Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prdlajs a ne zima

Kde jsou ty časy, kdy se sáňkovalo, klouzalo na pytlích z kopců, sněhem se brodilo pěšky do školy, skákalo do závějí, bruslilo po rybníce, jezdilo po potoce na kačerech a prázdniny byly hlavně uhelné. Jsou pryč.

Já se při procházce sněhem přenesu do dětství, uklidním si mysl. Však dětství bylo tak bezstarostné. V zimě jsme se ráno brodily sněhem do školy. Častokrát se totiž stávalo, že bylo tolik sněhu, že ani nepřijel autobus a ani vlak. Vůbec by nás v té době nenapadlo jít domů, ale šly jsme do školy, pěšky pět kilometrů s těžkou aktovkou na zádech. Co na tom, že jsme přišly o něco později, promrzlé, promočené. Byly jsme hrdé, že jsme to dokázaly. V dnešní době by nikdo z dětí nešel do školy takový kus pěšky. Šel by domů a zalezl na počítač hrát nějaké hry.

Prázdniny jsme mívaly uhelné, na které také moc ráda vzpomínám. Když pan školník donesl do třídy poslední uhlák uhlí a oznámil, že až se naposledy přiloží a pak nám už bude zima, můžeme jít domů. V kamnech vždy krásně praskalo, občas vylétla i nějaká jiskra. Okolo kamen jsme měly vyrovnané promočené boty a rukavice palčáky, aby nám uschly, než půjdeme ze školy domů.

Po škole honem udělat úkoly, nanosit dříví a hurá ven. Někdy jsem šla bruslit, jindy jsem šla na pořádnou klouzačku. Vždy přímo od dvířek zahrádky jsem vyrážela ihned na bruslích dolů směrem k rybníku, nebo na druhou stranu do kopců na klouzačku. Domů jsem se pokaždé vracela promočená, že by se daly punčocháče ždímat. Celá jsem se převlékla a dala jsem vše usušit na šnůru nad kamna. Voda kapala na rudé pláty kamen a vždy to krásně zasyčelo. Já měla na klíně kočku Rozinu a na otevřené troubě horký čaj. Maminka mi donesla lavor s horkou vodou, přidala sůl a já si tam namočila promrzlé, pomalu už modré nohy. Za chvilku mi na jídlo ohřála chlupaté knedlíky se zelím a škvarky. Prý, abych nabrala sílu. Tu chuť na jazyku cítím dodnes. Občas si je také doma udělám, ale nikdy to není ono. Bude to asi tím, že jsem už velká, nepraskají polena v kamnech a nemám nohy ve škopku.

Letošní zima, jako i ty tři předešlé, za nic nestála. Zatím máme leden, tak není ještě letos nic ztracené. Někdo se z předešlé mírné zimy zaradoval, další i zaplakal. Vlekaři prodělali nos mezi očima, silničáři naopak ušetřili.

Dětské smutné oči stále koukají na sáňky, boby, brusle, které stále čekají na svou letošní velkou premiéru. Příroda si nestačí s takovou zimou ani odpočinout.

Pejsci, kteří zimu moc nemusí, tak těm bylo už dva roky hej. Pokud byla přeci jen nepřízeň počasí, dostali na sebe teplou bundičku, kombinézu nebo svetr. Těch pár dní přečkali a pak se už zase opět oteplilo. Majitelé ušetřili peníze za nákupy oblečků pro své miláčky. Potom také za krémy na natírání tlapek, které je chrání před posypovou solí. Na druhou stranu psi, kteří milují zimu, si vůbec nic neužili. Náš pes přímo zbožňuje běhání ve sněhu. Musím se přiznat, že i já. Procházka zasněženou krajinou má zvláštní magické kouzlo. Jen doufám, že za tím kouzlem nebudu muset jezdit na hory, kde se uměle zasněžuje a že dnešní děti nebudou znát zimu jen z vyprávění a obrázků.

V sobotu nás zima opět překvapila. Kraj pokryla velká ledovka, auta stála nakřivo na ulici. Lidé padali hned po prvním kroku. Ven se ráno nedal vystrčit ani nos. Venčení byl pořádný adrenalin a boj o zdravou kůži. Můj sobotní zákazník se při svém odchodu venku rozhlédl, jaké je náledí a povídá. „To není zima, to je prdlajs!“

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Aulehlová | pondělí 11.1.2016 18:47 | karma článku: 16,96 | přečteno: 455x
  • Další články autora

Jana Aulehlová

Mejšle, avšak u nás jen bandory

To byla panečku chůze. Nabalené bláto ze dvorku a našlapané slepičince mi cestou domů vždy odpadávaly. Babička to pokaždé nerada viděla.

16.2.2024 v 17:58 | Karma: 17,62 | Přečteno: 348x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 13. díl - Další člen rodiny

Hrob se stal předmětem dědického řízení, jakož i starý budík, sluchátka do uší, seniorský mobil a nefunkční holicí strojek.

6.2.2024 v 20:50 | Karma: 21,61 | Přečteno: 538x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Značkování lidí i patníků

Některý pes čůrá úmyslně po lidech a jiný klidně po všem ve svém dosahu. Je mu jedno koho ocejchuje, hlavní je, že to udělal a hotovo.

28.1.2024 v 18:23 | Karma: 11,16 | Přečteno: 286x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 12. díl - Další člen rodiny

Milenka se na staříka prakticky vykašlala, neboť z něj už nic nemá. Žádné peníze, nákupy, ani popíjení vínka, natož braní věcí z jeho bytu. To my ho máme stejně rádi i po tom všem co nám udělal, neboť jsme rodina.

24.1.2024 v 11:15 | Karma: 19,49 | Přečteno: 612x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 11. díl - Další člen rodiny

Já jsem nebezpečný špion, který se bojí o svůj život. A z našeho staříka se stane na sklonku babího léta zámecký pán, kde mají potom přístup jen vyvolení.

19.1.2024 v 14:20 | Karma: 21,11 | Přečteno: 557x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

Dle gest jsme srovnali, hlásil Havlíček. Poslanci při jednání hlásili skóre hokeje

21. května 2024  19:30

Poslanci stihli během úterní rozpravy nad novelou zákona proti praní špinavých peněz informovat od...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  19:17

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 955x
Cesta ke šťastnému životu vede přes vědomé prožívání. Stačí se dívat okolo, užívat si příjemné aktivity a ty špatné chvilky je nutné filtrovat ven. Jsem už babičkou, studuji na universitě, věnuji se své práci, také bylinkařím, píši do časopisů...

Seznam rubrik

Oblíbené stránky