Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak Plaváček připlaval do salonu

Letošní záříjové povodně mi připomněly jeden příběh.  I malý potok může přinést cokoliv, když je hodně vody. Proti proudu připlavou z řeky pstruzi, kachny a po proudu připlula postel i psí zákazník do salonu.

Salon se nachází v údolí, kterým protéká malý potok. Pramení v nedalekém lese. Potůček protéká zahradami za domy, kde ho nikdo nevidí. U salonu je mostek přes potok, vede zde zkratka pro pěší, hned pod okny salonu. Pokud je sucho, tak v potoce není pro psy žádné osvěžení. Teče málo vody, která jen tak, aby se neřeklo, občas líně zabublá, sem tam zašplouchá. S oblibou pejsci navštěvují tento potůček. Pokud do něj psi zavítají, když jdou z domu vykoupaní před stříháním, je zle. Nezbývá než takového osvěženého psa vykoupat znovu. Někdy stačí umýt jen nohy, ale pokud se ve vodě rozvalí blaženě na břicho, aby se řádně ochladil, koupe se pes celý. Jakmile odchází ze salonu upravený a má chuť smočit se, tak to už není moje starost, ale majitele. Zda ho nechá hupsnout do vody či ne.

Budou tomu už tři roky. Hodně pršelo, nespočet přívalových dešťů a les už nestačil zachytit vodu. Potok byl hodně rozvodněný, voda hučela a přinášela s sebou všechno možné. Ani nevím, kde všechny ty věci vzala. Od menších věcí, jako byly klacky, plastové láhve, odpadky až po větší. Připlavaly dvoje dveře od skříně, klády, barely. Postupně jak je voda přinášela, jsem je vytahovala na břeh, neboť pod mostkem se zasekly a za chvíli by všichni v údolí plavali jako myši.

V salonu jsem dokončovala stříhání, když tu slyším zvláštní rány a bouchání. To asi soused něco stěhuje, pomyslím si. Rány jsou stále silnější a silnější. Nyní se již dá poznat, že přichází směrem od potoku. Vyjdu se podívat ven, co se to tam vlastně děje. Kdo to bouchá, proč není v tomto počasí radši doma? A co nevidím. V potoce pod mostkem je zaseknutá postel i s matracemi. Voda nemůže odtékat dál. Ihned volám hasiče, kterým objasním celou situaci. Do pěti minut jsou u salonu, postel s velkými obtížemi vytáhli. Společně ji naložili i s dveřmi od skříní. Zajímavé na tom je, že nikomu žádné dveře a ani postel nechyběla. Možná se jich chtěl jen někdo chytře zbavit. Neštěstí bylo zažehnáno.

Čekám na dalšího zákazníka a doufám, že přijede autem a pes bude suchý a čistý. To jsem si ale jen myslela, lépe řečeno přála. Zvoní mi mobil, to se určitě zákazník někde v tom psím počasí zpozdí, pomyslím si. Omyl, bude tu velmi rychle, jak velká voda. Nic jsem nechápala z toho, co mi pán říkal. Udělám tedy to, co jsem porozuměla, i když je to nějaké divné. Mám vzít tyč, nebo nějaké koště a vyběhnout ven k potoku. Čekat na jeho psa, že prý ho vzala velká voda. Asi byl někde slavit, tak to má v hlavě popletené, říkám si, ale co když ne. Potok dnes přinesl opravdu plno netradičních věcí, co by člověka ani nenapadlo. Vždyť protéká tak pět set metrů mezi domy a dál pak už je les.

Obuji si holiny, chytnu do ruky smeták, který mám na zametání chlupů. Vyběhnu rychle ven k potoku, který hučí a kalná voda se valí. Voda nese vše, co jí stálo v cestě. Pes nikde, zato přibíhá majitel celý mokrý a zpocený zároveň. Sotva popadá dech, jak se mi snaží vysvětlit, co se stalo. Prý jeho pes uviděl něco v potoce, co ho zaujalo, a bez rozmyslu tam skočil. Silný proud vody strhl psa s sebou. Po chvilce se z dáli ozval psí štěkot. Na dohled od salonu se psovi podařilo zachytit o prkno, které se zaseklo napříč. Snažil se vyškrábat ven z potoka a pán mu běžel také na pomoc. Podařilo se, pán se vrací a v náručí nese zachráněného hafíka. Celý šťastný volá: „to je můj plaváček, můj plaváček, připlaval po potoce!“ Já sama jsem byla ráda, že to takto dopadlo. Zaprvé nevím, jak bych smetákem lovila psa, zadruhé mohl se utopit a zatřetí jsme ho vůbec nemuseli ani v té valící se vodě uvidět. Pak už následovala teplá koupel, vyčištění uší, očí a stříhání. Na potok pes nezanevřel, asi to byl pro něj pořádný adrenalin.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Aulehlová | neděle 14.9.2014 15:25 | karma článku: 9,50 | přečteno: 388x
  • Další články autora

Jana Aulehlová

Mejšle, avšak u nás jen bandory

To byla panečku chůze. Nabalené bláto ze dvorku a našlapané slepičince mi cestou domů vždy odpadávaly. Babička to pokaždé nerada viděla.

16.2.2024 v 17:58 | Karma: 17,62 | Přečteno: 348x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 13. díl - Další člen rodiny

Hrob se stal předmětem dědického řízení, jakož i starý budík, sluchátka do uší, seniorský mobil a nefunkční holicí strojek.

6.2.2024 v 20:50 | Karma: 21,61 | Přečteno: 538x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Značkování lidí i patníků

Některý pes čůrá úmyslně po lidech a jiný klidně po všem ve svém dosahu. Je mu jedno koho ocejchuje, hlavní je, že to udělal a hotovo.

28.1.2024 v 18:23 | Karma: 11,16 | Přečteno: 286x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 12. díl - Další člen rodiny

Milenka se na staříka prakticky vykašlala, neboť z něj už nic nemá. Žádné peníze, nákupy, ani popíjení vínka, natož braní věcí z jeho bytu. To my ho máme stejně rádi i po tom všem co nám udělal, neboť jsme rodina.

24.1.2024 v 11:15 | Karma: 19,49 | Přečteno: 612x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 11. díl - Další člen rodiny

Já jsem nebezpečný špion, který se bojí o svůj život. A z našeho staříka se stane na sklonku babího léta zámecký pán, kde mají potom přístup jen vyvolení.

19.1.2024 v 14:20 | Karma: 21,11 | Přečteno: 557x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 955x
Cesta ke šťastnému životu vede přes vědomé prožívání. Stačí se dívat okolo, užívat si příjemné aktivity a ty špatné chvilky je nutné filtrovat ven. Jsem už babičkou, studuji na universitě, věnuji se své práci, také bylinkařím, píši do časopisů...

Seznam rubrik

Oblíbené stránky