Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

tomtop

7. 4. 2011 7:07
myslíte ?

já bych řekl, že je to jen věc domácí výchovy, nikoliv školní motivace. A když ho pak ještě rodiče podrží a nic z případného problému školního nevyvodí, je to ještě horší .... učitel už nemá žádný prostředek, jak přimět žáka ke slušnosti nebo spolupráci ...

Mám možnost srovnání klasické zš a zš pro privilegované (tzn s vyším školným) pro bohatší .. hádejte, kde je to horší. B je správně ... bohatí rodiče nemají čas na výchovu a z jejich dětí jsou z velkého procenta děsní spratci.

0 0
možnosti

barbora_topinkova

7. 4. 2011 7:46
Re: myslíte ?

ano, právě proto je potřeba něco s tím udělat. domácí výchova je základ, ale vezměte si, že dneska mladý člověk stráví v průměru 7 hodin denně ve škole, další 2-3 hodiny na kroužcích. Přijde domů večer a rodiče mají na jeho výchovu cca 2 hodiny před spaním. Plus víkend. To není mnoho a role školy je proto nezastupitelná. Učitel by měl mít reálnou pravomoc vychovávat - ne tělesnými tresty, ale takovými postihy, aby to v případě neposlušnosti a raubířství zasáhlo jak žáka, tak jeho rodinu. Proto mluvím o pokutách, podmínečném či úplném vyloučení a veřejně prospěšných pracích. 

0 0
možnosti

Azbestus

6. 4. 2011 11:14
Bylo by to krásný

Stejně myšlenky spousty utopistů, jenže oni by ti, kteří zákony navrhují a schvalují mohli riskovat, že na ně právě nucené práce dopadnou-celkem pochopitelně.

Když může zbohatlickej fracek lézt po kašně, až ji poškodí, protože to fotr zatáhne-ale je fakt, že v některých případech ty mlejny melou;-)

KarmaR^

0 0
možnosti

barbora_topinkova

6. 4. 2011 11:15
Re: Bylo by to krásný

Diky! Kdyz fracinkovi neurazi nevychovany pazoury kus sutru, at je to ucitel;-)!

0 0
možnosti

Tod Howado

5. 4. 2011 11:51
.

pokuty su nezmysel. Podla mna je to skôr o odvahe ucitelov a riaditela skoly. Proste neposlusneho ziaka nechat prepadnut zo spravania napr. Alebo vylucit zo skoly, pochybujem ze niekde v zakone je dana povinnost ze skola musi ziaka drzat. Aspon co sa tyka stredneho skolstva. Co sa tyka zakladnej skoly tak nezvladnutelne decka hodit do specialnych skol, a tym padom ze by sa jednalo len o deti do 14 rokov, by tych specialnych skol ani nemuselo byt vela.

0 0
možnosti

daadyy

5. 4. 2011 10:54
bodový systém

Myslím, že sígři b y se spíš předháněli, kdo dřív nasbírá víc bodů..

0 0
možnosti

fix

5. 4. 2011 10:52
paní

učitelka Makovičková nás při hodinách zeměpisu řezala ukazovátkem. Nikdo si netroufl ani vrznout pantoflí, všichni dávali pozor a byli hodní. Doma případný žalobník dostal nášup, protože jen blbec neví, kde leží Kamčatka a ještě vytrhuje...

Dodnes na ní s láskou vzpomínám..

0 0
možnosti

Alekks dostal banana

5. 4. 2011 10:54
Re: paní

u nás ve škole by nevydržela ani pololetí.

0 0
možnosti

molok

5. 4. 2011 10:35
Nemyslím si, že by fyzické tresty

nějak zvlášť fungovaly, ale také si nemyslím, že by facka nebo pohlavek někomu někdy ublížily. Spousta lidí píše o tom, že člověk s autoritou nemusí nikoho mlátit, ale tady se ocitneme v bludném kruhu, kdy lidé s přirozenou autoritou a vysokoškolským vzděláním dělají dnes raději manažerské funkce než učí, je to dáno pochopitelně financemi. Jako ve všem to chce najít rozumnou míru, mně spíše zaráží strmý pád posledních let při mezinárodních srovnáním ve znalostech z prvních na poslední místa, než narůstající drzost dětí, ale jestli to nejde ruku v ruce. A jinak vaše představa, že Pavel čuměl na vaše znalosti a ne pod sukni je roztomile naivní ;-)

0 0
možnosti

Jiří Míka

5. 4. 2011 10:33
Nebo je problém ve školství?

Vzpurnost dětí ve škole je myslím spíš ve špatném pojetí školy jako takové. Ta již je postavena na principu trestu a odměn, a málo zábavy. Někdy to mohou být naopak nadané děti (ne nutně pro intelektuální činnost), které se pak víc bouří, protože jejich silnější energie se nechce nechat spoutat do submisivity. Obecně se také u dětí objevuje hyperaktivita, a často se to konvenčně řeší pomocí psychofarmak, aby dítě pacifikovaly  (jakoby živost a nespoutaná energie byla něco, co má být vymíceno). Možná je naopak špatně, jak z nás škola vychovavala poddajné lokaje, kteří se bojí autorit i v dospělosti. Myslím, že jedna věc je výchova, aby dítě zas nebylo až moc domýšlivé, ale jiná jim vštěpovat pouze princip podřízenosti k autoritě jako takový. Možná je někdy vhodné vlepit za něco facku nebo jinak postihovat, ale z článku to vyznívá, že by měly být děti systematicky cepovány, a přitom samotné školství je myslím špatně zaměřené, zahlcuje děti a jejich čas.

0 0
možnosti

molok

5. 4. 2011 10:42
Re: Nebo je problém ve školství?

ono to není tak jednoduché, ještě před pár lety se např. hyperaktivitě říkala nevychovanost ;-) zvláštní také je, že touto poruchou často trpí děti, jež nemají příliš mantinelů ve výchově natož tak fyzické tresty ... vím, že studie dokazují, že takové dítě se pak často v dospělosti sklidní, je jen aktivní, schopné atd, ale lituju těch, jimž rodiče takové dítě do té doby svěří, jako např. učitele. Také musíte uvážit rozdílnost výchovy jednotlivých dětí, pokud něktěří rodiče vštěpují dítěti, že ve škole se má chovat slušně a při hodinách nevyrušovat a jiní že si má stát vždy za svým názorem a nedat se, pak k tomu to ve škole hodné dítě příjde docela zkrátka, když mu to druhé neustále narušuje svým vyrušováním samotné vzdělávání ...

0 0
možnosti

Kuski

5. 4. 2011 10:31
Opravdu hezká myšlenka

Musím říci, že tenhle článek mi stál za to se registrovat. Slečna Topinková se zprávně rozohňuje nad problematikou dospívajících ve školách. Ale je tu bohužel krásně vidět, že svou najivitou se velmi blíží pohádkovému krtečkovi. !Bylo by to sice hezké, kdyby tento systém fungoval, ale při dnešní korupci(ať už na školách nebo mimo ní) by tento ušlechtilý nápad něšel uskutečnit. Ze srdce jsem se zasmál, když si slečna myslí, že by nějaký kravaťák dělal nucené práce se svým dítkem. Nebo při pokusu o podplácení jej obžalovat za ohrožení mravní výchovy mládeže. ;-D Dnešní svět ale bohužel jede v úplně jiných kolejích. Bohužel.

Ale nebojte slečno Topinková, jednou to sama poznáte a myslím si že velmi brzi.

0 0
možnosti

Milka222

5. 4. 2011 21:21
Re: Opravdu hezká myšlenka

A honem znovu do školy, Kuski! Pravopis není Vaše silná stránka.;-)

0 0
možnosti

Filmek

5. 4. 2011 10:10
realita či sen?

Čte se to krásně, ale obávám se, že na to Dobešova (ani jiného vládního pohuňka) "odhodlanost pro změnu k lepšímu" nemůže stačit :-/

0 0
možnosti

lolek77

5. 4. 2011 10:04
Tak pokuty a body jste vyřešila

a ještě tu osobu blízkou (poraďte se s Humlem) a je to dokonalost sama stejně jako na silnicích;-D

0 0
možnosti