam nahoře pekelný záchvat vzteku a že by ho možná kvůli mně z nebes vyloučili. Proto jsem došel k názoru, že to není mou hloupostí, nýbrž tím, že tenhle den je tragický a tudíž mi nedovolí napsat něco rozumného. Roztrhal jsem papír s několikrát přeškrtanými kostrbatými písmenky snad na tisíce kousků  a důstojně vykročil ve svátečním  obleku a v bílých rukavicích s urnou pana Lorence k posypové loučce.

Tam jsem mluvil a mluvil, brečel jsem a smál  zároveň. Lidé přicházeli, odcházeli, někteří se zastavili a poslouchali, jiní kroutili hlavou a rychle opouštěli toto smutné místo.

A já stále mluvil a mluvil.  Myslel jsem na pana Oskara a Julii. V závěru řeči jsem smeknul, pokleknul a otevřel urnu:  "Děkuji, pane Lorenc, děkuji, že jste vzal Julii s sebou a že jste naučil jednoho bezvýznamného kluka mít aspoň trochu rád sám sebe".

Severní vítr hrající si s popelem vytvořil malinkou písečnou fontánku, která se ve vzduchu rozpadala a po kapkách padala na právě probouzející se jarní trávu. A já ucítil jemňoučké pohlazení jarního paprsku na levém rameni. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Irena Bátrlová | neděle 8.11.2020 16:30 | karma článku: 27,97 | přečteno: 612x
  • Další články autora

Irena Bátrlová

Náročná noc

Vendelína pod přílivem rozporuplných emocionálních vln zapomněla na svůj každodenní rituál – přesně v osm večer se postavit před zrcadlo...

17.5.2024 v 15:25 | Karma: 9,19 | Přečteno: 198x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Uplakané rande

„Mohla jsem té hrozné tragédii zabránit!“, utírá si slzy látkovým kapesníkem uplakaná žena a dívá se na svého sympatického společníka sedícího u společného stolečku v útulné kavárně.

15.5.2024 v 5:52 | Karma: 8,67 | Přečteno: 333x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Naháči na voru

SMS zpráva, která dorazila, má velmi strohé znění: „Podmínka: partnerský vztah, ať vylepšování není jen pro individuála. Definitivně se loučí s Vendelínou Vendelína (ano, máme stejné jméno) + přidaná ikonka vysmátého smajlíka“.

13.5.2024 v 5:52 | Karma: 10,92 | Přečteno: 427x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Okulárovy červené kosočtverce

„Dovolil jsem si navrhnout tabulku zefektivnění uklízečských prací, vytvořil jsem ji v Excelu“, cpe tabulkový tiskopis hned na druhý pracovní den Holubici pod nos, nový kolega, jenž dostal přezdívku Okulár.

10.5.2024 v 5:52 | Karma: 9,89 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza

Irena Bátrlová

Náraz do nadlimitního pozadí

„Mluvte jen o tom, co jste viděli a slyšeli, nic navíc“, zahájila úvodní řeč ředitelka školy před očekávanou návštěvou z psychiatrie.

8.5.2024 v 8:52 | Karma: 11,32 | Přečteno: 475x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Policejní zásah na Benešovsku. Muž zabarikádovaný v domě hrozil, že si ublíží

21. května 2024  10:31,  aktualizováno  10:56

Policisté v úterý ráno zasahovali v obci Nespeky na Benešovsku, kde se v domě zabarikádoval muž....

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

Policie navrhla obžalovat 14 lidí za převedení 2000 migrantů, hrozí jim 16 let

21. května 2024  10:39

Kriminalisté navrhli obžalovat 14 lidí, které viní z organizování nelegální migrace z Turecka do...

Muže vinili, že si po hádce s družkou vzal syna jako rukojmí. Soud ho osvobodil

21. května 2024  10:38

Krajský soud v Plzni osvobodil jednatřicetiletého muže obžalovaného z braní rukojmí. Podle státního...

  • Počet článků 260
  • Celková karma 13,45
  • Průměrná čtenost 586x
Poslední dobou se snažím vrátit ke psaní, které mě provázelo na cestě náctiletým životem.Dává mi pocit síly a energie, kterou potřebuji při výchově svých tří synů.

Seznam rubrik