Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Mezi dvěma pobřežími (13.)

Se začátkem léta pravidelně vyjíždím na svou první větší cestu. Tu jsem tentokrát pojal trochu velkoryseji, takže mohly přibýt i končiny zcela nové. Jestli se svezete celých devatenáct dní, nebo jen kousek, to už nechám na vás.

13. kapitola: Ke druhému moři (10. července 2023)

Snídaně je dnes zase jiná. Tedy ne co do objemu, tady se nic nezměnilo. Poprvé se mi tu ale stane, že to vzdám před koncem. Víc prostě nemůžu.

Po dvou a půl dnech, kdy jsem se spoléhal na jiné druhy dopravy, dnes ráno opět sedám do auta. Z hotelu odjíždím deset minut před devátou hodinou. Na řadě je - nepočítám-li úvodní cestu - nejdelší přesun mezi dvěma místy ubytování.

Očekávám leccos, protože vím, že to Budapešť umí, ale je to ještě horší. Úvodních padesát kilometrů jedu dvě hodiny. Většinu toho času strávím na budapešťském okruhu, ale kolony pokračují i v úvodu dálnice M7, jež vede u Budapešti kolem Balatonu. 

Nějakou chvíli se zdá, že jsem z nejhoršího venku. U Székesfehérváru se zastavím dotankovat, a snad i trochu vzpamatovat po tom ne moc příjemném úvodu. 

Je tu ale další překvapení. Na příštích kilometrech dálnice je jedno omezení za druhým, snad i počet deset bych uvěřil. Většinou se na nich smí osmdesátkou, někde šedesát. A tak jediná maďarská dálnice dnes průjezdná bez problémů je M70 - celých 21 kilometrů dlouhá spojka, která kousek před hranicí odbočuje ze směru na chorvatský Záhřeb, aby cestovatele nasměrovala do Slovinska.

Tam nakonec jsem ve čtvrt na dvě, to znamená mnohem později, než bych si na začátku uměl představit. Že týdenní dálniční známka po patnácti letech o euro podražila, považuji za možná překvapivou, ale přece jen maličkost.

Skutečná přestávka přijde na řadu kolem půl čtvrté. Ne náhodná, naopak s ní bylo předem počítáno jako s pravděpodobnou možností. Po nějakých 420 kilometrech přijde vhod, kromě toho neuškodí poznat cestou aspoň něco málo nového.

Vesnice s názvem pro nás Čechy zvláštním, totiž Dobrna, leží v kraji mně už dobře známém. Kousek od Celje i Velenje, od dálnice něco přes deset kilometrů. Polohu má tudíž výhodnou, a pohled na alpské podhůří ocením vždy.

Lázně jsou pak ještě kousek za vsí, v jednom z hotelů, kterých je tu na poměrně malém prostoru hned několik. Jejich kapacita tak musí nutně předčit pětistovku stálých obyvatel. Všechny vypadají celkem luxusně, jen vědět, ve kterém z nich ty lázně vlastně jsou.

Zaparkuji, doptám se. Musím nakonec popojet kousek zpátky, neboť hotel Vita jsem samozřejmě minul hned na začátku. 

Za vstupné dám 15 eur. Mám odpolední zlevněné, jinak by to bylo za dvacet. A co se mi na první dobrou nechce věřit, lázeňské bazény jsou ve třetím patře. Ale je tomu opravdu tak.

Skříňky v pastelových barvách s celkovou náladou moc nekorespondují, ale třeba to byl záměr. Na celkovém dojmu to lázním neubírá ani v nejmenším. 

Dobrna jsou nejstarší slovinské lázně. Uvádí se, že činnost započaly v roce 1403, ač to tedy evidentně muselo být v jiných budovách. 

Co do rozlohy zdejší bazény nejsou bůhvíco, ale lidí je tu spíš méně, a tak to bohatě stačí.

Je tu malý prostor i na kávu a další věci k pití, za ty na fotce jsem dal 3,70 plus nějaké to dýško. Napitnina, jak ve Slovinsku říkají. Naopak tu nečekejte nic k jídlu, ten bufet - dá-li se tak nazvat - je opravdu miniaturní. 

V lázních se zdržím okolo dvou hodin, v šest jsem znovu na cestě. Zbývá mi asi 190 kilometrů do Koperu. Dorazím ve třičtvrtě na osm. Mám stejný pokoj jako vždy, i když tedy navzdory slevě, kterou dostávám, je cenový skok oproti loňsku opravdu citelný. Ale věděl jsem to předem a rozhodl jsem se jít do jistoty. 

Na pláž se snažím dostat, jak nejrychleji to jde. Samotné ubytování je rychlé, vždyť tu všechno znám, a koneckonců to ví i paní domácí. Ale další věci neurychlím. Odjezd na parkoviště sám o sobě obnáší skoro tříkilometrový okruh kolem historického centra Koperu. Trochu dost na to, že je parkoviště takřka na dohled, ale jednosměrku nepřemluvím. Kruháče, semafory pak prostě nějaký čas zaberou. Na pláži stihnu západ slunce ve 20:54 - což je o celých 12 minut později než včera v Budapešti.

Jsem tedy na druhém pobřeží, u moře od Baltu tak odlišného, jak si jen dokážu pomyslet. Dnešního večera tak byl naplněn název této cesty, zdaleka však ještě ne její obsah. Mezi dvěma pobřežími je toho k vidění pořád ještě dost. 

 

Autor: Jaroslav Babel | pondělí 7.8.2023 7:22 | karma článku: 17,61 | přečteno: 219x
  • Další články autora

Jaroslav Babel

Alpská tour (5.)

Nové cíle nejsou k zahození nikdy, tím méně v případě cest. Jenže tahle byla především ve znamení deště, který sice nepřicházel pravidelně, zato ale s naprostou jistotou.

25.7.2024 v 16:11 | Karma: 7,35 | Přečteno: 102x | Diskuse | Cestování

Jaroslav Babel

Alpská tour (4.)

Nové cíle nejsou k zahození nikdy, tím méně v případě cest. Jenže tahle byla především ve znamení deště, který sice nepřicházel pravidelně, zato ale s naprostou jistotou.

24.7.2024 v 11:22 | Karma: 11,74 | Přečteno: 198x | Diskuse | Cestování

Jaroslav Babel

Alpská tour (3.)

Nové cíle nejsou k zahození nikdy, tím méně v případě cest. Jenže tahle byla především ve znamení deště, který sice nepřicházel pravidelně, zato ale s naprostou jistotou.

15.7.2024 v 20:38 | Karma: 12,90 | Přečteno: 200x | Diskuse | Cestování

Jaroslav Babel

Alpská tour (2.)

Nové cíle nejsou k zahození nikdy, tím méně v případě cest. Jenže tahle byla především ve znamení deště, který sice nepřicházel pravidelně, zato ale s naprostou jistotou.

11.7.2024 v 17:11 | Karma: 11,03 | Přečteno: 181x | Diskuse | Cestování

Jaroslav Babel

Alpská tour (1.)

Nové cíle nejsou k zahození nikdy, tím méně v případě cest. Jenže tahle byla především ve znamení deště, který sice nepřicházel pravidelně, zato ale s naprostou jistotou.

6.7.2024 v 17:27 | Karma: 15,63 | Přečteno: 228x | Diskuse | Cestování
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 318
  • Celková karma 11,20
  • Průměrná čtenost 1312x
Zdravotní sestra.

Po několika zkušenostech si dovoluji upozornit, že veškeré materiály zde publikované podléhají autorskému zákonu. Užití článků nebo jejich částí tudíž není bez výslovného souhlasu autora možné.