Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak mě zneužil brněnský motorkář

Znáte tu situaci, kdy si přejete být současně na dvou místech najednou a ono to nejde? Mě se to povedlo. Ležel jsem doma s Covidem a přesto jsem páchal přestupky v Brně. Jak je to možné? Čtěte dál, může se to stát i vám!

Do datové schránky mi přišla zpráva z Magistrátu města Brna. Mám se dostavit k podání vysvětlení přestupku, který jsem měl 21. března tohoto roku spáchat vozidlem Alfa Romeo kdesi na parkovišti na třídě Generála Píky v Brně. Popsán byl přestupek bravurně. To ne že ne. Člověk si hned uměl představit, jak takový přestupek vypadá a pomalu by hledal informaci o tom, kolik za takový přestupek dělá pokuta. Jenže já vůbec nemám tušení, kde je třída Generála Píky. Nemám a nikdy jsem neměl Alfu Romeo a už vůbec jsem nemohl být 21.03 v 09:41 hod.  v Brně, neb jsem právě doma ležel s Covidem.

 

Zpráva v mojí datové schránce

 

Celá ta situace mi přišla na jednu stranu vtipná, ale ono to předvolání obsahuje i výhružnou pasáž, která doslovně říká:  Tomu, kdo se bez závažných důvodů nedostaví na výzvu ke správnímu orgánu k podání vysvětlení, nebo ten, kdo bezdůvodně odepře podat vysvětlení, může správní orgán uložit pořádkovou pokutu až do výše 5.000 Kč. A to už mi tak vtipné nepřišlo.

 

předvolání MMB

Následovala konzultace s právníkem, potom telefonát do Brna, oddělení dopravněsprávních činností. A tam jsem se dozvěděl, že mě jako řidiče nahlásil majitel vozidla, které jsem nikdy neviděl a jehož majitele skutečně neznám. Přiznávám, že jsem v první moment vůbec nevěděl, co říct. Respektive věděl, ale chtěl jsem zachovat dekorum a nebýt sprostý. Jméno majitele vozu mi samozřejmě na první dobrou odmítli sdělit, věděl jsem tedy jen model vozu a SPZ. Tak že ve skutečnosti nic.

Následoval problém č. 2. Kdo z vás si umí vzpomenout v srpnu, co dělal v sobotu 21. března po deváté hodině ráno? Já si tedy na první dobrou nevzpomněl ani omylem. Následovalo hledání v kalendáři, v mailech a potom konzultace s manželkou. Ta mi naštěstí připomněla, že jsem zrovna ležel doma s Covidem. V dalším kole následovalo hledání v archivu kamerových záznamů, abych se našel na záběru, který byl pořízen minutu před tím, než jsem zrovna páchal přestupek v Brně. Tímto chci paradoxně vzpomenout na zloděje, díky kterým jsem byl nucen si do bytu a na přilehlou zahradu pořídit kamerový systém.

Další konzultace s právníkem, příprava odpovědi na předvolání, podání trestního oznámení na neznámého pachatele a žádost o sdělení údajů majitele auta, se kterou jsem nakonec uspěl. O několik dní později jsem se dozvěděl, že majitelem auta a člověkem co mě označil jako řidiče, je jistý Ing. J.F z Brna, který je jen o tři roky mladší než já a označování lidí za řidiče jeho aut je asi oblíbeným sportem. Krom mě totiž označil dalších 24 lidí napříč obory a celou ČR, Japonskem, USA a Ruskem.

 

J.F nahlašuje identitu řidičů...

 


Že vede soukromou válku s magistráty několika měst, to bych i chápal. Že to je člověk, který odmítá respektovat jakákoliv pravidla, ok. To je taky jeho věc. Ale že do svých tahanic s úřady zatahuje ostatní lidi, to mě fakt namíchlo. A to nejen kvůli tomu, že mě stál čas a peníze. Štve mě ten princip. A přístup úřadů. Sakra, když ten člověk označí 24 různých řidičů, tak je myslím každému úředníkovi jasné, že se jedná o druh obstrukce. Každému tomu úředníkovi je jasné, že ten člověk lže. A stejně musí ty „řidiče“ obesílat a vyhrožovat jim pokutami, pokud se nedostaví.

Přemýšlím nad tím, jaký má potom podobný institut smysl. Když někomu půjčím auto, pamatuju si, kdo to je. Pokud si to nepamatuju, pokuta a zaplatit všechny spáchané přestupky, už jen za tu nezodpovědnost. Pokud se podobným způsobem snažím vyvinit z vlastních přestupků, uplatnit stejný princip a ještě k tomu přidat mastnou pokutu za zneužití osobních údajů. Místo toho musí označený "řidič" shánět informace a dokazovat, že někde nebyl. Jediná varianta jak se něco dozvědět, je podat trestní oznámení. Prostě Kocourkov.

Co kdyby pan Ing. J.F z Brna příště označil jako řidiče Ing. Miloše Zemana a jako bydliště udal Praha – Hrad? Taky by úřady vyhrožovaly pokutou, pokud se „řidič“ nedostaví? Co?

PS:  Někdo asi přemýšlí, jak jsem přišel na toho motorkáře. Nedalo mi to a trošku jsem googloval. A google mi prozradil, že pan Ing. J.F z Brna, co má tak rád lidi které nezná, je vášnivým motorkářem :). Tím spíš nechápu, proč jezdí po Brně auty (krom Alfy Romeo taky BMW, které řídí také několik lidí najednou). 

Autor: Patrik Banga | čtvrtek 19.8.2021 13:16 | karma článku: 42,53 | přečteno: 12298x
  • Další články autora

Patrik Banga

Jak jsem se stal coviďákem: Covid má i „výhody“!

Z jistého úhlu pohledu má Covid (fakt jen pro někoho) jednu nespornou výhodu. Člověk po něm nemá chuť jíst. (Ne) dobrovolně jsem se vrátil k jogurtům a polévkám. Cokoliv ostatního se stalo nemyslitelným.

24.3.2021 v 11:51 | Karma: 37,26 | Přečteno: 4856x | Diskuse| Osobní

Patrik Banga

Jak jsem se stal coviďákem

Covidu-19 se mi rok dařilo úspěšně vyhýbat. Za cenu drastických omezení jakýkoliv kontaktů a více než roční karantény doma, procházek po večerech a maximálního používání dezinfekce, roušek a později respirátorů. Jenže jednoho dne.

16.3.2021 v 14:40 | Karma: 39,60 | Přečteno: 6162x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

Jak přežít dietu: Drogy jsou prostě všude

Uvažuju nad koupí pásky přes oči. Ne přes jedno oko, ale rovnou přes obě. Abych totiž nebyl pokoušen, musel bych být slepý. A taky hluchý. Asi si koupím špunty do uší a budu je nosit do práce.

27.7.2019 v 10:00 | Karma: 27,51 | Přečteno: 4720x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

Jak přežít dietu: Jsem dietní Maradona

Nevydržel jsem to. Chtěl jsem prostě vidět, jak to pokračuje ve skutečnosti. Neodolal jsem a vstoupil do jámy lvové. Na váhu. Co jsem viděl, mě rozesmálo. Po necelých osmi dnech diety je sedm kilo pryč! Škoda, že většina je voda.

24.7.2019 v 9:00 | Karma: 19,12 | Přečteno: 950x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

Jak přežít dietu: Když člověk přemýšlí nad léčebnou v Bohnicích

První výsledky jsou tu! A ano, hubnu. Viditelně. Probudil jsem se s tím, že se musím najíst. Posledních 19 let jsem nesnídal vůbec, poslední měsíce občas vajíčka v bufetu u Mafry, ale o pravidelnosti nemůže absolutně být řeč.

23.7.2019 v 11:17 | Karma: 20,50 | Přečteno: 977x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6189x
Jsem především novinář, trošku spisovatel a trošku muzikant. Držitel ceny Magnesia litera (2023) za knihu Skutečná cesta ven. Autor povídky (Žižkovák), která vyšla v antologii The Book of Prague (CommaPress UK) nebo povídky Erža, která vyšla v antologii Krev, monstra a cukroví (2023 - Epocha).