Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
R

rudaz

19. 8. 2011 21:41
Antikoncepce

Kdysi jedna průměrně vzdělaná cizinka řekla: "Ja si myslim, žéé antikoncepce netřeba. Stačí používat zdravý rozum". Takže používejme svého zdravého rozumu a nenechávejme vydělávat farmacprůmysl. Víte, že jeden herec říká "le-kárna", "le-kař". Jako že nás jen lekají. Zvláště co se týče očkování, strach a strach jen šíří, aby měli zisky. Co sérum v těle udělá za maklajz nikdo neřeší. Buďto pacient vydrží nebo podlehne.

Ale bude líp, budeme zdravější. Zapracujeme na změnách, které přinesou i změny do našeho zdraví.R^

1 0
možnosti
JK

pesimistka7

20. 8. 2011 16:36
le-kař?

(myšleno všeobecně,tedy nejen k obsahu článku) Ano, používejme zdravý rozum, což ale neznamená, dělat z lékařů "le-kaře", ono vzdělání v oboru a praxe, také "není k zahození" a i ta "chemie" je, kupodivu, z těch bylinek. A "pár" životů lékařská věda, ti odborníci a ty preparáty asi přecejen zachránili.....:-/ Neznám kontext, ve kterém to tuším J.Dušek říkal, ale je to konec konců JEN herec, že? Odsuzovat paušálně lékaře, stejně jako naopak veškeré alternativy, není o zdravém rozumu.

0 0
možnosti
W

Widmar

17. 8. 2011 18:17
Žádný těžký porod .......

....Vaše dítě má genetickou vadu.

0 0
možnosti
JK

J.K.S

17. 8. 2011 15:13
Naše rodina

Moje maminka rodila třikrát. První porod byl nejlehčí, druhý nebyl dlouhý, třetí byl dlouhý a těžký a bratr je lehce retardovaný. Já rodila dvakrát, první porod trval jen pár hodin a nebýt lékařky, tak syn na svět živý nepřijde, druhý byl jen o hodinu kratší a překotný. Netroufla bych si na základě takového malého statistického vzorku tvrdit, co je lepší a co horší. Babička rodila jedenáctkrát, vždy doma s porodní asistentkou. Druhé dítě zemřelo ve třech měsících - mělo po dlouhém porodu padoucnici, třetí dítě se narodilo mrtvé, čtvrté mělo rovněž po dlouhém porodu padoucnici (prý to tekrát bylo dost rozšířené) a zemřelo v sedmi měsících, páté dítě sice mělo rovněž problémy, ale dostalo se z toho, dnes je tetě 75, další děti už problémy tohoto druhu neměly. Nebyla to chyba porodní báby, každé z těch prvních dětí pomáhala rodit různá bába, protože se babička bála, že je to vina špatně vedeného porodu. Jsem pro porodní domy, domácí porod dceři chválit nebudu, pokud se pro něho rozhodne.

1 0
možnosti
BT

Beruše

17. 8. 2011 14:48
Poděkování

Děkuji za pěkné příspěvky! Všechny zdravím a přeji hezký den :-)

0 0
možnosti
D

Dunja

17. 8. 2011 13:45
Jen souhlas

Rodila jsem 3x a poprvé to mělo být v CAP, když začínal v jedné pražské porodnici. Nakonec přišly neočekávaná komplikace a musela jsem odrodit na normálním sále za přítomnosti lékaře. Takže bych po této zkušenosti nikdy doma nerodila. Myslím, že přístup záleží i na vzájemných sympatiích či na okolnostech i vzájemném chování. Kolikrát v poradně jsem si říkala jen toho či toho lékaře nemít u porodu. A možná to samé si říkají lékaři jen, aby nepřišla ta či ta pacientka rodit, když mám službu. A záleží také na tom, zda jste na por. sále sama či je přecpáno.

Za to jsem se dvakrát nepříjemně střetla se setřičkami na oddělení, což není po porodu, kdy je žena citlivá příliš příjemné. 

Určitě bych nedávala jen vinu personálu, ale občas se na tom podílí i některé mamini prožívající své těhotenství přiliš ambiciozně a přepečlivě.;-)

Jina co se týká článku tak s názorem na HA se celkem ztotožňuji.

1 0
možnosti
A

anoki

17. 8. 2011 13:25
DULA

Já rdila zatím jednou, nebyl to nejjednoduší porod, ale taky žádná katastrofa naštěstí - ke konci už sem byla tak vyčerpaná, že si otho opravdu moc nepamatuji - přítel mi pak vyprávěl co sem dělala a říkala a já si to vůbec neuvědomuji. Porodní asistentka byla moc příjemná, ale hlavně sem měla u orodu i dulu - které jsem naprosto důvěřovala hlavně taky, že je z rodiny:o)

Myslím si, že je to skvělý mít u sebe někoho kdo tomu rozumí, ví jak to má probíhat doktoři se pak podle mě chovají úplně jinak, protže je to někdo nezávislý, kdo může říct, že něco bylo špatně a není to hysterka matka nebo otec co tomu nerozumí

0 0
možnosti
RP

pariula

17. 8. 2011 12:54
Dobrá zkušenost

Asi jsem měla obrovské štěstí, rodila jsem dvakrát, poprvé před 11 lety v malé porodnici v Turnově, která je bohužel už zrušená. Pokaždé jsem měla pocit, že jsme pro lékaře i skvělé asistentky tím nejdůležitějším, i když podruhé jsme během noci dorazily 4 maminy, já jako poslední, přesto jsem nezaznamenala žádnou otrávenost. Snad i díky tomu byly oba porody krásné, rychlé a bezproblémové. Když jsem se podruhé loučila, říkala jsem sestřičkám, že mi je líto, že už k nim víckrát nepřijdu. Ještě jednou jim za vše děkuji a přeji ostatním podobně příjemné zážitky!V

1 0
možnosti
M

mischplysch

17. 8. 2011 12:37
Je to tak

Naprosto souhlasím, ono někdy stačí opravdu jen málo k tomu, aby místo nepříjemných vzpomínek nebo traumat z porodu si žena odnesla z porodnice spíš to dobré.

A to kolikrát může dojít i ke komplikacím, nebo vše neproběhne, jak má a skončí třeba císařem, ale pokud je personál vstřícný, slušný, přiměřeně empatický a respektuje rodičku, nevnucuje nepotřebné zákroky apod, tak i takový konec nemusí zanechat hořkost.

Porod je hodně o psychice, takže i dost záleží na tom, jestli máte dostatek soukromí, jaká je porodní asistentka a jestli vám její přístup vyhovuje, jestli se můžete zcela uvolnit a případně si i zařvat , nebo vás personál okřikuje ať jim tam nekřičíte apod. Dle některých maličkosti, ale v součtu významný činitel bezproblémového porodu.

1 0
možnosti
TK

honda_mrkos_pajdusakova

17. 8. 2011 13:03
Re: Je to tak

To je záležitost přístupu k věci - já jsem si kupříkladu odnesla z porodnice pokaždý jenom to nejlepší - totiž zdravý dítě...

A to díky profesionalitě doktorů a sester a jestli se na mě usmívali nebo ne a co se dělo okolo mi bylo a je ganz egal...

1 0
možnosti
JK

pesimistka7

17. 8. 2011 11:27
Nejsou jen nepříjemní.

Nebylo by špatné, kdyby se kromě "osvícených lékařek", dostalo ocenění také těm, jejichž jména si většinou maminky nepamatují, "jedou" celkem vyčerpávající služby (a byť by, v souvislosti s tím dost lidí uznala nárok na to "nemít občas náladu"), se snaží vycházet vstříct a jsou příjemné. Já jsem takové zažila, proto je mi proti srsti, když převládá, stran personálu, pouze kritika.

Naopak jsem příliš nezaznamenala, že by někdo připouštěl, že mezi kritičkami mohou být matky, které mohou být nepříjemné, nebo se jim příliš nelze zavděčit, atd. (- raději zdůrazním, že to NEznamená, že jsou takové všechny matky se špatnými zážitky a že se NEsnažím zpochybňovat, že je někde špatný přístup, služby apod. )

Všem přeji zdravé děti.

0 0
možnosti
M

mischplysch

17. 8. 2011 12:48
Re: Nejsou jen nepříjemní.

Ono je to tak, že ty špatné zkušenosti je potřeba víc ventilovat, než ty dobré, tak proto se opticky zdá, že kritiky je víc, ale není tomu tak. I v diskuzích o porodnicích podle mě převládá spokojenost. V porodnicích jim visí na zdi hodně poděkování od spokojených rodičů, takže i tu pozitivní zpětnou vazbu mají. A ta negativní je taky velmi důležitá, aby se zamysleli nad tím, co dělají špatně a špatné postupy změnili.

Já jsem byla v porodnici víceméně spokojená, personál velmi příjemný a profesionální, ale přesto bych našla pár věcí, které mi hodně vadily. A byly to věci, které by šlo změnit, pokud by snaha byla, např úplně zbytečné odnášení zdravých novorozenců a zvyk dávat všechny "povinně"do inkubátoru. Pak nemohou čekat jen pozitivní reakce.

No a nepříjemné matky určitě existují, je to práce s lidmi takže ty zkušenosti má každý, kdo s lidmi dělá. Ono teda ve chvíli, kdy člověk leze bolestí po zdi, tak některé ženy reagují nepřiměřeně a personál by s tím měl umět pracovat..

1 0
možnosti
SN

kuča

17. 8. 2011 11:07
Připojím se do debaty.....

:-)...ačkoliv jsem muž už ve zralém věku. Ne, že bych byl úchyl, ale mám vnučku, která snad už od 17 let bere antikoncepci, která potom může mít za následek značné značné poškození zdraví ev. rakovinu. Nedělá to samozřejmě sama, dnes je to v modě u všech mladých, sex bez zábran, aneb jak říkají reklamy - můžeš mít všechno co chceš hned. Předpokládal bych, že lékař, který toto předepisuje by měl na toto riziko děcko důrazně upozornit, aby si uvědomilo, že za všechno se v životě platí! Článek se mi líbil, byl napsán celkem srozumitelně i pro laika. ;-O

0 0
možnosti
HD

plavuň

17. 8. 2011 11:58
Re: Připojím se do debaty.....

Je to těžké, všechno má své pro a proti. Moje generace dívek (nyní plus-minus 50) zase ve věku vaší vnučky řešila předčasná těhotenství a interrupce. Bylo běžné porodit první dítě do 20-ti let, bylo běžné, že se páry "musely brát" a už za nás byla běžná rozvodovost k 50-ti procentům. V počtu interrupcí byly tehdy Češky na evropské špici. Tohle se nyní díky běžně dostupné antikoncepci změnilo, nevěsty zestárly, což je dobře (zase jsou teď rodičky staré až moc :-)) a potraty razantně ubyly, což je ještě lépe. Těžko si lze představit, že by se mládež vzdala v tomto věku sexu.  Provozovaly jej všechny generace, ať to bylo bezpečné, nebo ne. Takže řešení žádné nemám, jenom to, že každá holka by měla vzít rozum do hrsti a ten svůj život zkusit vybalancovat, aby to nebylo ode zdi ke zdi a pokud možno bez průseru.

0 0
možnosti
  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1763x
Snažím se každým dnem růst, ale je uklidňující, že mám zatím oba rodiče, a tak jsem stále něčím dítětem.

Překročila jsem čtyřicítku, mám tři děti s jedním manželem, pracuji na půl úvazku absolutně mimo svůj původní obor a baví mě to.

Obdivuji Baťovce; skláním se před lidmi, kteří už našli svou cestu a jdou po ní aniž by omezovali své blízké; jsem moc ráda, že žiju v této zemi, ale také se ráda podívám za její hranice. Je to poučné a obohacující.