Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výprask před tabulí – Zn. Smluvně!

Džungle před tabulí dosáhla takového stupně rozjívenosti, že si toho všiml i ministr školství. Nezvedená zvířena převlečená za žáky řve, nadává, šikanuje a odmítá vypracovávat domácí kompozice. Jak umravnit nevychovanou sběř v lavicích, když tělesné tresty zakázal Franz Josef I. a po něm i  Džamila Stehlíková? Za mocnářství se učitelé rekrutovali z řad vojenských vysloužilců a kázeňský pořádek ve školních škamnách připomínal vojenský tábor. Osobně si myslím, že rákoskou přesně dané mantinely mladý člověk potřebuje. Mysleli si to i J. A. Komenský a tatíček Masaryk. Demokratická doba ale žádá inovativní přístup na základě smlouvy mezi učiteli a rodiči a nábožensky, politicky i rasově korektní alternativy tělesných trestů.

Prvním stupněm nechť je zjevná šikana flinků. Na všechny nezvedence v naší škole platila matikářka a chemikář. Vtrhli do třídy, rozdali papíry a začali vyvolávat k tabuli. Žactvo zapomnělo na rejdy a oblil jej studený pot. Ne že by šlo o něco tak přízemního jako jsou známky na vysvědčení. Jak ale můžu sbalit Petra C. s nádhernýma modrýma očima, udělají-li ze mě přede všemi blbé tele neznalé krácení zlomků? Co je mi platná minisukně o ploše pánského pásku, když se před mnou vyvoleným borcem provalí, že nemám šajna o reakcích kyseliny a zásady? A co teprve naše franštinářka! Ta dáma učila už za první republiky a její zkoušení z gramatických jevů silně připomínalo profesora Šedu ze Študákovy duše. Stojíc před tabulí a marně si vybavujíc pluskvaperfektum slovesa connaître, vyslechla jsem si peprné komentáře stran své mizerné intelektuální výbavy, která v kombinaci s naprosto otřesnou sukní (o ploše pánského pásku) způsobí, že o mě žádný spolužák ani neškrtne. Významným pohledem přitom sjížděla Petra C., jež červenal a marně hledal v paměti alespoň překlad slovesa connaître. Pokud nejste asociál, jedna taková koupel ve vlastní šťávě za půl roku vás bohatě namotivuje k studijnímu úsilí. Mě tedy rozhodně – ten slovesný tvar je j´avais connu – kdybych bývala znala, nestála bych tu jako kráva a Petr C. by mě byl pozval na rande.

Co s případy, kdy veřejné vystavení osobní blbosti na pranýř nepomáhá? Fyzický výprask před tabulí může fungovat u menších dětí. U větších spolehlivě zabere ztráta prestiže v pubertálně hierarchické společnosti. Čili sáhnout na prachy a trávení volného času. S příchodem kapitalismu do českých domácností se měsíční kapesné některých žáků vyšplhalo výše než je půlroční příjem jejich učitelů. V takovém případě bych se neobávala zavést jednotný sazebník finančních postihů. Za rušení při hodině 200 Kč. Za používání mobilu 500 Kč. Za lítání po chodbě 100 Kč. Za blbý kecy 500 Kč. Zabavené peníze půjdou na fond rozvoje školy a hříšník má prd a ne nový conversky. Aby se někteří žáci za své pěstované prohřešky nestali donátory nového vybavení tří nabušených počítačových učeben a bazénu olympijských rozměrů, bude třeba k pokutám zavést bodový systém. Za lítání po chodbě a rušení při hodině mínus 1 bod. Za používání mobilu a blbý kecy mínus 2 body. Při ztrátě všech dvanácti bodů postih v podobě veřejně a školně prospěšných prací. Místo kouření za školou oblékne provinilec oranžovou vestu a půjde sekat trávník, sbírat vajgly, mýt tělocvičnu nebo vysazovat tulipány. Třídní grand je tím okamžitě degradován pod úroveň šprtů a obecních socek. Lehčí případy mohou ředitelem uložené trestné hodiny odpracovat v přilehlém útulku pro opuštěná zvířata nebo předčítáním v domovech důchodců a v léčebnách dlouhodobě nemocných dětí. A pozor – vzhledem k tomu, že za nevychovanost dětí mohou rodiče, nastoupí k plnění téhož úkolu a vyzbrojeni toutéž oranžovou vestou také papínek nebo maminka. Jeho postavení ředitele banky a její gelem prodloužené nehty budou fyzickou prací jistě motivovány k pádnější výchově nezvedeného miláčka.   

A když rodiče odmítnou všechny alternativní tresty? Ústava naší republiky zaručuje právo jedince na vzdělání, ovšem nedefinuje jaké. Dlouhodobé odpírače kázně radím vyloučit z obecných škol a pro ostudu poslat do škol speciálních. Jsou přece určeny pro děti s poruchami chování a do těch nevychovatelnost rozhodně patří. Vyloučení ze školy by mělo znamenat nutnost za vzděláním dojíždět nebo si připlatit na škole soukromé, znamenalo by ztrátu kamarádů a ranní vstávání na dlouhé cestě do školy. A pokud by to snad chtěl rodič žehlit finančním sponzorským darem škole, měl by být potrestán za ohrožení mravní výchovy mládeže. Korupce je totiž nemravná. Žijeme v právním státě, kde má každý občan svoje povinnosti. Úkolem vzdělávacích ústavů by mělo být s tímto faktem žáky co nejdříve seznámit.

 

Autor: Barbora Topinková | pondělí 4.4.2011 14:28 | karma článku: 44,93 | přečteno: 15825x
  • Další články autora

Barbora Topinková

Modlitba za České země, verze 2.0.2.0.

Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za nás Boha, svatého Ducha, a kohokoliv na nebesích potkáš, krom ozónové díry, exkurze z Marsu a Artura C. Clarka! Korona eleison.

28.10.2020 v 11:54 | Karma: 12,33 | Přečteno: 340x | Diskuse| Politika

Barbora Topinková

Letecký deníky 5: Hledání bodu G (7:42 – 15:10)

Začít si dělat pilotní průkaz v době, kdy se světové letectví potácí v největší krizi od doby, co Jára Cimrman havaroval se svým kamenným letadlem v Jámách, je boj. Zvlášť, když ještě nevíte, kde máte svůj bod G.

23.10.2020 v 11:42 | Karma: 16,86 | Přečteno: 360x | Diskuse| Sport

Barbora Topinková

Popelnicová proklamace

Setkáte-li se při vyhazování odpadků s člověkem, který současně s vámi obsah popelnice s tyčí v ruce a soustředěným výrazem ve tváři prohledává, získáte dost jasný názor na dopady existující/ neexistující pandemie.

11.10.2020 v 20:01 | Karma: 17,75 | Přečteno: 568x | Diskuse| Politika

Barbora Topinková

Letecký deníky 4 – Lítá pilot wokolo, nekoukej se na něho (6:47 - 7:42)

Začít si dělat pilotní průkaz v době, kdy se světové letectví potácí v největší krizi od doby, co Jára Cimrman havaroval se svým kamenným letadlem v Jámách, je ryzí rozkoš. I když na wokruhu lítá víc pr..lí než vrabčáků.

3.10.2020 v 12:10 | Karma: 23,15 | Přečteno: 501x | Diskuse| Sport

Barbora Topinková

Letecký deníky 3: Do nebe! (4:09 - 6:47)

Začít si dělat pilotní průkaz v době, kdy se světové letectví potácí v největší krizi od doby, co Jára Cimrman havaroval se svým kamenným letadlem v Jámách, je výzva. Takže knipl a odvahu do ruky, a marš nahoru!

17.9.2020 v 10:27 | Karma: 20,04 | Přečteno: 353x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Hlavní záhadou Putinovy cesty po Asii je díra v limuzíně, říká Kmoníček

21. června 2024  14:52

Podcast Vladimir Putin si v Severní Koreji pořídil řadu rozverných fotek s Kimem, Vietnamu slíbil pomoc při...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Nigerijec doprovázel Polku, dostal po hlavě. Opilému Čechovi hrozí pět let

29. června 2024  12:03,  aktualizováno  14:01

Až pět vězení hrozí českému občanovi, kterého zadržela polská policie po útoku na Nigerijce na...

Mapuje sexualitu za holokaustu. Do queer dějin patří i Anne Franková, říká

29. června 2024  13:28

Seriál Vystudovala historii, anglistiku a sociologii v Berlíně, disertační práci psala v Torontu a nyní...

Politici AfD museli před volbou vedení přelézat zátarasy. Odpůrci obsadili ulice

29. června 2024  13:03

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybere nové vedení, o...

Autobus hořel na dálnici D5. Evakuovaly se dvě desítky lidí

29. června 2024  12:09,  aktualizováno  12:52

V sobotu krátce po 9. hodině dopoledne vyjeli středočeští hasiči k požáru autobusu na dálnici D5....

  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4259x
Geoložka, běžkyně, triatlonistka a tanečnice flamenka s rozvinutým smyslem pro hédonismus.

Autorka knih "Z lehu k běhu" a "Vánoce na sádle a jiné trable". Redaktorka časopisu Cosmopolitan.

Principiální odpůrkyně pitomců všeho druhu a propagátorka užívání zdravého rozumu ve všech aspektech lidského života.

www.pivaruvpruvodcegalaxii.cz

https://www.facebook.com/barboratopinkovaspisovatelka/

http://www.vecizpolicky.cz