Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sterilizovat blechu, rozžvýkat šalvěj…

…na bolení v krku, vykoupat psa v oleji a mnoho dalšího. Vše toto je v dnešním světě možné, jen málo kdo o tom ví. Bylinky a jejich síla se vrací, jsou mezi lidmi stále populárnější.

Návrat k přírodě ve světě plné syntetiky a chemie dostává pomalu zelenou. Vždy se říkalo, že pokud šampon málo pění, máte hodně špinavé vlasy. U psů zase, že je hodně nečistá srst. Dnes už vím, že toto není tak docela pravda. Některý šampon pění více a jiný méně. Vše je dáno složením výrobku a množstvím tenzidů v něm. Tenzidy jsou součástí našich životů a nelze se jim vyhnout. Pokud o nich alespoň něco málo víme, můžeme je i občas obejít. Jsou skoro ve všech čistících a úklidových prostředcích. Bez nich by si člověk těžko umyl ruce, nádobí, auto, vypral prádlo. Tenzid pění a odmašťuje, ale také ničí přírodu.

Na koupání psů každý majitel používá různé přípravky, počínaje šampony, balzámy, kondicionéry. Každý stále hledá a žádá něco lepšího. Samozřejmě i cena je dražší. Hlavně, aby už náš pejsek měl krásnou srst, neměl blechy, klíšťata. V úvahu by měl každý majitel vzít i genetickou výbavu. Jaké měl jejich pejsek vlastně psí rodiče.

V poslední době chodí zákazníci s informací, že dostali u veterináře úplnou novinku proti klíšťatům. Tou je tableta, kterou pes sní a je po problému. Můj názor je ten, že vědomě nacpali do svého miláčka plno nebezpečné chemie. Vždy je nutné si důkladně prostudovat příbalový letáček. Pokud jsou tam nějaké omezení jako například nevhodné pro štěňata, kojící a březí fenky, tak je tam vždy něco v nepořádku. Není to úplně neškodné ani pro zdravého pejska.

Já jsem už před čtyřmi roky přestala dávat svým psům různé agresivní přípravky, jako jsou chemické obojky a pipety. Nežádoucí reakce jsem viděla u obou. Každý měl jiné. Jeden pes měl po antiparazitním obojku na krku boule. Druhému psu po aplikované pipetě na klíšťata vypadala v místě nanesení srst a dostal zánět do očí. Jsou samozřejmě i pejsci, kteří nemají žádné viditelné vedlejší účinky. U koček se občas stane, že se otřou o pejska, který měl aplikovanou pipetu. Kočičce je špatně, protože se přiotrávila.

Z tohoto důvodu jsem začala používat přírodní přípravky. Zabírají a i příjemně voní po levanduli, tymiánu, citrusových plodech i rozmarýnu. V přítomnosti psa ani já nechytnu žádné klíště. Za sezonu má tak jedno až dvě klíšťata. Na to, že používám bylinky, je to dobrý výsledek. Proč nevyužít přírodu, která nám nabízí své kouzlo.

Na chemické složení výrobků si paraziti časem zvyknou a výrobci opět vyrobí něco nového a také něco agresivnějšího. To máte jako s nemocemi u lidí. Stále se používá více antibiotik, které již špatně účinkují. Lidé mají postupně alergie na různé obsažené látky v nich. Opět jsem toto zažila u svého syna, tak vím, o čem píšu.

Na plno začínajících nemocí jdou používat bylinky. Lidé se pomalu vrací k přírodě, dokonce už i někteří výrobci léků. Například na bolení v krku pomůže dobře šalvěj, kterou rozžvýkáte v puse. Můžete si z ní také uvařit čaj s kouskem zázvoru, osladit medem, přidat hřebíček se skořicí.

O tom, že se dá pes vykoupat v oleji, jsem se dozvěděla na školení. Moc jsem tomu nevěřila, ale po názorné ukázce a samotném vyzkoušení doma jsem uvěřila. Myslela jsem si, že koupaný pejsek bude mít po olejové koupeli mastnou srst. Vše bylo ale naopak. Srst byla krásná, lesklá, příjemná na dotek, rychleji se usušila. Na koupání stačilo jen malé množství přípravku, které se rozředilo s vodou a naneslo na srst. Stačilo lehce promasírovat a z pejska stékala špinavá voda. Žádné další přípravky už nebyly potřeba.

O tom, že přípravek je bezpečný i pro štěňátka není pochyb. Veškeré blechy usmrtí, a pokud se stane, že přeci jen nějaká potvůrka uteče, nevadí. Mycí olej použitý na srst způsobil jednu věc. Blecha se už dál nemůže rozmnožovat. Přípravek působí na hormonální rozmnožovací systém. Žádná vajíčka, larvy, kukly a už žádná invaze blech, u kterých je největším problémem rychlé množení. Dospělá blecha klade vajíčka do srsti, a jak pejsek běhá po bytě, bleší vajíčka vypadnou. Potom se z nich vylíhnou larvy, které se zavrtají do koberců, pelíšků. Zhruba za měsíc blechy opět zaútočí jak predátoři a vy opět použijete z neznalosti nějakou pipetu. Vše se začne točit zase dokola a začíná boj s větrnými mlýny.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Aulehlová | sobota 20.2.2016 19:30 | karma článku: 14,61 | přečteno: 564x
  • Další články autora

Jana Aulehlová

Mejšle, avšak u nás jen bandory

To byla panečku chůze. Nabalené bláto ze dvorku a našlapané slepičince mi cestou domů vždy odpadávaly. Babička to pokaždé nerada viděla.

16.2.2024 v 17:58 | Karma: 17,62 | Přečteno: 348x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 13. díl - Další člen rodiny

Hrob se stal předmětem dědického řízení, jakož i starý budík, sluchátka do uší, seniorský mobil a nefunkční holicí strojek.

6.2.2024 v 20:50 | Karma: 21,61 | Přečteno: 538x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Značkování lidí i patníků

Některý pes čůrá úmyslně po lidech a jiný klidně po všem ve svém dosahu. Je mu jedno koho ocejchuje, hlavní je, že to udělal a hotovo.

28.1.2024 v 18:23 | Karma: 11,16 | Přečteno: 286x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 12. díl - Další člen rodiny

Milenka se na staříka prakticky vykašlala, neboť z něj už nic nemá. Žádné peníze, nákupy, ani popíjení vínka, natož braní věcí z jeho bytu. To my ho máme stejně rádi i po tom všem co nám udělal, neboť jsme rodina.

24.1.2024 v 11:15 | Karma: 19,49 | Přečteno: 612x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 11. díl - Další člen rodiny

Já jsem nebezpečný špion, který se bojí o svůj život. A z našeho staříka se stane na sklonku babího léta zámecký pán, kde mají potom přístup jen vyvolení.

19.1.2024 v 14:20 | Karma: 21,11 | Přečteno: 557x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 955x
Cesta ke šťastnému životu vede přes vědomé prožívání. Stačí se dívat okolo, užívat si příjemné aktivity a ty špatné chvilky je nutné filtrovat ven. Jsem už babičkou, studuji na universitě, věnuji se své práci, také bylinkařím, píši do časopisů...

Seznam rubrik

Oblíbené stránky