Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Exekuce samotné problém nevyřeší

A je vlastně jedno, jestli vyberou všechny dávky, nebo jen podstatnou část. Jednoho však chomutovská radnice dosáhla, o problému se začalo mluvit a z čista jasna tuší většina národa, kdo je Ivana Řápková. Problém ale nevyřeší (bez urážky) ani pan ministr Kocáb a nevyřeší ho ani můj text. Vyřeší ho razantní změna v přidělování sociálních dávek, tak nějak po slovensku.  

Dluhy se musí platit, o tom asi netřeba dlouze psát a řešit, jak k dluhům tamní (a nejen) tamní obyvatelstvo přišlo. Taky asi nemá smysl diskutovat o tom, jestli na peníze od státu obyvatelé nárok nebo nemají, pořád si stojím za tím, že mají, pokud náš štědrý systém tento styl života dovoluje. Na druhou stranu, když někdo neplatí za bydlení a dostane na to peníze od státu, je to v podstatě jeho problém, což by právě ti lidé, kteří nejvíce křičí, měli konečně pochopit, žijeme v roce 2009, nic není zadarmo. No jo, ale věc má další háček…. 

Co se stane ve chvíli, kdy zabaví exekutoři všechny peníze, které jsou určeny na jídlo, nájemné, topení a všechny poplatky, spojené s běžným životem? Logicky vznikne další dluh, neb se uspokojí jen ty pohledávky, díky kterým je exekuce uvalena. Lidé, kteří najednou nebudou mít co do úst, se budou snažit půjčit si další peníze, což je zlatý důl pro různé lichváře a společnosti, které půjčí každému… ale za jakých podmínek. Vzniknou další dluhy, exekuce….Dlužníci logicky nepůjdou do práce, protože by jim exekutor sebral celou výplatu, tak že budou pracovat na černo, v tom lepším případě. V tom horším to odnese radnice, které se problém oklikou vrátí. 

Opět se vracím k myšlence, si dávky odpracovat. Notoričtí povaleči, by museli odvádět za „jejich“ dávky kus práce pro město a ať mi nikdo netvrdí, že se práce nenajde. Věřím tomu, že se najdou uklízeči parků, pomocná ruka silničářům, popelářům, zahradníkům…. pomocný personál v nemocnici, které potřebují každou ruku jako sůl. Město ušetří peníze na platech zaměstnanců a z dávek, které si člověk takto odpracuje, dá kus (co takových 25%?) na uspokojení exekutorů a zbytek pěkně na účet, případně do obálky, do ruky… kamkoliv, proti podpisu. 

Existuje hned několik důvodů, proč by toto řešení mohlo být funkční:

1./ město peníze stejně vyplácí, takto za vyplacené peníze bude mít užitek

2./ část lidí, kteří prostě dělat nechtějí, odpadne.. potom odpadne i vyplácení dávek, bez kompromisu. Bude tedy hnedka vidět, kdo pracovat chce, ale nemůže… a kdo se chce flákat a vysávat stát. 

3./ člověk, který bude takto splácet svoje dluhy, nebude mít strach z toho, že mu exekutor zabaví všechno, tedy bude mít prostředky na to, aby mohl žít. Exekutor bude mít naopak jistotu, že část peněz každý měsíc dostane. 

4./ částečně ustoupí rasismus, všichni na tom totiž budou stejně, neděláš-nedostaneš. Ve finále mám za to, že pokud jde o romskou část obyvatelstva na dávkách, řešení by jim pomohlo. To, co by dostali, by si odpracovali, tedy by na ně nikdo nemohl ukazovat prstem tak, jako se to děje teď.

Šel bych ještě dále a řešil i bydlení podobným způsobem, jako to řeší na Slovensku. Tam to totiž funguje, ať si říká kdo chce co chce. Příjemné to asi není… ale na druhou stranu, věřím tomu, že tato řešení se netýkají většiny Romů a věřím tomu, že většina Romů žije úplně normálně a kdo nenajede na současný způsob života, se nakonec stejně utopí. 

Tož… a teď kamenujte.  





Autor: Patrik Banga | úterý 3.3.2009 22:57 | karma článku: 42,40 | přečteno: 9883x
  • Další články autora

Patrik Banga

Jak mě zneužil brněnský motorkář

Znáte tu situaci, kdy si přejete být současně na dvou místech najednou a ono to nejde? Mě se to povedlo. Ležel jsem doma s Covidem a přesto jsem páchal přestupky v Brně. Jak je to možné? Čtěte dál, může se to stát i vám!

19.8.2021 v 13:16 | Karma: 42,53 | Přečteno: 12298x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

Jak jsem se stal coviďákem: Covid má i „výhody“!

Z jistého úhlu pohledu má Covid (fakt jen pro někoho) jednu nespornou výhodu. Člověk po něm nemá chuť jíst. (Ne) dobrovolně jsem se vrátil k jogurtům a polévkám. Cokoliv ostatního se stalo nemyslitelným.

24.3.2021 v 11:51 | Karma: 37,26 | Přečteno: 4856x | Diskuse| Osobní

Patrik Banga

Jak jsem se stal coviďákem

Covidu-19 se mi rok dařilo úspěšně vyhýbat. Za cenu drastických omezení jakýkoliv kontaktů a více než roční karantény doma, procházek po večerech a maximálního používání dezinfekce, roušek a později respirátorů. Jenže jednoho dne.

16.3.2021 v 14:40 | Karma: 39,60 | Přečteno: 6162x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

Jak přežít dietu: Drogy jsou prostě všude

Uvažuju nad koupí pásky přes oči. Ne přes jedno oko, ale rovnou přes obě. Abych totiž nebyl pokoušen, musel bych být slepý. A taky hluchý. Asi si koupím špunty do uší a budu je nosit do práce.

27.7.2019 v 10:00 | Karma: 27,51 | Přečteno: 4720x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

Jak přežít dietu: Jsem dietní Maradona

Nevydržel jsem to. Chtěl jsem prostě vidět, jak to pokračuje ve skutečnosti. Neodolal jsem a vstoupil do jámy lvové. Na váhu. Co jsem viděl, mě rozesmálo. Po necelých osmi dnech diety je sedm kilo pryč! Škoda, že většina je voda.

24.7.2019 v 9:00 | Karma: 19,12 | Přečteno: 950x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vatikán jde s dobou, vydal nová pravidla pro potvrzování zjevení

17. května 2024  16:51

Vatikán vydal nová pravidla pro potvrzování, ověřování a případné zamítání nadpřirozených jevů,...

Děti se ztratily v davu u hokejové haly, hledali je policisté i se čtyřkolkou

17. května 2024  16:40

Dvě malé děti hledali ostravští policisté ve čtvrtek večer u ostravské hokejové haly, kde se hrají...

Izraelští vojáci ukazují ponižující záběry Palestinců, může jít o válečný zločin

17. května 2024  16:38

Izraelští vojáci zveřejňují dehonestující videa a fotografie ze zadržování Palestinců na Západním...

Fico je při vědomí, odebrali mu odumřelou tkáň. Čeká ho další operace

17. května 2024  13:43,  aktualizováno  16:06

Slovenský premiér Robert Fico je při vědomí, v závažném, ale stabilizovaném stavu, řekla šéfka...

  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6189x
Jsem především novinář, trošku spisovatel a trošku muzikant. Držitel ceny Magnesia litera (2023) za knihu Skutečná cesta ven. Autor povídky (Žižkovák), která vyšla v antologii The Book of Prague (CommaPress UK) nebo povídky Erža, která vyšla v antologii Krev, monstra a cukroví (2023 - Epocha).