Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Porody, antikoncepce a osvícená lékařka

Těžko říct, jestli může být tento článek zajímavý i pro muže? Neodmítám je, ale přece jen, pánové, něco zřejmě nikdy nezažijete ;o)

Tento článek je opravdu určen ženám - maminám větších dětí, které už vědí své. My ženské zkrátka některé zážitky můžeme probírat furt dokola a pořád na nich nacházíme něco nového :o)

Včera jsem si na webu Ona Dnes přečetla moc pěkný rozhovor s paní doktorkou Helenou Máslovou. Je to gynekoložka, která se stará nejen o fyzické ale i psychické zdraví nás žen-matek, a v roce 2008 založila Centrum psychosomatické péče. Zamýšlí se nad vhodností antikoncepce pro mladistvé a nad přínosem psychické péče o rodící ženu. Docela úsměvná a poučná je také diskuze k tomuto článku.

Mně ten článek zaujal především proto, že jsem se v něm se svými zkušenostmi s antikoncepcí a zážitky z porodů docela poznávala. Ušetřím vás tady detailů - to je docela intimní a individuální, co se týká prožitku, to jistě většina rodiček potvrdí. Některé informace si ale neodpustím.

Rodila jsem dvakrát, ve stejné nemocnici s dobrou pověstí, za přítomnosti manžela, přirozenou cestou. A pokaždé to bylo jiné! Nejen proto, že poprvé žádná z nás pořádně neví, do čeho jde a jak to zvládne, a že podruhé či potřetí holt také záleží na té prvotní zkušenosti. Zkrátka jsem poprvé byla ráda, že vše vůbec dobře dopadlo a po náročných dvaadvaceti hodinách držíme v náruči zdravého potomka. Nechtěla jsem vůbec vzpomínat na to, jak samotný porod probíhal, kdo u toho byl, jak jsem se chovala já a jak ostatní. Byla jsem jednoduše šťastná a pyšná maminka, vše zapomenuto, případně odpuštěno :o) Až po pár nočních můrách a vyprávění manžela, jak to vnímal on, jsem si uvědomila, že to vůbec nemuselo být "v pohodě". Měla jsem zkrátka dlouhý porod a i přes předporodní přípravu u skvělé porodní asistentky, se mi nepodařilo zvládnout to fyzicky dobře. Ke konci už mi chyběly síly, a když jsem se pomalu začínala tvářit vyřízeně a nešťastně,  už se se mnou nikdo ani moc nebavil. Byla jsem jen další v řadě, a ten pocit mi moc nepřidal. Mimochodem, prošla jsem si také všechny nepříjemné procedůry, které paní doktorka Máslová popisuje jako běžné, ale nikoliv nutné. Nikdo na mně nekřičel a všichni byli zkušení profesionálové, zaplaťpámbů, ale JEN to. Byla jsem statečná a manžel fantastický - bez něj by to možná ani tak dobře nedopadlo, ale neměla jsem prostě tu zkušenost z předchozích porodů. O pobytu na novorozeneckém oddělení ani psát nebudu. Tam to bylo 50 na 50.

Podruhé jsem už věděla, co mě čeká, a moc jsem si přála, aby bylo miminko zdravé a já zvládla porod lépe. Ale bála jsem se. Poprvé ani ne. To byl jen ten zdravý strach z nepoznaného a odhodlání to přežít. Během druhého těhotenství na mně ale padala úzkost, že to bude zas takové "hrozné". Tak jsem rozhodila sítě a má dobrá kamarádka mi doporučila jednu z porodních asistentek oné nemocnice, která se mne ujala a přislíbila, že pokud to bude možné, přijde k mému porodu. Seznámily jsme se, popovídaly a ona mi opravdu ohromně pomohla. Zejména psychicky, protože jak známo, při fyziologickém porodu můžete mamince pomoct opravdu jedině radou a podporou, odfunět si to musí sama. Už jsem věděla, že musím se silami lépe hospodařit, ale ona mi pomohla tím, že mi byla na zavolání k dispozici, radila, v kterou dobu jakou polohu zvolit, aby porod proběhl rychle a méně bolestivě, odpovídala na veškeré mé ujišťující dotazy, ptala se na mé pocity, vysvětlovala, co bylo důležité. Dohodly jsme se, že mě bude vyšetřovat jen pokud to bude nejnutnější, miminko kontrolovala echem průběžně, ale tak, že se podřídila mému pohybu (pochodování, hopsání), nemusela jsem vždy ležet bez hnutí atp. Byla prostě profesionální, milá a já díky tomu klidná a plně soustředěná na svůj výkon.

A tak se na můj krásný a pohodový porod (nakonec jsem rodila ve vodě), kdy jsem si mezi stahy s úsměvem povídala s manželem a těšili jsme se spolu, že už jen třikrát, už jen dvakrát... zafuním :o), přišly podívat i další porodní asistentky a lékařky, které měly službu. Tentokrát jsem to byla JÁ, kdo děťátko držel v náručí jako první a první na něj promluvil, byla jsem dokonale při smyslech a nevýslovně šťastná. Na takový porod by bylo škoda zapomenout, i proto se tady tak vypisuju :o)

Než jsem měla děti, netrpěla jsem předsudky. Nepřemýšlela jsem nad tím, že bych kdy rodila doma. Věděla jsem, že v porodnici nebudu sama jediná, nejdůležitější, a že pro lékaře a sestřičky je to zaměstnání jako pro každého z nás. Nemalovala jsem si, že by mně tam někdo rozmazloval. Hodlala jsem spoléhat na sebe a na profesionály. To také vyšlo, ale jak se ukázalo, trocha péče navíc přinese tolik pozitivního, že by to mělo zdravotníkům (případně lakomému státu) stát za to.

Našemu prvnímu dítěti totiž trvalo o několik měsíců déle, než se jakoby adaptovalo na život mimo dělohu. Chodili jsme na neuro vyšetření, pár měsíců cvičili Vojtovu metodu, špatně prospívalo. Nic vážného, naštěstí, ale ve všech papírech máme napsáno jako důvod zpožděného vývoje "TĚŽKÝ POROD". Zajímavé, že? Nejsem padlá na hlavu, těch důvodů, proč jsou některé děti slabší a některé silnější, je vždycky víc, nedávám to za vinu nikomu, ale vždycky, když na to vzpomínám, neodpustím si myšlenku, že to mohlo být jednodušší. Zvlášť při srovnání s druhým dítětem, které se mělo okamžitě k světu a dravost mu vydržela doteď.

Takže závěrem - úroveň zdravotnictví, respektivě chování lékařů a sestřiček, nemá vliv na množství mnou porozených dětí, avšak přimlouvala bych se za jisté novátorství a větší otevřenost a důvěru v ženy - rodičky. Většina z nich v době porodu opravdu ví, co má dělat, vybavila je příroda, jen potřebují povzbudit, případně poradit. Pokud se něco zkomplikuje, budou lékařům nadosmrti vděčné, že je zachrání, ale jinak opravdu stačí pouze víc empatie, pozornosti a trpělivosti.

Přinejmenším proto, že například já půjdu díky jedné výborné porodní asistentce klidně rodit potřetí ;o)))

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Barbora Tomšů | středa 17.8.2011 8:27 | karma článku: 38,57 | přečteno: 8033x
  • Další články autora

Barbora Tomšů

Práce ženy

Wow! Řekla jsem si ráno po přečtení magazínu z pondělních novin. Tak prý vznikl nový portál, který by mohl pomoci ženám hledat práci, a to i na zkrácený úvazek. Tak rychle, rychle! Nastartovat komp a hledat. Hledat!

18.3.2013 v 12:01 | Karma: 12,00 | Přečteno: 1030x | Diskuse| Ona

Barbora Tomšů

Enom tak

Tož, moji milí, dlúho zme si nepočetli (skoro)valašsky! Tož né že by Valaši až tolik čítávali, ale dyž si nemožeme povykládat z oko v oko, toš si to napišme a počtěme.

22.2.2013 v 11:00 | Karma: 8,79 | Přečteno: 389x | Diskuse| Zlín

Barbora Tomšů

Dejte dětem palačinky!

Koukám, že než jsem se rozhoupala toto palčivé téma palačinek zpracovat, už se o tom na idnes píše :o) Článek o americké učitelce, mamince dvou dětí, mě pobavil. Ta paní vymyslela vzorec na přípravu dokonalých palačinek! A co víc - zveřejnila to a teď je toho plný gurmánský svět!

21.2.2013 v 10:20 | Karma: 15,74 | Přečteno: 1069x | Diskuse| Hobby

Barbora Tomšů

Je to jak na houpačce

Politiku, ekonomiku ani sociální problémy v tomto článku nehledejte. Nenajdete. Každý toho máme dost, netřeba o tom psát, ani to neumím.

20.2.2013 v 10:50 | Karma: 7,10 | Přečteno: 306x | Diskuse| Ostatní

Barbora Tomšů

Jak optimista prozřel aneb Jak já bych si to chtěla užít!

Sama tento příspěvek považuji za poněkud nudnou a příliš osobní úvahu bez rozuzlení, ale asi se v tom najde i někdo z vás...

15.2.2013 v 10:50 | Karma: 7,83 | Přečteno: 567x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  19:43

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Hamás souhlasil s návrhem na příměří. Může jít o lest, píší v Izraeli

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  19:41

Radikální palestinské hnutí Hamás v pondělí večer přistoupilo na návrh dohody o příměří s Izraelem,...

Odboráře popudila ODS. Odešli z jednání s vládou a plánují velký protest

6. května 2024  17:48,  aktualizováno  18:42

Vztahy mezi vládou a odbory jsou na bodu mrazu. Zástupci odborové centrály ČMKOS v pondělí...

Putin je vrah, vítal protest motorkáře u hrobů sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  18:41

Motorkáři z Night Wolves MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, přijeli v...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1763x
Snažím se každým dnem růst, ale je uklidňující, že mám zatím oba rodiče, a tak jsem stále něčím dítětem.

Překročila jsem čtyřicítku, mám tři děti s jedním manželem, pracuji na půl úvazku absolutně mimo svůj původní obor a baví mě to.

Obdivuji Baťovce; skláním se před lidmi, kteří už našli svou cestu a jdou po ní aniž by omezovali své blízké; jsem moc ráda, že žiju v této zemi, ale také se ráda podívám za její hranice. Je to poučné a obohacující.