Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kočár je symbol

Ano, myslím kočár s miminkem nebo děckem (zvířátka v tomto případě na mysli nemám). A je symbolem: symbolem určitých privilegií, znalostí a schopností. A i kdyby tomu tak nebylo, všichni si to myslí. Jak to?

Vzhledem k tomu, že ten kočárek teď tlačím taky, vidím věci, které jsem předtím neviděla. A nemyslím zrovna ty, kdy máte přečtené všechny vylepené letáky nebo víte, kdo má jaké záclony v okruhu 250 m okolo domova, páč venku musíte být někdy delší dobu, a natáhnout ji je těžké. Myslím to tak, že to, že tlačíte kočár, na vaše okolí nějak působí. Kočár v tomto případě je držitelem jisté symbolické moci, která něco značí.

Zaprvé, když tlačíte kočár v nějakém okruhu, je fuk v jakém a kde, všichni okolo vás mají pocit, že jste místní. První symbol: žena tlačíc kočár je z okolí, takže to tu zná. Nic nepomůže fakt, že někam jedete k lékaři, někam jedete nakoupit a nemusí to být vždy v místě, kde žijete. Takže, lidé obvykle začínají automaticky s předsudkem typu: jééé, dobrý den, vy budete asi místní, že jo, nevíte náhodou, kde je tady …. A už jsme tam zase. Opravdu někdy nevím. Copa jsem google maps nebo co? To, že zrovna jedu do lékárny, na oběd s kamarádkou či do práce, nemusí nutně znamenat, že tomu tady rozumím a nosím v hlavě GPSku.

Zadruhé, když tlačíte kočár, budete pomalá. Každý okolo vás počítá, že jste a budete pomalá. Začala jsem tedy jen s funěním, naštvaným rozčíleným funění na důraz toho, že ploužící se lidé přede mnou jsou pomalí. Nezabíralo to. Změnila jsem taktiku. Naštvaně je objíždím daleko důrazněji a tlačíc kočár ještě vehementněji, aby si všimli, že prostě nejsem pomalá. Zaplaťpánbůh, mám vepředu taková ty pohyblivá kolečka, což mi umožňuje rychleji v davu proplouvat (chytrý to vynález a někdy mě to rallye i baví)

Zatřetí, když tlačíte kočár, určitě máte dost času. Všechny babičky z okolí, včetně dědečků, ale i lidi čekající na tramvaj nebo ve frontě, mají pocit, že máte čas si povídat, protože jste na mateřské. Je fuk, jestli ho máte, s tím kočárem tak působíte. A je jedno, proč ho nemáte (což předpokládám, že často nemáte, ať už kvůli krmení, tomu kafi s kamarádkou nebo nějakému zařizování, kvůli kterému jste se do centra vydala). Takže rozhovory na téma, kolik má kdo vnoučat, kde mají nejlevnější prášek na praní a že už nás vláda zase drbe, opravdu nemáte potřebu rozebírat s každým okolo.

Začtvrté, když tlačíte kočár, nikdy nikoho nenapadne, že dítě je půjčené, respektive, že třeba někomu potomka hlídáte. Vždycky jste matkou vy, u chlapů jste vždycky tatínkem (no, dobře, cizí pánové kočárky obvykle netlačí, ale i to je možné, že jo Honzo?). Takže pokaždé se k vám všichni chovají tak, jako kdyby byl potomek váš, bez ohledu na to, jak jste stará, jaké máte pohlaví nebo co vyzařujete. A tak se okamžitě spustí kolotoč: jééé, a to je chlapeček nebo holčička, a kolik mu/jí je, a to je hezké dítě.

Zapáté, když tlačíte kočár, vždycky jste otravná. Vždycky mají všichni pocit, že budete chtít pomoct do tramvaje, že budete potřebovat vynést kočár do schodů a že budete potřebovat držet dveře. Nebudeme, heč! My jsme jsi totiž zvykly poradit si i bez vás, když vidíme, jak vás to otravuje. Takže nebojte, zvládneme to. Přesto, nepopírám, že nás nepotěší, když se někdo nabídne (zvlášť, když je to týpek, který je ve vaší věkové, vypadá dobře a ještě se na vás usměje).

Na závěr: kočár je v tomto případě symbolem, který mylně značí něco, co tak prostě být nemusí, a věřte, ne vždy za vaši pozornost stojí (nebo o ni).

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Barbora Benešová | pondělí 14.1.2013 9:19 | karma článku: 8,90 | přečteno: 792x
  • Další články autora

Barbora Benešová

Zkáza v podobě černých teček

Asi dle nadpisu vůbec netušíte, které černé tečky mám na mysli. Mohly by to být třeba bakterie a paraziti, nebo například tmavé celé koření v jídle nebo možná černé tečky puberťaček, na které je přehršel reklam. Ale ani jedny z těchto teček to nejsou.

18.2.2013 v 17:14 | Karma: 9,70 | Přečteno: 958x | Diskuse| Ostatní

Barbora Benešová

Kontroverzní kniha o výchově; aby nám nezapadla na pultech!

Nebojte, nepůjde o suchopárnou recenzi na knihy typu „jak vychovávat svého potomka“, ale spíše o nějaké detaily z knihy, která dosti kontroverzním způsobem líčí výchovu. Autor je samozřejmě otcem, zároveň také poměrně slavným trenérem v oblasti financí a určitě toho má na kontě poměrně hodně.

11.2.2013 v 9:40 | Karma: 14,34 | Přečteno: 885x | Diskuse| Ostatní

Barbora Benešová

6+1 = 7 statečných

Tak tohle mě baví. Vymyslet si něco podle své představy a ještě k tomu dostanete zadání. I já se tedy připojuji se svými šesti oblíbenými postavami.

8.2.2013 v 19:04 | Karma: 7,72 | Přečteno: 402x | Diskuse| Ostatní

Barbora Benešová

Facebook je mor!

A je třeba si to přiznat. K tomuto radikálnímu názoru jsem došla právě dnes. Ne, že bych si předtím myslela, že je to kdovíjaká super sociální síť, ale tak nějak jsem ctila její teritorium a neřešila, k čemu vlastně je. Teď už to vím.

12.1.2013 v 18:08 | Karma: 25,24 | Přečteno: 1569x | Diskuse| Ostatní

Barbora Benešová

Deset kilo tam, deset kilo sem

Tento článek se týká váhy neboli tělesné hmotnosti. Ano, takové velice oblíbené téma nás žen. Neznám příliš mužů, co řeší, kde mají faldík navíc a že jim ty předloňské kalhoty nejsou. Jak jednoduché by to bylo, kdybychom na tom byly stejně.

10.1.2013 v 18:53 | Karma: 9,56 | Přečteno: 707x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1245x
Jsem hájící práva jakákoli, kdykoli a kohokoli (a hlavně ta svoje). Ráda bych se začala řídit heslem, že "nejlepší lék proti hněvu je odklad", ale zatím můžu vše svést na svůj věk, takže odkládat začnu později. Snažím se běžně vytvářet nějaké neměnné hodnoty a občas se taky dost nudím. Což vám dojde ve chvíli, kdy zjistíte, o čem vlastně píšu.