Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co si na den vyměnit život s rodinou Badžových pane primátore?

V poslední době mne zaujala kauza rodiny Badžových z Prahy 6. Bez mučení se přiznávám, že mne na celou kauzu upozornila moje spojka beze zbraně Lenka Kučerová. Angažuje se strana Zelených, což je chvályhodné, angažují se všelijací lidé, ale v čem je vlastně podstata problému?

No v první řadě v tom, že první muž Prahy si nějak neuvědomil, že jeho sliby, které rozdával, kudy chodil (zvláště při volbách) se také musí plnit (nebo by se měly) a to nejen v případě výměny místa se starostou malé obce.  No dobrá, Praha 6 pronajala za Béma rodině Badžových malý byt, na dobu určitou. Tehdejší starosta p. Bém přislíbil, že pokud bude rodina platit a integruje se do společnosti,  bude se smlouva prodlužovat. Byt je sociální a pokud v něm chtějí nájemníci bydlet, musí splnit určité podmínky, jako je dokládání příjmů, tedy krom placení nájmu.

Rodina pracuje, řádně platí, vyskytne se zádrhel, v podobě kohosi jako účetní firmy, která není schopná vystavit potvrzení a výši výdělku za loňský rok. Radnice po nějaké době dojde k závěru, že rodina už v bytě bydlí dlouho a že je čas na to, aby se vystěhovali. V tu ránu je slib p. Béma tatam. Začíná kolotoč jednání a snahy nalezení řešení, jak vystěhovat normální, fungující rodinu. Jako kompenzaci nabídnou ochotní úředníci umístění dětí do ústavu.

Ano, byt je sociální, však také v tiskovém prohlášení prohlásil mluvčí Prahy 6 cosi jako „sociální bydlení je v Praze 6 určeno pouze na dobu několika let těm rodinám, které jsou ochotny pracovat na svém začlenění do společnosti; rozhodně nikoli nastálo“. Ale nestálo by za to říct rovnou na začátku něco jako „ Romale, tady máte šanci, jak se začlenit, můžete bydlet dva roky, po tu dobu si najděte byt, protože prostě odejdete“?? No dobře, účetní se snad do září zmůže na vystavení jednoho dokumentu, který dostane rada k jednání, pomůže to, nebo chtějí rodinu, která mimo jiné má výborné vztahy v domě, prostě poslat na ulici?

Asi si člověk říká, proč se řeší jeden malý byt o rozloze 37 metrů, ale pokud jste zrovna nehledali byt k pronájmu a nebyli jste u toho Romové, tak těžko pochopíte. Ono totiž, byt snadno seženete po telefonu. Ba dokonce dáte dohromady i peníze na kauci, která bývá většinou tak tři nájmy předem. Dokud se ovšem nevidíte osobně, nebo se nejmenujete podobně jako Badžo, Cína, Čonka, Demeter….

„Ježíši kriste… teďka jsme ten byt pronajali, je to pět minut, to je ale smůla….“ Nikoho nezajímá, jestli jste slušný, nebo nejste, to je denní realita.  No a pokud máte tři děti, tak můžete být třeba zelený, ale byt budete hledat velmi těžko, tedy v nějaké rozumné cenové kategorii. Hypotéka nepřipadá v těchto případech v úvahu.

No a co teď? Slušná, normální rodina povede svůj marný boj s radnicí, v tom lepším případě zaplatí pokutu jako blázen za to, že bydlí neoprávněně. V tom horším případě půjdou na ulici, kdy se může stát, že se budou muset „rvát“ o děti. Nebo se stane zázrak a politik splní, co nasliboval?

Co vy na to pane Béme? Nebo čekáte na „befel zhora“??

Autor: Patrik Banga | pátek 18.7.2008 7:51 | karma článku: 22,41 | přečteno: 3172x
  • Další články autora

Patrik Banga

Jak mě zneužil brněnský motorkář

Znáte tu situaci, kdy si přejete být současně na dvou místech najednou a ono to nejde? Mě se to povedlo. Ležel jsem doma s Covidem a přesto jsem páchal přestupky v Brně. Jak je to možné? Čtěte dál, může se to stát i vám!

19.8.2021 v 13:16 | Karma: 42,53 | Přečteno: 12291x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

Jak jsem se stal coviďákem: Covid má i „výhody“!

Z jistého úhlu pohledu má Covid (fakt jen pro někoho) jednu nespornou výhodu. Člověk po něm nemá chuť jíst. (Ne) dobrovolně jsem se vrátil k jogurtům a polévkám. Cokoliv ostatního se stalo nemyslitelným.

24.3.2021 v 11:51 | Karma: 37,26 | Přečteno: 4856x | Diskuse| Osobní

Patrik Banga

Jak jsem se stal coviďákem

Covidu-19 se mi rok dařilo úspěšně vyhýbat. Za cenu drastických omezení jakýkoliv kontaktů a více než roční karantény doma, procházek po večerech a maximálního používání dezinfekce, roušek a později respirátorů. Jenže jednoho dne.

16.3.2021 v 14:40 | Karma: 39,60 | Přečteno: 6162x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

Jak přežít dietu: Drogy jsou prostě všude

Uvažuju nad koupí pásky přes oči. Ne přes jedno oko, ale rovnou přes obě. Abych totiž nebyl pokoušen, musel bych být slepý. A taky hluchý. Asi si koupím špunty do uší a budu je nosit do práce.

27.7.2019 v 10:00 | Karma: 27,51 | Přečteno: 4720x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

Jak přežít dietu: Jsem dietní Maradona

Nevydržel jsem to. Chtěl jsem prostě vidět, jak to pokračuje ve skutečnosti. Neodolal jsem a vstoupil do jámy lvové. Na váhu. Co jsem viděl, mě rozesmálo. Po necelých osmi dnech diety je sedm kilo pryč! Škoda, že většina je voda.

24.7.2019 v 9:00 | Karma: 19,12 | Přečteno: 950x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6189x
Těžko říct. Jsem trošku muzikant, víc novinář, komentátor a vedoucí tohoto blogu. V roce 2023 jsem dostal Magnesii literu za knihu Skutečná cesta ven, jejíž audioverzi jsem namluvil a s kapelou Trio Romano k nahrál soundtrack. Vysloužila si třetí místo v kategorii absolutní vítěz v soutěži audiokniha roku.