Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

A my už chodíme na nočník, heč!

Hrozně mě nebaví předhánění mezi rodiči v souvislosti s tím, co všechno už potomek umí. V jednom týdnu se směje, ve třech měsících se obrací, v půl roce jí příborem, v roce mluví, ve dvou se sám obleče a ve třech čte Vergilia v originále.

V předešlém článku jsem hovořila o tom, že každý je vlastně originál a každý se kus od kusu trochu liší. Tabulky, které říkají, kdy má potomek co dělat, osobně považuji za silně orientační a nikdy by mě nenapadlo trápit se tím, že nesplňuje dcerka to, co právě tabulky říkají, že už má dělat. Cítím z toho tlak, který není nutný. Ostatně, zkusme to vzít za jiný konec.

Přijde vám, že v šesti letech se dítě nedomluví s cizím dospělým? Znáte nějakého desetiletého potomka s plenami nebo dudlíkem? Máte pocit, že se snad patnáctiletí neumí podepsat? Existují totiž přesně dané věky, ve kterých by potomci měli dělat to či ono. Maminka pak doma skuhrá, že její cvrček ještě nefunguje nebo naopak dává na odiv, že právě tohle už umí.

Upřímně, maminky, které přesvědčují své okolí o tom, že jejich potomek už dělá tohleto a támhleto (nedej bože v době, kdy je to fyzicky nemožné nebo prostě pro děcko nezvládnutelné) ve mně budí dojem, že se chlubí přespříliš a někdy i lžou v domnění, že budou vypadat jako lepší rodiče. Zaprvé netuším, proč mají potřebu přesvědčovat své okolí, že jsou lepšími rodiči, než jsou, a zadruhé nerozumím tomu, proč je tak nutné, aby váš potomek splnil, nebo snad dokonce byl lepší v tom, co tabulky kážou. Skoro mám někdy chuť se zeptat, zda to třeba není náhoda, že už potomek papá lžičkou. Je totiž otázka, do jaké míry jsme jako rodiče upřímní a vidíme věci v celém svém rozměru. Protože to, že papá lžičkou, ale všude pod ním a na něm je kaše, skončila i na lince, a dítě vlastně nic nesnědlo, není podle mě tím pravým tabulkovým úspěchem.

Myslím si, že pokud bychom chtěli porovnávat, jak je náš potomek šikovný, měli bychom nechat jeho úspěch uležet. Proto například nemám pocit, že dítě, které v roce úspěšně občas chodí na nočník, bude takhle úspěšné pokaždé a ráda si počkám. A stejně dojdeme k tomu, že za deset let na něj budou chodit všechny (tedy na nočník už snad ne). Takže, že by celá tahle komedie byla zaměřena spíše na to, jak jsou hvězdní rodiče, že potomka to a to naučili?

A to je vlastně to, co se mi příčí ještě více. Jestli to má být o dětech v první řadě, považuji tohle handrkování rodičů za zbytečné. Domnívám se, že jde hlavně o to, aby dítě bylo spokojené a prospívalo. To, že neumí v roce držet správně pastelku, mě neirituje. To, že ve čtyřech nemluví, už ano. A že těch dětí, co mluvit moc neumí, ale máme. No, hlavně, že si v roce došlo na nočník a ve dvou si zavázalo tkaničky.

Autor: Barbora Benešová | čtvrtek 8.11.2012 8:42 | karma článku: 14,19 | přečteno: 1210x
  • Další články autora

Barbora Benešová

Zkáza v podobě černých teček

Asi dle nadpisu vůbec netušíte, které černé tečky mám na mysli. Mohly by to být třeba bakterie a paraziti, nebo například tmavé celé koření v jídle nebo možná černé tečky puberťaček, na které je přehršel reklam. Ale ani jedny z těchto teček to nejsou.

18.2.2013 v 17:14 | Karma: 9,70 | Přečteno: 958x | Diskuse| Ostatní

Barbora Benešová

Kontroverzní kniha o výchově; aby nám nezapadla na pultech!

Nebojte, nepůjde o suchopárnou recenzi na knihy typu „jak vychovávat svého potomka“, ale spíše o nějaké detaily z knihy, která dosti kontroverzním způsobem líčí výchovu. Autor je samozřejmě otcem, zároveň také poměrně slavným trenérem v oblasti financí a určitě toho má na kontě poměrně hodně.

11.2.2013 v 9:40 | Karma: 14,34 | Přečteno: 885x | Diskuse| Ostatní

Barbora Benešová

6+1 = 7 statečných

Tak tohle mě baví. Vymyslet si něco podle své představy a ještě k tomu dostanete zadání. I já se tedy připojuji se svými šesti oblíbenými postavami.

8.2.2013 v 19:04 | Karma: 7,72 | Přečteno: 402x | Diskuse| Ostatní

Barbora Benešová

Kočár je symbol

Ano, myslím kočár s miminkem nebo děckem (zvířátka v tomto případě na mysli nemám). A je symbolem: symbolem určitých privilegií, znalostí a schopností. A i kdyby tomu tak nebylo, všichni si to myslí. Jak to?

14.1.2013 v 9:19 | Karma: 8,90 | Přečteno: 792x | Diskuse| Ostatní

Barbora Benešová

Facebook je mor!

A je třeba si to přiznat. K tomuto radikálnímu názoru jsem došla právě dnes. Ne, že bych si předtím myslela, že je to kdovíjaká super sociální síť, ale tak nějak jsem ctila její teritorium a neřešila, k čemu vlastně je. Teď už to vím.

12.1.2013 v 18:08 | Karma: 25,24 | Přečteno: 1569x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1245x
Jsem hájící práva jakákoli, kdykoli a kohokoli (a hlavně ta svoje). Ráda bych se začala řídit heslem, že "nejlepší lék proti hněvu je odklad", ale zatím můžu vše svést na svůj věk, takže odkládat začnu později. Snažím se běžně vytvářet nějaké neměnné hodnoty a občas se taky dost nudím. Což vám dojde ve chvíli, kdy zjistíte, o čem vlastně píšu.