Jak to vidím já…..

Když kritizuje sociální systém Čech, klepe se mu na rameno, když jej začne kritizovat Rom, ťukají si lidi na čelo, myslíc že se zbláznil. Když jsem jako čerstvý blogger začal psát články o tématech, která mne aktuálně trápí, tak jsem spolu s kolegyní Kučerovou spustil bouřlivou reakci desítek lidí, kteří  se vyjadřovali k tomu, co jsem vlastně napsal. Dotkl jsem se citlivého témata, sociální dávky (systém)  a jejich zneužívání zjevně trápí republiku, ale už tak dalece netrápí ty, co jej vymysleli.  Dovolil jsem si napsat p. Paroubkovi osobní vzkaz, jestli by se nechtěl zapojit do diskuze, protože mi přijde, že zrovna zákonodárci by se měli na názory obyčejných lidí podívat alespoň na internetu, když už nemají odvahu a nebo chuť  je poslouchat přímo.  Příspěvků v diskuzi je čím dál tím víc, kolegyně Kučerová ani nestíhá odpovídat. Když jsem pročítal už asi čtyřicátý, došel jsem k tomu, že jsem tam, kde jsem byl před tím. Pokusil jsem se vysvětlit lidem (článkem) že ne každý Rom je parazit, protože slovo parazit, se v naší domovině zaměnilo za cikán, Rom….

Psal jsem o tom, že bych sociální dávky dlouhodobě nezaměstnaným vyplácel, pokud by pracovali pro město, pro obec.  Vlastně jsem napsal jenom to, co si stejně dlouho myslím, protože ať je systém jaký chce, tak nemakačenků je tolik, že se mi občas obrací žaludek, zvláště pak, pokud se podívám na výplatní pásku. Je mi jedno, jestli jsou to Romové a nebo třeba Vietnamci, Češi, nebo Slováci, škatulkuji si je jako parazity. Co mne však zamrzelo byl fakt, že diskutující si zaměnili slovo parazit s Romem. Možná to je pro ostatní klišé, ale Rom není jen ten tlustý maník na náměstí, ověšený zlatem, čekající na sociální dávky, co mu donese zmlácená žena s kupou špinavých dětí, který Vás bude napadat, jakmile kolem něj projdete, případně Vám ukradne peněženku.   Takový člověk je degeš… sami jim tak říkáme a sami je kritizujeme.  Dnes je rok 2007, doby, kdy se roma stěhovali za města, aby je nebylo vidět, jako například v Mostě, jsou pryč.   Už nekočujeme, nepečeme před barákem kradené slepice a netrháme parkety (taky nejíme psy, nemlátíme děti tyčemi… a xxx dalších hlášek/nesmyslů, co jsem si už vyslechl). Snažíme se jít s dobou, stejně jako ostatní. Snažíme se chodit do práce, normálně vychovávat děti…. Nikdo z nás, normálních lidí (tedy sám sebe posuzuji jako normálního, což je celkem odvaha) nemůže za to, že jsou degeši kolem nás. Češi taky nemůžou za to, že náckové mají povolené demonstrace (jenom tak mimochodem, postavil bych je před sochy dětí z Lidic, co by asi provolávali tam, z toho sousoší dvaaosmdesáti dětí přímo čiší vražda, která se v Lidicích stala).

Jenom že pokud se člověk snaží zapojit a něco dělat proto, aby se zapojili i ostatní, tak se pořád mluví jen o těch, co jsem momentálně popisoval.. viz třeba příspěvky na téma tlustý Rom, ověšený zlatem, schovaným pod svetrem, jedoucí pro dávky mercedesem. Víte, popisoval jsem svůj názor na řešení parazitování na systému, spousty lidí to pochopilo jako kritiku Romů, což nebyla myšlenka toho článku, proto i opačná zkušenost : Mám za to, že pokud chce Rom v naší domovině něco dokázat, musí být několikrát lepší než gádžo, musí přesvědčovat ostatní, že zrovna on není ten člověk, co byl pro dávky německým autíčkem. Po telefonu se práce dá sehnat celkem lehko, zvláště pak, pokud se představíte jenom tak „na půl huby“, pokud zrovna máte romské příjmení. Jakmile Vás zahlédnou, je po všem… něco jako „Ježíši Kriste, teď zrovna jsme to místo obsadili,to je ale smůla, byl jste ale nejlepší uchazeč“ (osobní zkušenost) v tom lepším případě.  V tom horším Vám narovinu řeknou, že cikána nechtějí, ale alespoň Vám to řeknou. Když se nedej bože zmíníte o tom, že jste pracoval nějakou dobu řekněme na ministerstvu vnitra, tak na Vás koukají, jako kdyby spadli z višně. Ono je lehké kritizovat, ale je strašlivě těžké se prosadit, dostat se na předek, být v něčem dobrý, pokud Vás někdo kope do zadku jenom proto, že se zrovna nejmenujete Novák, ale Čonka a jste o několik odstínů tmavší.  Můj bratr dostal Anděla, celkem vysoké ocenění na české poměry, prosadil se jako muzikant v zahraničí… ale stejně se nevyhnul výlevům agresivních blbů, řvoucích rasistická hesla… a to na jeho hit Romano-Hip Hop skákalo půl republiky.

Prostě, promiňte mi….. je jednoduché Romy kritizovat, ale není jednoduché Romem být, tedy alespoň u nás, snažím se o to spoustu let, i když jsem mladší ročník.

 

PS: Proč mám pocit, že národ na to odpoví, když se Ti tu nelíbí, tak táhni? (Líbí, jsem tu doma…byl jsem a budu, na věky věků amen).

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Patrik Banga | čtvrtek 25.10.2007 22:31 | karma článku: 18,47 | přečteno: 912x
  • Další články autora

Patrik Banga

Jak jsem se stal coviďákem

16.3.2021 v 14:40 | Karma: 39,60