Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak optimista prozřel aneb Jak já bych si to chtěla užít!

Sama tento příspěvek považuji za poněkud nudnou a příliš osobní úvahu bez rozuzlení, ale asi se v tom najde i někdo z vás...

Jsem požitkář a lenoch, interní přemýšlivec a spravedlivec (novotvary, ale snad rozumíte jejich významu - díky!). Vždycky jsem taková byla, akorát mi to taky vždycky trochu brzdila a "kazila" zodpovědnost, ke které jsem byla vychována.

S věkem, zkušenostmi a prostředím se člověk mění, to je fakt, toho si ani nemusíte všimnout. Nebo si toho všimnete a za A) necháte to běžet, za B) budete se s tím prát, protože vám začne scházet váš "starý" svět. Otázkou zůstává, co vám to přinese.

Když se tak rozhlížím kolem sebe, a zkoumám především své přátele, změnili jsme se všichni. Většinou k lepšímu - respektivě klidnějšímu. Horké hlavy vychladly, nerozhodní se rozhodli, neklidní usadili, hlasití ztišili, ambiciózní jdou za svými cíli, a ti vyloženě nerozumní zdá se zmoudřeli alespoň v některých ohledech.

Jenže to bývala taková sranda a plná hlava když jsme ještě byli "mladí a neklidní"! :o)

Jak já jsem nenáviděla to věčné rýpání do mé osoby protože jsem nesportovala, jak se ode mne očekávalo, nechodila na kalby a neměla desítky známých ze všech různých oborů a pozic! Jak mě děsně obtěžovalo jakékoliv vybočení z mého zaběhlého řádu knih, hudby, filmů, rodiny a dobrých přátel. Jak protivná jsem uměla být, když se uhlo od plánů, na kterých jsem lpěla...

A jak na to teď ráda vzpomínám...

Ne, až tak mi to nechybí, nechtěla bych to vrátit. Vzpomínky, sny a realita jsou rozdíl, vnímám. Opravdu netoužím po pravidelném dovolenkovém budíčku "naplnékuleohuleným" kazeťákem a hitem It´s my life!!! I když jako historka k vínečku je to furt dobré, Dušane :o)

Akorát jsem sama sebe trochu zklamala, jak jsem mohla dovolit, abych až tak otupěla a zpohodlněla. Mám teď ten svůj dříve vyžadovaný rytmus, systém a plán, čímž pádem můžu i plánovaně prokrastinovat (to slovo se mi fakt líbí!), respektivě číst, koukat na filmy a hrát si s ručními pracemi. Cestovat a ochutnávat, což miluju! Ovšem pocit uspokojení je jaksi menší, než jsem z toho kdysi mívala. Buďto jsem fakt míň citlivá, což by bylo pochopitelné, protože ZKUŠENOST bývá většinou mírně otupující, případně uklidňující, ať už je z jakéhokoliv oboru lidského bytí. Anebo mám všeho kolem sebe příliš hojně a přestávám si vážit. Čehokoliv.

Kruci, je to trochu moc filozofické... Prostě se snažím říct, že mě štve, že nemám práci, protože bych ji potřebovala na zkrácený úvazek a takovou tu nemůžu sehnat, trčím doma, dělám profesionální manželku a matku, z čehož mám upřímnou radost a pocit štěstí, ale neuspokojuje mě to!!!

Musím probudit hlavu! Zaměstnat ji, znovu najít odvahu a sebedůvěru! Tak tu tak křičím, aby mi ta hlava nepraskla a abych se nemusela znovu a znovu zlobit sama na sebe, že jsem opět neměla náladu na hraní s dětmi, povídání s manželem, chuť jít ven, vyrobit něco pro radost, zavolat kamarádce, prohlásit nahlas a mít sílu diskutovat, že TOTO se mi už nelíbí a TOTO chci prosadit.

Být zas aspoň občas horká hlava, hádat se a mít k tomu důvod a cítit vlastní přesvědčení. A mít tu zodpovědnost, ke které jsem byla vychovaná. Nejen doma k rodině, ale i k práci, svěřenému úkolu, sama k sobě. Mám se ráda, nechci o sebe přijít, ztratit se.

Mám na sebe daleko víc času než jsem kdy v dospělosti měla, přála jsem si to tak, vysnila si to. A neumím s tím naložit. Zužitkovat to, proměnit to v něco, za čím bych se mohla otočit. Nebo už jsem to částečně  možná dokázala, protože mám zdravé a hodné děti, spokojené a vyrovnané manželství a hezký domov, a teď bych se zkrátka chtěla posunout ještě dál. Chci víc. Je to hloupé? Nebo moc spěchám?

Nejsem ambiciózní, nechci přetočit svět ani do něj udělat díru. Chci jen žít na 100% a nevím, jak to zařídit, aniž bych musela někoho zklamat nebo šidit rodinu, která je u mě na 1.místě. To jsem si vybrala, měnit to nebudu. Jen jsem asi byla hrozně naivní, když jsem si myslela, že to vždycky nějak půjde skloubit i s prací, tedy zaměstnáním, a že se nebudu muset stydět říkat kamarádům - "Víš, mám se fajn, starám se o děti, muže a domácnost, zrovna jdu z masáže a včera jsem dočetla tu děsně tlustou švédskou knihu, ale úplně spokojená nejsem." Většina si myslí, že jsem se zbláznila, a co by oni za to dali, kdyby měli tolik VOLNÉHO času jako já. Tak už raději moc nemluvím. Skončím po tom obligátním "mámsefajn" a musím počkat, jaké téma se nakousne a jestli se chytnu. Připadám sama sobě malá a trapná. Nenapsala jsem tu vše, všechny okolnosti a podmínky, které mám a ve kterých se nacházím - to by se neslušelo. Jen jsem si potřebovala vylít srdce a sama to po sobě číst a víc se snažit.

Díky za trpělivost, tuším, že je nás víc takových. Momentálně jsem trochu zahleděná do sebe, svedu to na zimní období a všeobecnou "blbou náladu". Nechci k ní přispívat, tak jdu něco dělat. Aspoň utřít prach nebo upéct koláč. Anebo vezmu psa na výšlap, i když je tam břečka.

Hlavu vzhůru a vše se v radost obrátí!

Autor: Barbora Tomšů | pátek 15.2.2013 10:50 | karma článku: 7,83 | přečteno: 567x
  • Další články autora

Barbora Tomšů

Práce ženy

Wow! Řekla jsem si ráno po přečtení magazínu z pondělních novin. Tak prý vznikl nový portál, který by mohl pomoci ženám hledat práci, a to i na zkrácený úvazek. Tak rychle, rychle! Nastartovat komp a hledat. Hledat!

18.3.2013 v 12:01 | Karma: 12,00 | Přečteno: 1030x | Diskuse| Ona

Barbora Tomšů

Enom tak

Tož, moji milí, dlúho zme si nepočetli (skoro)valašsky! Tož né že by Valaši až tolik čítávali, ale dyž si nemožeme povykládat z oko v oko, toš si to napišme a počtěme.

22.2.2013 v 11:00 | Karma: 8,79 | Přečteno: 389x | Diskuse| Zlín

Barbora Tomšů

Dejte dětem palačinky!

Koukám, že než jsem se rozhoupala toto palčivé téma palačinek zpracovat, už se o tom na idnes píše :o) Článek o americké učitelce, mamince dvou dětí, mě pobavil. Ta paní vymyslela vzorec na přípravu dokonalých palačinek! A co víc - zveřejnila to a teď je toho plný gurmánský svět!

21.2.2013 v 10:20 | Karma: 15,74 | Přečteno: 1069x | Diskuse| Hobby

Barbora Tomšů

Je to jak na houpačce

Politiku, ekonomiku ani sociální problémy v tomto článku nehledejte. Nenajdete. Každý toho máme dost, netřeba o tom psát, ani to neumím.

20.2.2013 v 10:50 | Karma: 7,10 | Přečteno: 306x | Diskuse| Ostatní

Barbora Tomšů

O loďkách

Tedy o přátelství. PŘÁTELSTVÍ je loďka na vodě. Papírová.

25.7.2012 v 20:10 | Karma: 7,70 | Přečteno: 717x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  19:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Lepru mezi sebou ve středověku šířili lidé a veverky, tvrdí studie

4. května 2024  19:40

Lepra se ve středověké Anglii přenášela mezi lidmi a veverkami. Zjištění podporuje teorii, že při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1763x
Snažím se každým dnem růst, ale je uklidňující, že mám zatím oba rodiče, a tak jsem stále něčím dítětem.

Překročila jsem čtyřicítku, mám tři děti s jedním manželem, pracuji na půl úvazku absolutně mimo svůj původní obor a baví mě to.

Obdivuji Baťovce; skláním se před lidmi, kteří už našli svou cestu a jdou po ní aniž by omezovali své blízké; jsem moc ráda, že žiju v této zemi, ale také se ráda podívám za její hranice. Je to poučné a obohacující.