Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prosím pomoz mi, tvá žába

Jaro vnímám už pár let jako jeden velký masakr při migraci žab. Přitom jsou chráněné, užitečné, pro někoho krásné a žabí koncert za soumraku je balzámem na duši.

Žáby migrují do míst, kde se narodily, aby tam přivedly na svět novou populaci. Samci migrují o chviličku dříve, aby si vyhlédli dobrá místa na pozorování. Zkrátka taková, kde mají velký přehled o přicházejících samicích. Většinou se jedná o velké rovné plochy a taková silnice je z jejich pohledu ideální. Chudáci samice se s plným břichem vajíček sotva vlečou a občas nám mohou připomínat velké placky, nebo rozevřené mužské dlaně.

Samice ropuchy měří okolo 15 centimetrů, za to samec je štíhlejší a má pouhých 10 centimetrů. Sotva nějaký samec zahlédne samici, ihned k ní vyrazí a zde začíná boj o její záda. Ze samců vyhraje ten, který doběhne první. Ostatní musí počkat na další adeptku. Nejednou jsem zahlédla, že na zádech měla samice i dva ropušáky. Tam se k ní samec pevně přitulí, nohama ji obejme a už se veze. Kolikrát vypadají jako jedno monstrózní tělo. Takto se na jejích zádech nechají odnést až k nějakému rybníku, nebo tůni.

U nás na migraci využívají obojživelníci jednu bezpečnou tůň a dva obří rybníky uprostřed lesů. Tam si mohou tyto orgie nerušeně užívat, aniž přijdou o život. Avšak máme u nás i nebezpečnou lokalitu, kde žáby migrují do zahradních jezírek. Ty mají lidé u svých domů. Bohužel zde musí obojživelníci překonat i silnici, která je velmi nebezpečná jak pro číhající samce, tak pro pomalejší samice.

V zahradních jezírkách mají lidé ryby, naštěstí ne tak veliké, aby vyhubily žabí populaci. Tedy když se dostanou bezpečně až sem, mají z velké části vyhráno. Žáby se vrací právě na místo svého narození, čímž je zahradní jezírko. Taková žába dokáže za svým cílem putovat až 4 kilometry daleko. Například každá ropucha, skokan štíhlý, nebo hnědý tu naklade svá vajíčka. Taková ropucha, která je zde nejvíce rozšířená, dokáže v jedné snůšce mít až 8 tisíc vajíček. Z tohoto množství do dospělosti jich přežije jen malá část. Obojživelníci se populačně vytrácí. Přitom žáby požírají různou havěť, která by se u nás přemnožila.

V Moravském krasu se každoročně sejde skupina nadšenců, kteří staví zábrany. A pak několikrát za den hlídkují a žáby přenáší přes nebezpečný úsek. Dříve se u zábran zakopávaly kbelíky a žáby do nich napadaly. V dnešní době se už od této metody upouští z mnoha důvodů. Žáby migrují nejvíce k večeru a za deště, či po něm.

Ropuchy se při přenosu do bezpečí různě nevědomky brání. Nejdříve se nafouknou, aby vypadaly větší. Pokud to nepomůže a dotyčný je vezme do rukou, tak ho většinou pomočí, nebo vypustí bělavý páchnoucí sekret. Ten obsahuje různé toxiny, které jsou také přítomné ve snůškách a ochraňují je proti predátorům. Tyto toxiny mají v sobě i pulci a z tohoto důvodu jsou pro ryby, plazy a jiné obojživelníky méně poživatelní.

Lidem žáby nevadí a děti je mají spojené se zakletou princeznou, nebo princem. Dospělý člověk si kolikrát ani přejeté žáby nevšimne, avšak dítě pokaždé.

A právě z mnoha důvodů jsem se i já letos rozhodla, že zabojuji na ochranu žab, že udělám osvětu. Vždyť kolem nás je i jiný život, vše tu žije v souladu a jeden druh doplňuje druhý. Ochrana žab u někoho může budit obdiv, u jiného bláznovství. Na druhou stranu já už mám dost těch mrtvol na silnici.

Buďme rádi, že tu žáby jsou, že obohacují náš život a za každou osobně zachráněnou žábu se jistě budete cítit lépe.  Umíte si představit, že za pár let bychom znali obojživelníky jen z obrázků a žabí kvákající koncert by se musel připomínat vnoučatům už jinak. Nebylo by běžným jevem, že při procházce v přírodě zaslechnete žabí kváknutí. Dnes je to pro nás samozřejmost, která za pár let může být jen pouhou vzpomínkou.

Autor: Jana Aulehlová | pondělí 13.3.2023 16:13 | karma článku: 15,35 | přečteno: 280x
  • Další články autora

Jana Aulehlová

Mejšle, avšak u nás jen bandory

To byla panečku chůze. Nabalené bláto ze dvorku a našlapané slepičince mi cestou domů vždy odpadávaly. Babička to pokaždé nerada viděla.

16.2.2024 v 17:58 | Karma: 17,62 | Přečteno: 347x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 13. díl - Další člen rodiny

Hrob se stal předmětem dědického řízení, jakož i starý budík, sluchátka do uší, seniorský mobil a nefunkční holicí strojek.

6.2.2024 v 20:50 | Karma: 21,61 | Přečteno: 538x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Značkování lidí i patníků

Některý pes čůrá úmyslně po lidech a jiný klidně po všem ve svém dosahu. Je mu jedno koho ocejchuje, hlavní je, že to udělal a hotovo.

28.1.2024 v 18:23 | Karma: 11,16 | Přečteno: 280x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 12. díl - Další člen rodiny

Milenka se na staříka prakticky vykašlala, neboť z něj už nic nemá. Žádné peníze, nákupy, ani popíjení vínka, natož braní věcí z jeho bytu. To my ho máme stejně rádi i po tom všem co nám udělal, neboť jsme rodina.

24.1.2024 v 11:15 | Karma: 19,49 | Přečteno: 612x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 11. díl - Další člen rodiny

Já jsem nebezpečný špion, který se bojí o svůj život. A z našeho staříka se stane na sklonku babího léta zámecký pán, kde mají potom přístup jen vyvolení.

19.1.2024 v 14:20 | Karma: 21,11 | Přečteno: 557x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Co mírová konference v Čapím hnízdě, napadla Černochová Babišovu kritiku

30. dubna 2024  17:30

Ministryně obrany Jana Černochová ostře reagovala na kritiku české muniční iniciativy pro Ukrajinu...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 147
  • Celková karma 19,61
  • Průměrná čtenost 955x
Cesta ke šťastnému životu vede přes vědomé prožívání. Stačí se dívat okolo, užívat si příjemné aktivity a ty špatné chvilky je nutné filtrovat ven. Jsem už babičkou, studuji na universitě, věnuji se své práci, také bylinkařím, píši do časopisů...

Seznam rubrik

Oblíbené stránky