Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

S virem v zádech I. (7.)

Vítám čtenáře svého letního občasníku. Ač se zdálo, že časy koronavirové epidemie jsou už za námi, různá omezení nakonec do cestování tu více, tu méně zasáhla. Bloudění na cestě tedy z velké části nahradilo bloudění mezi zákazy.

7. kapitola: Csepreg a Celldömölk; o maďarských obcích všeobecně (7. července 2020)

Pak věřte předpovědi počasí. Déšť, který měl začít v noci, měl trvat celé dopoledne. Navzdory tomu bylo ráno slunečné, byť tedy viditelně po dešti. Zbylo tedy dost času na dopolední výlet. Zajel jsem do Csepregu ([čepreg]), obce vlastně sousedící s Bükem. Hned na počátku vyprávění dostojím druhé části názvu dnešní kapitoly. Nebojte se, nebude to nijak dlouhé.

Takže o maďarských městech a obcích poprvé: všechna v tomto kraji se chlubí starou historií, sahající nejméně do starověkého Říma, někdy i mnohem dál. Ne, že by to nebyla pravda, ale nějaké početné antické památky nečekejte. Dávno je vzal čas. Csepreg v tomto směru není žádná výjimka, nabízí-li už něco historického, jedná se o památky na dějiny obvykle nazývané moderními.

O maďarských městech a obcích podruhé: vezměte si pár jmen historických postav. István Széchenyi, Lajos Kossuth, Ferenc Rákoczi, Attila József, Sándor Petöfi. Skoro by se dalo vsadit, že neexistuje sídlo, kde by alespoň po jednom z nich nebylo pojmenované náměstí či ulice. A patrně nezůstane jen u jednoho z těchto jmen. Z toho důvodu se vám maďarská města začnou poměrně rychle plést. Po pár navštívených už nevíte, kde která ulice byla. A přitom je odpověď tak prostá: všude. Stejně tak je tomu i v Csepregu - hlavní náměstí nese jméno hraběte Széchenyiho. V jeho sousedství pak najdete dvě ulice nesoucí jména dalších výše jmenovaných.

A o maďarských městech a obcích potřetí: i když to neplatí bez výjimky, nemůže vás nikdy překvapit památník obětem první nebo druhé světové války a maďarského povstání v roce 1956. V Csepregu najdete dokonce všechny tři. 

Pojďme se tedy projít po csepregském Széchenyiho náměstí (Széchenyi tér). Začneme třeba u pomníku obětem první světové války. Náměstí lemují dvě silnice, mezi kterými je park.

Vyjít či vejít se dá branou, upomínající na rok 1956.

Po jedné její straně jsou vypsána důležitá data dějin města - protože celý sloupec by se fotil opravdu špatně, vybral jsem jen historii relativně nedávnou.

V Csepregu mají také zámek. Ale zatímco jinde už podobné stavby opravili nebo aspoň opravují, ten zdejší, patřící kdysi rodině Nádasdy, si bude muset ještě počkat.

Zub času ohlodal zdi, křoví skoro skrývá vchod do zámku. 

Zámek rozhodně není jedinou zanedbanou stavbou v Csepregu. Na rohu jedné z postranních ulic stojí kdysi snad honosná vila. Už sama neudržovaná zahrada dává na první pohled tušit, že dům už hodně dlouho nikdo neobývá.

Kolem pomníku obětem druhé světové války projdu k snad jediné historické stavbě, jež je momentálně ve slušném stavu, totiž ke kostelu Sv. Milukáše (Sz. Miklós templom) z poloviny 17. století.

Věž kostela se samosebou přehlédnout nedá, zajímal mě však i vnitřek budovy. Spokojit se však musím jen s pohledem přes zamčené prosklené dveře. 

Radnice je záležitost moderní architektury, a poblíž ní najdete vlastně jedinou věc, upomínající na antický původ města: městský znak na okraji náměstí je umístěn na něčem, k čemuž předlohou byly římské sloupy.

A co jinak nabízí Csepreg? Jednoduše řečeno, ve všedním dopoledni zhola nic. Plně ho vystihuje české úsloví "chcíp tu pes". Jeden otevřený obchod, o nějaké kavárně si můžu nechat leda zdát.

Větší naděje vkládám do lázní Vulkán v obci Celldömölk, vzdálené odtud asi 50 kilometrů. Příjemné lázně za příjemnou cenu, jen s trochu záhadným způsobem obsluhy skříněk. Že si můžete zjistit číslo svojí skříňky, to ještě není nic tak nezvyklého. Ale aby se skříňka otvírala tím čudlíkem pod displejem, a tedy vlastně na dálku, to jsem tu viděl poprvé.

Je tu bazén plavecký...

... i termální,...

... venkovní...

i vnitřní,...

... kromě těchto dospěláckých i dětský.

A také jeden s opravdu horkou vodou, ale být se v něm nedá především proto, že na něj neuvěřitelně praží slunce.

Lidí pomálu, takže u jednoduchého občerstvení nečekáte nijak dlouho ani během poledního návalu. Než vám udělají nějakou tu pizzu nebo hamburger (o moc větší výběr tu bohužel nečekejte), můžete si prostudovat mineralogický rozbor zdejší vody. Z fotky se to číst ani nepokoušejte, skoro bych se odvážil vám garantovat, že z ní nerozluštíte skoro nic.

Atmosféru dotváří výhled na vyhaslý, 279 metrů vysoký vulkán Ság-hegy, který dal vlastně zdejším lázním název. Jeho vrchol je odtud vzdušnou čarou vzdálen asi půldruhého kilometru.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Babel | středa 19.8.2020 9:19 | karma článku: 8,40 | přečteno: 182x
  • Další články autora

Jaroslav Babel

Beze ztrát (5.)

Základní schéma téhle cesty bylo dost podobné té předešlé: dva dny ve Slovinsku, dva dny v Maďarsku. Leccos bylo jinak, a dlužno podotknout, že v některých ohledech jsem v to dokonce doufal.

14.5.2024 v 21:05 | Karma: 8,41 | Přečteno: 103x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Babel

Beze ztrát (4.)

Základní schéma téhle cesty bylo dost podobné té předešlé: dva dny ve Slovinsku, dva dny v Maďarsku. Leccos bylo jinak, a dlužno podotknout, že v některých ohledech jsem v to dokonce doufal.

12.5.2024 v 9:57 | Karma: 10,14 | Přečteno: 145x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Babel

Beze ztrát (3.)

Základní schéma téhle cesty bylo dost podobné té předešlé: dva dny ve Slovinsku, dva dny v Maďarsku. Leccos bylo jinak, a dlužno podotknout, že v některých ohledech jsem v to dokonce doufal.

6.5.2024 v 22:11 | Karma: 9,26 | Přečteno: 119x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Babel

Beze ztrát (2.)

Základní schéma téhle cesty bylo dost podobné té předešlé: dva dny ve Slovinsku, dva dny v Maďarsku. Leccos bylo jinak, a dlužno podotknout, že v některých ohledech jsem v to dokonce doufal.

3.5.2024 v 15:34 | Karma: 11,00 | Přečteno: 177x | Diskuse| Cestování

Jaroslav Babel

Beze ztrát (1.)

Základní schéma téhle cesty bylo dost podobné té předešlé: dva dny ve Slovinsku, dva dny v Maďarsku. Leccos bylo jinak, a dlužno podotknout, že v některých ohledech jsem v to dokonce doufal.

27.4.2024 v 22:40 | Karma: 12,35 | Přečteno: 206x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Norsko, Španělsko a Irsko uznají Palestinu. Terorismus se vyplácí, reaguje Izrael

22. května 2024  9:47,  aktualizováno  14:36

Norsko, Irsko a Španělsko formálně uznají Palestinu jako stát. Bez uznání palestinského státu...

Vlaky čím dál častěji narážejí do kamení na kolejích. Na vině je výzva na TikToku

22. května 2024  14:30

Premium Jen o vlásek unikli neštěstí v dubnu cestující na trati mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Na...

Vychytávka jako z Jamese Bonda. Řidič za jízdy měnil na autě poznávací značky

22. května 2024  14:23

Pražští policisté si na začátku května všimli vozu, které nemělo odpovídající poznávací značku a...

Češka pašovala drogy z Rumunska v podprsence, celníkům v Praze neunikla

22. května 2024  14:15

Ve spodním prádle se pokusila propašovat 170 gramů drogy metamfetamin žena, kterou počátkem května...

  • Počet článků 313
  • Celková karma 12,11
  • Průměrná čtenost 1315x
Zdravotní sestra.

Po několika zkušenostech si dovoluji upozornit, že veškeré materiály zde publikované podléhají autorskému zákonu. Užití článků nebo jejich částí tudíž není bez výslovného souhlasu autora možné.