Sterilizace po česku

„Tento nebo minulý týden vysoudila nějaká barevná kvočna těžký peníz za provedenou sterilizaci. Kde to jsme? Já bych jim rozmnožování zakázala. Kdo na ně má vydělávat a dřít? Oni žijí jen z podpor! Anonym „ I dnes, po xxx letech čtení keců lidí, kteří si zřejmě nevidí do pusy a nebo nevědí o čem mluví, se podivuji nad tím, kde se to v těch lidech bere… navíc nechápu, co je schopná napsat žena o ženě…. , zvláště pak v momentě, kdy se jedná o něco, co by mělo být pro všechny lidi svaté… tedy početí, těhotenství, porod…. No, evidentně není, zvláště pak pokud se jedná o „barevnou kvočnu“.

Mám sto chutí se tady rozepsat o tom, jak by se gádžům líbilo, kdyby jejich ženy bez souhlasu a nebo se souhlasem, podepsaným pod vlivem léků „vybrakovali“ a zbavili je možnosti rodit. Jak je to nechutné a ubohé…. A co by to pro národ znamenalo, pokud by se něco podobného dělo často, či snad dokonce pravidelně již několik desítek let.

Ale začněme odjinud……

Případ Ivety Červeňákové, který před nedávnem projel médii mluví za vše, ačkoliv to není ani první, ani poslední Romka, které se něco podobného stalo. Posuďte sami, v devatenácti letech, pod vlivem narkózy, při provádění císařského řezu…si personál nechá podepsat souhlas se sterilizací a lékař jí ihned provede. Zákrok, který se již nedá vzít zpět, zbavující ženu toho nejcennějšího co má. Co dělal službu konající lékař, hrál si na pána boha?

Jistě, z lékařského hlediska je po provedení císařského řezu další těhotenství rizikem pro matku ….ale neměla by matka mít možnost rozhodovat o svém dalším osudu?

Co je na tom nejhorší, tak se sterilizace prováděli za komunistů i po nich…. Když se začne řešit proč, tak se člověk dozví, že vlastně redukovali počty Romů, protože jich bylo hodně… a že se o děti nestarají a že jsou plné dětské domovy…. A taky se oháněli výše uvedenými riziky při dalším těhotenství. Slušné chování si představuji asi takhle: Když doktor ví, že bude muset z jakéhokoliv důvodu porodit císařským řezem, po kterém bude doporučeno provést sterilizaci, informuje o tom rodičku předem, vysvětlí jí rizika a vysvětlí jí, že nebude moci přirozenou cestou otěhotnět (tedy v budoucnu). Pokud žena/rodička se sterilizací souhlasí a je si vědoma všech následků, tak prosím…. Ale nechat si podepsat souhlas už pod vlivem léků? Etika? Kodex? Co to je prosím Vás? Maďarština? Protože mám pocit, že se to u nás jaksi nenosí, provede se prostě sterilizace a nazdar… jako by se nechumelilo. O tom, že postižená žena má do konce života nějaký handicap, psychické trauma a nebo chraň pánbůh o tom, že v některých kulturách je taková žena společensky méně přijatelná, se nemluví. Nebo má snad někdo za to, že je spousty lidí, co by nechtěli mít potomka?

Podle čeho budou lékaři rozhodovat o sterilizacích v budoucnu? Podle barvy pleti? Podle příjmení a nebo snad podle toho, kolik měla rodička dětí? Pokud byla tato praxe v minulosti běžná, tak by si měli lékaři uvědomit, že po roce 1989 panuje v naší zemi demokracie. Mám za to, že by si měli sami rodiče uvědomovat, kolik dětí jsou schopni uživit a dát jim stabilní zázemí fungující rodiny. Měli by si sami rozhodovat o tom, zdali chtějí či nechtějí další děti, pokud jim například odrostou. Ale rozhodně by o tom neměl rozhodovat lékař, co se zrovna rozhodne, že tato mladá žena měla již dětí dost a že v budoucnu by se o ně třeba nemusela umět postarat (a to nemluvím jen o pí. Červeňákové).

Takový lékař by totiž měl odevzdat diplom, pokud by si neměl jít na pár let posedět do místnosti s mříží….

Prostě nedokážu pochopit, jak může někdo takhle zasáhnout do života normálních lidí. Vůbec si nedokážu představit, že by se něco podobného stalo třeba mojí ženě a nebo mojí sestře…raději si nechci představit, kolika lidem bylo něco podobného provedeno a už vůbec si nechci představit, kolik lidí má tak vymatlaný mozek, že to ještě veřejně podporují, jako anonym ze začátku článku a jemu (nebo spíš jí) podobní.

Malinko mi to připomíná pohádku o přežití jednoho velkého národa, kde ostatní jsou jaksi navíc… hodně brzy narození, nevzpomínáte si?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Patrik Banga | pátek 19.10.2007 10:57 | karma článku: 16,74 | přečteno: 2756x
  • Další články autora

Patrik Banga

Jak jsem se stal coviďákem

16.3.2021 v 14:40 | Karma: 39,60