Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Práce ženy

Wow! Řekla jsem si ráno po přečtení magazínu z pondělních novin. Tak prý vznikl nový portál, který by mohl pomoci ženám hledat práci, a to i na zkrácený úvazek. Tak rychle, rychle! Nastartovat komp a hledat. Hledat!

Hledat je správné slovo. Protože ať jsem hledala jak jsem chtěla, tak nějakou nabídku - jakoukoliv! - pro Zlínský kraj jsem tu nenašla. No, nějak jsem se nepodivila, vždyť to tu mám prolezené a prozkoumané, tak vím, že se zkrácenými úvazky se tu ještě pytel neroztrhl a hned tak ani neroztrhne. Ovšem zklamaná jsem trochu byla, vždyť naděje umírá poslední a tonoucí se stébla chytá, tak jsem chtěla věřit, že se přece jen našli schopní lidé a známá manažerka, která URČITĚ něco vymyslí a zkrácené úvazky někde vyštrachá. Vyštrachala jich 93.

93 pro celou republiku!!! A při bližším (i když ne detailním) prohlédnutí samé plné úvazky. Některé inzeráty pouze v angličtině.

To je výsměch? Nebo co toto má znamenat? Kde jsem se to krucinál ocitla? Já úplně chápu, a už jsem se nad tím mockrát zamýšlela, že zkrátka musíme být ještě trpěliví. Že naše Republika a naše ekonomika prostě ještě ke zkráceným úvazkům nedospěla. Ani Řím nebyl postavený za den, a vyspělejší světové trhy také musely projít nějakým procesem, aby mohly nabízet, v našich očích, nadstandartní podmínky pro ženy a muže, kteří chtějí nebo musí upřednostnit zkrácenou nebo flexibilní pracovní dobu. Je to pochopitelné a už před časem jsem dospěla k názoru jako pisatelka článku z pondělního magazínu - sama musím zaměstnavatele nutit, aby se nad možností zkráceného úvazku alespoň zamysleli, aby se jim to v hlavách uchytilo a aby tím pádem dozrávali. Dřív nebo později by se i oni začali víc ptát a pídit po možnostech u "těch nahoře", i stát by dozrál a pomáhal lépe a konkrétněji. Zjednodušením poplatků a byrokracie pro zaměstnavatele v prvé řadě.

Vím, že nabídek je prostě málo. Sama jsem ze zoufalství i zvědavosti absolvovala několik pohovorů a výběrových řízení určených primárně pro pozice v zaměstnání na plný úvazek. S tím, že buď hned na úvod nebo v průběhu řízení jsem se se zaměstnavatelem zkoušela dohodnout na zkrácení úvazku nebo nějakou formu flexibilní pracovní doby. Musím uznat, že nikdo mě hned neodmítl. Mohla jsem řízení dokončit a byla jsem úspěšná, takže alespoň jsem si mohla říct, že blbá úplně nejsem. Ale nikdo mě zatím nezaměstnal. Ne na zkrácený úvazek.

Neumdlévám, stále zkouším a otravuju. Ptám se, zasévám semínka, věřím, že se uchytí a pomůžu k rozšíření nabídky. Když ne hned a pro sebe, tak alespoň pro mé mladší nástupkyně a "kolegyně".

Ale chci se ještě vrátit ke zmiňovanému portálu PRACEZENY. Nelíbí se mi. Alespoň prozatím ne. Nechci jeho tvůrcům křivdit, a také chápu, že například nabídka zaměstnání je tu zejména z Prahy, kde je práce logicky nejvíc. Ovšem už méně srozumitelné pro mě je, proč se to tu hemží tolika anglickými a "světovými" názvy? Jsem poměrně vzdělaná ve dvou evropských jazycích, když pominu češtinu a slovenčinu, ale zásadně jsem proti nadužívání cizích výrazů, pro které má čeština srozumitelný ekvivalent. Upřednostňuji například ROZMANITOST před DIVERZITOU, sice už věřím v MANAGERA, ale GENDER AUDIT i MENTORING je mi stále cizí, zprzněné ZASÍLÁNÍ NEWSLETTERU už je úplný vrchol. A když se to nelíbí mě (a to většině výrazů rozumím), ptám se, pro koho je tedy tento portál určen? A proč vlastně vznikl, když jsem tu nenašla zatím žádnou nabídku práce, která by nebyla i na jiných internetových stránkách s inzeráty pracovních příležitostí? Ani žádné konkrétní rady, jen odkazy na registraci, odeslání konkrétního dotazu, a našla jsem zde například i úsměvný  "Tip pro ženy" jak si připravit domácí lázně..... Že by kočkopes?..... Pozitivně hodnotím pouze možnost zaslání dotazu odborníkovi z oblasti personalistiky, psychologie, účetnictví a práva.

Bohužel, snad jsem se jen špatně podívala anebo dokonale nerozuměla informacím na těchto stránkách, ale nic nového jsem se tam nedozvěděla, nezjistila. Jen jsem nabyla nepříjemného dojmu, že ani tento web - portál - internetová stránka (říkejme tomu jak chceme) není nic pro mě. Není to ani striktně odborné, ani srozumitelné, ani obsažné. Snaží se sice podat informace o různých seminářích, trhu práce, legislativě, ale to vše, uceleněji a aktuálně mohu najít v novinách, na internetu, portálech ministerstev a úřadů práce. O šíři inzerátů, jak jsem se zmiňovala výše, nemluvě.

Takže díky za naději, ale tahle, na portálu PRACEZENY, už mi umřela.

Autor: Barbora Tomšů | pondělí 18.3.2013 12:01 | karma článku: 12,00 | přečteno: 1030x
  • Další články autora

Barbora Tomšů

Enom tak

Tož, moji milí, dlúho zme si nepočetli (skoro)valašsky! Tož né že by Valaši až tolik čítávali, ale dyž si nemožeme povykládat z oko v oko, toš si to napišme a počtěme.

22.2.2013 v 11:00 | Karma: 8,79 | Přečteno: 389x | Diskuse| Zlín

Barbora Tomšů

Dejte dětem palačinky!

Koukám, že než jsem se rozhoupala toto palčivé téma palačinek zpracovat, už se o tom na idnes píše :o) Článek o americké učitelce, mamince dvou dětí, mě pobavil. Ta paní vymyslela vzorec na přípravu dokonalých palačinek! A co víc - zveřejnila to a teď je toho plný gurmánský svět!

21.2.2013 v 10:20 | Karma: 15,74 | Přečteno: 1069x | Diskuse| Hobby

Barbora Tomšů

Je to jak na houpačce

Politiku, ekonomiku ani sociální problémy v tomto článku nehledejte. Nenajdete. Každý toho máme dost, netřeba o tom psát, ani to neumím.

20.2.2013 v 10:50 | Karma: 7,10 | Přečteno: 306x | Diskuse| Ostatní

Barbora Tomšů

Jak optimista prozřel aneb Jak já bych si to chtěla užít!

Sama tento příspěvek považuji za poněkud nudnou a příliš osobní úvahu bez rozuzlení, ale asi se v tom najde i někdo z vás...

15.2.2013 v 10:50 | Karma: 7,83 | Přečteno: 567x | Diskuse| Osobní

Barbora Tomšů

O loďkách

Tedy o přátelství. PŘÁTELSTVÍ je loďka na vodě. Papírová.

25.7.2012 v 20:10 | Karma: 7,70 | Přečteno: 717x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hořel kovošrot

4. května 2024  13:06,  aktualizováno  14:56

V Tlumačově na Zlínsku hořel kovový šrot na autovrakovišti v průmyslovém areálu. Zasahovalo tam 13...

Oslavný song na Kima je hitem TikToku. Pecka, je to jak ABBA, líbí se mladým

4. května 2024  14:54

Oslavná propagandistická píseň na severokorejského diktátora Kim Čong-una se stala hitem sociální...

Prokremelské motorkáře vítali v Brně jako delegáty ruské teroristické federace

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  14:40

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Na trati z Břeclavi do Přerova srazil vlak člověka, muž na místě zemřel

4. května 2024  14:23

Srážka vlaku s člověkem uzavřela v sobotu od 13:00 trať mezi Nedakonicemi a Moravským Pískem. Muž...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1763x
Snažím se každým dnem růst, ale je uklidňující, že mám zatím oba rodiče, a tak jsem stále něčím dítětem.

Překročila jsem čtyřicítku, mám tři děti s jedním manželem, pracuji na půl úvazku absolutně mimo svůj původní obor a baví mě to.

Obdivuji Baťovce; skláním se před lidmi, kteří už našli svou cestu a jdou po ní aniž by omezovali své blízké; jsem moc ráda, že žiju v této zemi, ale také se ráda podívám za její hranice. Je to poučné a obohacující.